שתף קטע נבחר

חריש: מערכת חינוך מבוססת על קיימות וחדשנות

כל המגיע לעיר חריש, הנמצאת מדרום לנחל עירון ולמחלף עירון וממזרח לכביש 6, וממוקמת על גבעות ירוקות, יכול להתרשם מתנופת הבנייה האדירה שבה

הפיתוח הענק בתחום החינוך, בא לתת מענה לעובדה, שחריש נמצאת בצמיחה מתמדת, קולטת אלפי משפחות צעירות, שמגיעות אליה וקובעות בה את ביתן.

 

כידוע, יסכימו כולם, שמערכת חינוך טובה היא אחד השיקולים החשובים בקבלת החלטה על מקום מגורים. כחלק מכך נבחנים בין היתר נושאים הקשורים לתכני לימוד, גישות פדגוגיות וכמובן תשתיות פיזיות של מוסדות חינוך - מהגיל הרך ועד לתיכון. בעיר חריש, המתאכלסת בקצב מהיר, זוכה תחום החינוך לחשיבות רבה. עיר חדשה, שקברניטיה העמידו את הנושא בראש ואימצו גישה חינוכית חדשנית וייחודית, ברוחה הם פועלים בנחישות. לא עוד בתי ספר במבני בטון אפורים אלא מרחבי לימוד מזמינים, יצירתיים ומוארים. וגם, כמובן, תוכניות לימודים שונות בתכלית מהמוכר והמקובל.

 

חריש מהאוויר  (צילום: ישראל ברדוגו)
חריש מהאוויר (צילום: ישראל ברדוגו)

 

מי שבונה את העיר במודל חדשני של "עיר מחכה לתושב" הוא משרד הבינוי והשיכון. כך משפחות שעוברות לעיר מקבלות עיר שהתשתיות בה מוכנות לקליטתן וכוללות את מבני מוסדות החינוך. משרד השיכון אחראי על פיתוח התשתיות והכשרת הקרקע לבתי הספר ולגני הילדים, וגם מבצע בפועל את בניית מעונות היום בעיר.

 

לדוגמה, בשכונת "תכנן ובנה" - הראשונה בישראל שבנייתה על כל מרכיביה מתבצעת על ידי יזם פרטי אחד, היזם מתכנן ומקים כ־1,600 יחידות דיור, רחובות, פארקים ציבוריים בתי ספר, גני ילדים, מעון יום, מתנ"ס, אולם ספורט, מגרש ספורט ומרכז מסחרי, הכול בראייה הוליסטית וחדשנית. בשכונה זו אחראי משרד הבינוי והשיכון על הבנייה בפועל של כל מוסדות החינוך ביניהם שני בתי ספר וכ־11 גני ילדים.

 

"חריש היא עיר בהקמה ולנו ניתנה הזדמנות נדירה לבנות מאפס, מערכת חינוך רלוונטית לעידן שלנו", אומר יעקב נתניהו, מנכ"ל עיריית חריש. "אנחנו מקדמים חדשנות פדגוגית שמתאפשרת באמצעות בינוי חדשני של מוסדות חינוך ולמעשה אנחנו מאתגרים את הסטטוס קוו בתחום החינוך בארץ".

 

כ־6,000 תלמידים פתחו את שנת הלימודים בחריש, מתוכם כ־2,000 שהצטרפו למערכת החינוך לאחרונה ותלמידים נוספים שאמורים להתווסף במהלך שנת הלימודים. לרשות תלמידי חריש יעמדו בשנת הלימודים הקרובה 94 גנים ו־15 בתי ספר. במהלך השנה החולפת, נבנו בעיר כ־26 גנים ושלושה בתי ספר חדשים, עבור ילדי העיר שילמדו בהם בשנת הלימודים הנוכחית. למרות העיכובים, שנגרמו עקב הקורונה, תוך שילוב ידיים של אגף החינוך ואגף ההנדסה, עמדו כל השותפים ביעד שנקבע: 1 בספטמבר. לקראת פתיחת שנת הלימודים הנוכחית, תשפ"א, ניהלה עיריית חריש תהליכי בינוי של מוסדות חינוך, בהיקפים שאין להם אח ורע בישראל. אגף החינוך ואגף ההנדסה שילבו ידיים בהקמת גנים ובתי ספר, שיאפשרו את יישום תפיסת החדשנות החינוכית שמובילה העירייה: מרחבי למידה בגדלים משתנים, קירות ניידים ואלמנטים המעודדים גישות לימוד מגוונות.

קירות ניידים בבית ספר בחריש  (צילום: מור שקיפי-לאטי)
קירות ניידים בבית ספר בחריש (צילום: מור שקיפי-לאטי)

 

הבינוי הייחודי בחריש משרת את החדשנות הפדגוגית. מלבד בנייה מאסיבית שאין כמותה בישראל, מדובר בבנייה ייחודית וחשיבה שתאפשר לצוות החינוכי ללמד את התלמידים בשיטות לימוד מגוונות ומותאמות למאה ה־21, שיהפכו את התלמיד לאקטיבי יותר בשיעורים. לא רק יושב בכיסא ומקשיב למורה שעומדת ליד הלוח.

 

בבסיס הבנייה עומדת תפיסת החדשנות החינוכית, שמקדמת עיריית חריש. התפיסה מוצאת את ביטויה בבניית מוסדות החינוך החדשים בעיר, שתוכננו במיוחד בצורה שתאפשר את יישומה של החדשנות החינוכית. בחלק מהמרחבים הלימודיים החדשים הוקמו חללים בגדלים משתנים, ומחיצות שקופות ואלמנטים נוספים, כדי לעודד גישות למידה מגוונות שיתמקדו בחקר, לחזק את מעמדו של המורה כמנטור, וכתשובה לראייה של צרכי התלמיד במהלך הלימודים וגם מחוץ למסגרת הלימודים. בבתי הספר החדשים ישנם מרחבי למידה חדשניים שיותאמו לגודלן של קבוצות תלמידים בכמות משתנה, וכך תתאפשר למידה מגוונת ושונה באותו מתחם.

 

אחד מבתי הספר, שמוכיחים את הקשר בין החינוך לסביבה הוא בית הספר החדש בשכונת הפרחים, שתוכנן בהתאם לתפיסת החדשנות החינוכית המעודדת למידה בקבוצות בגדלים שונים ובצורות מגוונות. מדובר במבנה אדריכלי מרשים, שבתכנונו שולבו אלמנטים המאפשרים את ליבת התפיסה החדשנית של חריש, ובמרכזה מרחבי למידה משתנים ומגוונים. חלק מהקירות ניתנים להזזה, אחרים נבנו מזכוכית שקופה. המבנה כולל גם אמפי וספרייה מעוגלת. במבנה ניתן לחבר מספר חללי כיתה ומסדרונות למרחב למידה אחד. יש בו מרחבים פתוחים לחלוטין, לצד כאלה הניתנים לסגירה באמצעות מחיצות, ואחרים הסגורים חלקית באמצעות מחיצות שקופות. האופציה לשנות את גודלו של מרחב הלמידה מאפשרת צורת למידה שונה ומשתנה, אם בדרך הלימוד המוכרת והקונבנציונלית, בישיבה שרועה או בלמידה בין אישית בקבוצות. לרשות הלומדים עומדים גם חללים משותפים כמו ספרייה או אודיטוריום. מגרש הספורט וחללי כיתות בנויים סביב מרחבים גדולים יותר, המאפשרים שקיפות וגם פרטיות. תכנון המבנה הסתיים כמובן הרבה לפני תקופת הקורונה, אך האלמנטים החדשניים שבמבנה יסייעו לניהול שגרת לימודים תחת ההגבלות.

מתחם גני הטבע (צילום: מור שקיפי-לאטי)
מתחם גני הטבע(צילום: מור שקיפי-לאטי)

 

 

פיילוט: אשכול גנים שפועל לפי עקרונות של חיבור לטבע ולערכים סביבתיים

חריש מתגאה בחדשנות של מערכת החינוך שלה. כדוגמה, אשכול הגנים בשכונת החורש הוא פיילוט ייחודי במסגרת זו, שפועל בהתאם לעקרונות של חיבור לטבע ולערכים סביבתיים. בחצר המיוחדת מפוזרים אלמנטים טבעיים רבים כמו חול, אדמה וחלוקי נחל, והוצבו בה מתקנים שעשויים מחומרים טבעיים. בעתיד מתוכנן להיבנות במתחם בית ספר שיפעל על פי אותה תפיסה.

 

כמובן, שביסוד כל תכנון הבנייה, עומדים ערכים סביבתיים כמו זיקה לטבע, חיבור לסביבה, קיימות ומיחזור. הילדים ייהנו ממרחבי טבע נגישים למשחק בחצר ומחוויית טבע בתוך הגן שתעודד יצירתיות, דמיון וסקרנות ותסייע לחיזוק הדימוי העצמי. גג המבנה מכיל חצר נוספת במתכונת "גג ירוק": הוא מכוסה צמחייה שאותה משקים על ידי מערכת "תשתית חכמה".

 

מהגנים לכיתה א' - במסגרת מיזם “התחלות טובות” עיצבה העירייה מרחבי למידה בכיתות א’ במספר בתי ספר בעיר, במטרה לרכך את מעבר הילדים מהגנים לבתי הספר. תהליך העיצוב מחדש התבצע במסגרת מיזם “התחלות טובות”. מדובר בחלק מיישום תפיסת החדשנות שמובילה עיריית חריש, במטרה להיות עיר עם חינוך מוטה עתיד. העיצוב התבצע בבתי ספר ממלכתיים, ממלכתיים דתיים, וממלכתיים חרדים. תהליך העיצוב כלל רכישת רהיטים, משחקים ופריטי עיצוב נוספים. את התקציב לכך קיבלו בתי הספר בעיר מעיריית חריש, וכל מנהל עיצב את מרחב כיתות א' בבית הספר כרצונו.

 

לפי החזון, בשנת 2025 יגורו בחריש כ־60,000 תושבים. התנופה בתחום החינוך תימשך. ולא רק זה. התנופה תבוא לידי ביטוי גם בתחום התחבורה, עם הקמת כביש 611, שישמש ציר תחבורה חשוב ליציאה והכניסה מהיישוב. בטווח הזמן הארוך יותר מתכונן לקום רובע עסקים חדש בדרום העיר הצפוי להכיל כ־330 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה על מנת לחזק את כלכלת היישוב. כיום נבנית תוכנית אב לקיימות בעיר. פרויקטים שונים אותם ניתן לקדם על מנת להפוך את חריש לעיר ירוקה. מבני החינוך בחריש יעמדו בתקן הישראלי של בנייה. התכנון העירוני בחריש מקדם הליכה ורכיבה באופניים על ידי שבילים ייעודיים ופריסת מבני ציבור, חינוך, פארקים ומסחר במרחק הליכה קצר מכל בית בעיר. 

  

חינוך לעתיד

לפי החזון, בשנת 2025 יגורו בחריש כ-60,000 תושבים. התנופה בתחום החינוך תימשך.

כ-6,000 תלמידים פתחו את שנת הלימודים תשפ"א בחריש, מתוכם כ-2,000 שהצטרפו למערכת החינוך לאחרונה.

בחריש ייפתחו 94 גנים

ו-15 בתי ספר.

אחד המבנים המרשימים שנבנו העיר הוא בית הספר חדש המתנשא לגובה של שלוש קומות, מתפרש על פני שטח של כ-3,000 מ"ר, משדר מראה יוקרתי הודות לחיפוי דמוי עץ, קירות זכוכית וכולל 16 כיתות

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל ברדוגו
חריש מהאוויר
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים