שתף קטע נבחר

"אנחנו מקימים את האגרו־ניישן בגליל"

שורה של גופים גדולים חברו להקמתו של "בית קק"ל צמח־כנרת", מרכז חדשנות שיהפוך את האזור למוקד כלכלי־תעסוקתי, יציע משרות הייטק לצעירי המקום ויהווה יעד למשקיעים ויזמים מהעולם. "כבר גייסנו עובדים מהאזור, ועובדים ממרכז הארץ מתחילים להתעניין במעבר צפונה", מספר בני באוואר מחברת התוכנה Kenshoo, שכבר פתחה סניף במקום. "אנחנו מניחים את היסודות לישראל חזקה יותר – חברתית, התיישבותית וטכנולוגית", אומר יו"ר קק"ל דניאל עטר

מצפון תיפתח – החדשנות. בחודש יוני החולף הונחה אבן הפינה להקמתו של "בית קק"ל צמח־כנרת", מרכז חדשנות בגליל, שצפוי להפוך את חבל הארץ היפה לא רק לפנינת תיירות אלא גם למוקד כלכלי־תעסוקתי, בדגש על הייטק, ויעד למשקיעים וליזמים. מרכז החדשנות יתמקד בתחומי האגריטק, המזון והמים ובנייתו צפויה להסתיים בעוד שנה וחצי. הוא צפוי למשוך אליו חברות ומשקיעים בינלאומיים שיחזקו את מעמדה של ישראל כמעצמת הייטק, ואלי חשוב מכל – זה יקרה מעבר לגבולות גוש דן.

 

 טקס הנחת אבן פינה "בית קק"ל צמח־כנרת".  (צילום: ישראל פרץ, מערך ההסברה קק"ל )
טקס הנחת אבן פינה "בית קק"ל צמח־כנרת". (צילום: ישראל פרץ, מערך ההסברה קק"ל )

 

"המקום יתפרש על ארבע קומות ויאפשר ל־400 יזמים וחברות ליהנות מהמתקנים המתקדמים והחדשניים ביותר. הקמנו כ־3,000 מ"ר של מעבדות מהסוג המתקדם ביותר - הידרודינמיקה, טיפול במים והתפלה, כימייה כללית ואורגנית, מיקרוביולוגיה וטיפול בשפכים. עד שהבנייה תושלם תתבצע הפעילות מתוך מרכז החדשנות הקיים במכללת כנרת", מספר אלעד שמיר, מנכ"ל מרכז החדשנות.

 

הבשורה הגדולה שהמרכז מביא איתו מגיעה מהמציאות המורכבת בשטח: הנתונים מראים כי 93 אחוז מהפריון הטכנולוגי של ישראל נמצא בתל־אביב ושאר גוש דן. כתוצאה מכך, תושבי הפריפריה נאלצים להסתפק בעבודת כפיים או לנדוד למרכז הארץ לאחר סיום הלימודים הטכנולוגיים כדי למצוא עבודה בתחום. סקר מקיף שערכה קרן קימת לישראל באוגוסט 2019 העלה כי מעל 70 אחוז מהצעירים בגליל ובנגב היו מעדיפים להישאר קרוב לבית אם הייתה להם תעסוקה הולמת. אחרים הוסיפו את המרחק ממקום המגורים כשיקול מכריע בבחירת עבודה.

 הדמיות של מרכז החדשנות. יש למה לחכות.  (הדמיה: דני שמש מחברת 3Design אורן אדריכלים )
הדמיות של מרכז החדשנות. יש למה לחכות. (הדמיה: דני שמש מחברת 3Design אורן אדריכלים )


מעבר לעצם הקמתו הרחק מ"סטארטאפ ניישן תל־אביב", מרכז החדשנות שהולך ונבנה מציג שילוב ידע מתחומים שונים: מכללת כנרת תספק את ההון האנושי, הסטודנטיאלי והמחקרי שלה, התאגיד החקלאי האזורי "צמח מפעלים", שנמצא בבעלות 33 קיבוצים ומושבים בצפון, יוסיף את העוצמות ואת חוות הניסוי שלו. קק"ל מניעה ומלווה את התהליך כחלק מחזון "ישראל 2040 קק"ל בונה את ארץ המחר", שמטרתו להפוך את הגליל והנגב למנועי צמיחה טכנולוגיים בשני העשורים הקרובים.

 

אחת החברות שכבר הודיעה על מעברה הצפוי לגליל היא Kenshoo, חברת תוכנה מובילה לניהול קמפיינים דיגיטליים. הכלים המפותחים בחברה מאפשרים למפרסמים לקבל החלטות מושכלות באמצעות בינה מלאכותית ולנהל קמפיינים במגוון רחב של ערוצים כגון Pinterest, Bing, Amazon, Facebook, Google ועוד. "לתפיסתנו, חדשנות אינה מוגבלת רק לטכנולוגיה, אלא צריכה לבוא לידי ביטוי גם בשינוי מצב קיים ויצירת מציאות חדשה", אומר בני באוואר, מנהל סניף Kenshoo כנרת. "זה בדיוק מה שאנחנו עושים כאן יחד עם המיזמים הנפלאים השותפים לנו במקום. אנו מרחיבים את ההייטק לחלקים נוספים בישראל, מצמצמים את הפער של הפריפריה מהמרכז ומייצרים אלטרנטיבה איכותית לצפיפות בגוש דן. החלופה כאן מאפשרת לנו להציע עבודה משמעותית ומאתגרת יחד עם איכות חיים בסביבה פסטורלית. עובדי סניף כנרת גויסו מהצפון - הגולן, עמק הירדן ואפילו מהקריות. עובדים מהמרכז מתחילים להתעניין במעבר צפונה ואנחנו מאוד פתוחים לזה וערוכים ללוות ולקלוט עובדים חדשים".

  (הדמיה: דני שמש מחברת 3Design אורן אדריכלים )
(הדמיה: דני שמש מחברת 3Design אורן אדריכלים )

מבחינתה של קק"ל מדובר בדריסת רגל משמעותית בעולם ההייטק. אלירן קרן, ממנהלת "ישראל 2040" בקק"ל, מסביר כי מדובר בתוכנית עם יעדים ברורים, המשנה את כללי המשחק: "הייחוד הוא בסיוע של קק"ל לכוחות מקומיים וגיבושם לכוח מוביל אחד שיחזק את הגליל והנגב בצורה הטובה ביותר, אנושית וכלכלית", הוא אומר. "קק"ל הקימה לטובת העניין מנהלת מקצועית, ואנו מספקים ליווי חיצוני שמסייע לשחקנים בנגב ובגליל לגבש תוכנית עסקית יציבה, חיבורים לאקו־סיסטם ויצירת תוכניות ותכנים עבור יזמים בשלבים שונים. יש כאן את כל הכלים שיזם צריך כדי להצליח".

 

קרן מוסיף: "כדי להמחיש עד כמה שיתופי הפעולה והסינרגיה בין הגופים קריטיים וחיוניים לעתיד הגליל, אציין כי במכללת כנרת פועל מרכז החדשנות KIC, ומאז הקמתו לפני כשנתיים שופר באזור המצב התעסוקתי, החברתי והלימודי, נוצרה קהילה צעירה ותוססת ונוסד בית ספר בינלאומי לחדשנות. המשקיעים זיהו מיידית את הפוטנציאל ולאחר פגישות עם מאות יזמים הצליחו ראשי האקדמיה לגייס הון לקרן שהשקיעה במיזמים, ובעקבות זאת נפתחו עשרות משרות הייטק וגם נרשמו השקעות בסטארטאפים באזור".

  (הדמיה: דני שמש מחברת 3Design אורן אדריכלים )
(הדמיה: דני שמש מחברת 3Design אורן אדריכלים )

  

את התמונה משלימה, כאמור, שותפה מרכזית נוספת - "צמח מפעלים", תאגיד חקלאי אזורי המוביל את כל שרשרת הערך בחקלאות ובתעשייה האזורית, שהינו בעל ידע ויכולות חקלאיות אדירות – כולל חוות ניסיונות ומעבדות שדה.

 

מרכז החדשנות ינוהל כחברה פרטית בבעלות משותפת לקק"ל, מכללת כנרת ו"צמח מפעלים". יוביל אותו היו"ר, קלמן קאופמן, ממייסדי KLA, סגן נשיא עולמי באפלייד מטיריאלס וממקימי Fiver. "תעשיות החקלאות והמזון יכולות וצריכות להיות מנוע צמיחה לישראל, בדומה לענפי הייטק אחרים ולמגמה העולמית", הוא אומר, "גופים וארגונים מרכזיים לוקחים חלק בפיתוח המרחב הצפוני של מדינת ישראל וביצירת מקום שיהיה אבן שואבת לטכנולוגיה ולקשרים בינלאומיים, ויוביל להקמת האגרו־ניישן הישראלית".

 

יו"ר קק"ל, דניאל עטר, מסביר ש"בית קק"ל צמח־כנרת הוא חלק מחזון 'ישראל 2040' שלנו, שיעצים את הגליל, יספק מקומות עבודה איכותיים לצעירים ויוביל למעבר ללימודים במקצועות המחר. יישום החזון, כפי שעשינו בכנרת, יוביל להתיישבות חדשה ויכניס את הגליל לפריון הטכנולוגי של ישראל. קק"ל מביטה קדימה אל ישראל של שנת 2040 ומניחה כבר היום את היסודות להפיכת הגליל והנגב למוקדי משיכה לאוכלוסייה צעירה, שתפריח את האזורים הללו לטובת ישראל חזקה יותר – חברתית, התיישבותית וטכנולוגית – בתוך שני עשורים".

 

נשיא המכללה האקדמית כנרת, פרופ' שמעון גפשטיין, מסכם: "הסטודנטים וחברי הסגל במכללה ייהנו מהעשייה האקדמית והטכנולוגית הענפה אשר מתרחשת במרכז החדשנות, ועוד תגדל מאוד בהמשך. המהלך כולו מהווה נדבך נוסף בהיותה של המכללה גורם מרכזי בפיתוח הפריפריה הישראלית. אנו שמחים שחברנו לשאר הגופים ששותפים לחזון כה חשוב ולוקחים חלק במיזם".

 

לפרטים נוספים >>>

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים