שתף קטע נבחר

ארדואן יהפוך את האתר המפורסם למסגד?

איה סופיה, מהאתרים המוכרים באיסטנבול, עבר כמה גלגולים: הוא הוקם כקתדרלה במאה השישית, הפך למסגד ומשנות ה-30 פועל כמוזיאון. מדי שנה מגיעים אליו מיליוני תיירים. ארדואן מתלבט אם להפוך את האתר למסגד. בארה"ב וביוון עוקבים במתח, פומפאו מזהיר מההשלכות

מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו קרא לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן שלא להפוך את איה סופיה - אחד האתרים המוכרים באיסטנבול - למסגד. הוא אמר שהאתר, שבעבר פעל כקתדרלה ומסגד ובמאה ה-20 הפך למוזיאון, צריך להישאר פתוח לכולם.

 

המבנה המרשים הוקם כקתדרלה במאה השישית על ידי האימפריה הביזנטית, שהתייחסה לאיה סופיה כקתדרלה הראשית שלה. אחרי הכיבוש העות'מני האתר הפך למסגד.

טורקיה איה סופיה איסטנבול (צילום: רויטרס)
איה סופיה באיסטנבול(צילום: רויטרס)
 

ב-1934, במהלך שלטונו של אטאטורק, אבי טורקיה המודרנית, המקום הפך למוזיאון. איה סופיה מופיע ברשימת אתרי המורשת של אונסק"ו, ארגון התרבות והחינוך של האו"ם. מדי שנה מגיעים למוזיאון מיליוני תיירים.

 

בחודש מאי הגיעו אנשי דת מוסלמים לתפילה באיה סופיה, כדי לציין את יום השנה לכיבוש העיר על ידי העות'מנים. הכיבוש היה ב-1453, כשהעיר עוד נקראה קונסטנטינופול.

נשיא טורקיה ארדואן ביקור ב איה סופיה איסטנבול (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

ארדואן, שמנהיג מפלגת שלטון איסלאמיסטית, אמר בשנה שעברה שהוא עשוי להפוך את איה סופיה למסגד - מה שעלול לגרום למתיחות עם השכנה יוון והכנסייה האורתודוקסית. פומפאו הזהיר את ארדואן מהצעד הזה לקראת פסיקה של בית משפט בטורקיה.

 

בית המשפט בטורקיה ידון מחר בעצומה שקוראת לבטל את שינוי המעמד של איה סופיה מ-1934, אז הפך ממסגד למוזיאון. אם בית המשפט יקבע שההחלטה להפוך את האתר למוזיאון לא הייתה צודקת, הדבר עשוי לתת לארדואן אור ירוק לממש את התוכנית.

טורקיה איה סופיה איסטנבול (צילום: AP)
ארדואן בביקור באיה סופיה(צילום: AP)
 

בהצהרה של פומפאו אמר מזכיר המדינה: "אנחנו קוראים לממשלת טורקיה להמשיך להפעיל את איה סופיה כמוזיאון, כמופת למחויבותה לכבד את מסורת האמונה וההיסטוריה המגוונת שתרמו לרפובליקה הטורקית, ולהבטיח שהמקום יישאר נגיש לכולם".

 

מזכיר המדינה הוסיף: "ארה"ב רואה את השינוי במעמד של איה סופיה כפגיעה במורשת של הבניין יוצא הדופן הזה, וביכולת הבלתי מתפשרת שלו - שנדירה כל כך בעולם המודרני - לשרת את האנושות כגשר שנחוץ כל כך כדי לחבר בין תרבויות ואמונות שונות".

איה סופיה טורקיה איסטנבול (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

מייק פומפאו, אוונגליסט פרוטסטנטי, מתייחס לעיתים קרובות לזכויות של מיעוטים דתיים. מזכיר המדינה של דונלד טראמפ אמר שארה"ב מקווה להמשיך את הדיאלוג עם טורקיה בנוגע לשמירת האתרים הדתיים והתרבותיים.

 

דובר משרד החוץ הטורקי הגיב לפומפאו ואמר שטורקיה נדהמה מהדברים שאמר. "כולם חופשיים להביע את דעתם", אמר הדובר, אך הוסיף שעם זאת איש לא רשאי להשתמש ברטוריקה של אזהרה כשהוא מדבר על "הזכות הריבונית" של טורקיה.

איה סופיה טורקיה איסטנבול (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

איה סופיה טורקיה איסטנבול (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שר החוץ היווני, ניקוס דנדיאס, אמר לקראת פסיקת בית המשפט: "אני מקווה שהנשיא ארדואן לא ימשיך לקדם משהו שיפגע קשות בטורקיה. האתר הזה ספג הרבה דברים ותמיד התאושש, אבל התדמית של טורקיה תספוג מכה קשה". במקביל פורסם שבממשלת טורקיה שוקלים להמשיך לפתוח את האתר לתיירים גם אם יהפוך למסגד - כמו המסגד הכחול באיסטנבול, שסמוך לאיה סופיה.

   

טורקיה היא בעלת ברית של ארה"ב בברית נאט"ו, אך בין שתי המדינות היו מחלוקות רבות בשנים האחרונות – בין השאר בעקבות הפלישה הטורקית לסוריה וההחלטה של אנקרה לרכוש נשק מרוסיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
איה סופיה באיסטנבול
צילום: רויטרס
מומלצים