שתף קטע נבחר

יהוד-מונוסון: מודל להתחדשות וחדשנות בגוש דן

יהוד-מונוסון היום היא הרבה יותר מסך שני חלקיה. היא צועדת לקראת היעד, שאותו הכתיבה לעצמה ראשת העיר יעלה מקליס, להיות עיר מודל להתחדשות וחדשנות. אפשר להיווכח בזה, כשמסיירים ברחבי העיר ורואים את הבניינים החדשים הנבנים במקום הישנים, במפעל 'מבת-חלל' של התעשייה האווירית, "הנאס"א של ישראל" שנמצא בעיר, במרכז החדשנות והעשיינות העירוני "מייקלאב" ובפיתוח התשתיות שהעיר עוברת בשנים האחרונות. דבר אחד בטוח: החדשנות העתידית כוללת שימור האווירה הקהילתית והמשפחתית במקום

"העיר יהוד־מונוסון מקדמת איכויות המשלבות בין קהילתיות מקיימת ואינטנסיביות עירונית בפיתוח אורבני למגורים, תעסוקה, ושטחים ירוקים יחד עם צמיחת אוכלוסייה התואמת את פיתוח התשתיות העירוניות והמבוססת על מרקם התושבים הקיים בעיר תוך חיזוק שימור המורשת, החינוך ואיכות החיים", אומרת ראשת העיר יעלה מקליס.

 

לדבריה, "יש לנו תושבים נהדרים, וקהילה חמה וייחודית שאני אוהבת מאוד. בשנים האחרונות אני פועלת לחזק את הקהילה, לחדש את המתחמים הוותיקים, לחדש את התשתיות, לקדם את החינוך ולהטמיע חדשנות במערכת - הדברים החשובים שיחזקו את העיר, ויאפשרו לנו להמשיך להיות קהילה מעצימה בסביבה אורבנית שוקקת ופעילה".

 

בשש השנים שבהן מקליס משמשת ראשת העיר, היא פועלת בעקביות להשיג מטרות אלה, בין השאר באמצעות הכנת תוכנית אב להתחדשות עירונית, אשר נועדה להפוך את האזורים הישנים בעיר למתחמי מגורים חדשים ומודרניים, אשר יענו על צורכי התושבים בתקופה שבה אנו חיים, חתימה על הסכם גג שנחשב מהטובים בארץ שמאפשר את פיתוח העיר, השקעה בתחום החינוך על מנת להיות מובילים ארציים בנושא, וחיבור ייחודי לתוכנית החלל, שישים את יהוד-מונוסון על המפה הארצית והעולמית ויפתח לתושביה שלל אפשרויות תעסוקה ולימודים.

 

יהוד (צילום: יח
יהוד(צילום: יח"צ)

 

הסכם גג מהטובים בארץ

לפני כשנה חתמה מקליס עם המדינה על הסכם גג שנחשב מהבולטים והטובים בישראל. במסגרת ההסכם תקבל העיר מהמדינה סכום של 1.25 מיליארד שקל לטובת חידוש ובניית תשתיות בעיר הוותיקה ובשכונות החדשות, קרקע משלימה בשכונות החדשות כדי ליצור היתכנות לפינוי-בינוי במרכז העיר, הקמת מוסדות חינוך, תרבות וחברה. פיתוח התשתיות כולל, בין היתר, כבישים, פארקים, תאורה, ניקוז, אזורי בילוי והיכל תרבות. המימון מאפשר חידוש משמעותי של ליבת העיר הוותיקה.

צעד משמעותי שהעירייה מקדמת במלוא המרץ וכבר כיום נמצאת במקום השני בארץ, הוא מספר היתרי הבנייה שהוצאו בפועל במסגרת התחדשות עירונית. הסכם הגג כולל הקמת שתי השכונות החדשות רובע יהוד מערב (גני יהודה) ורובע יהוד מזרח (מגשימים), הקמת מקומות תעסוקה ומסחר בהיקף של כ־700 אלף מ"ר וכן בניית מאות יחידות דיור מוגן. הפיתוח האינטנסיבי יתבצע במקביל לחיבור העיר לקו הסגול של הרכבת הקלה, שיקנה לתושביה נגישות תחבורתית גבוהה ויחסוך את הצורך בשימוש ברכב פרטי.

 

לדברי מקליס, "לפני כשנה חתמנו על הסכם גג, שמטרתו העיקרית לחדש ולחזק את העיר הוותיקה והוצאה לפועל של פינוי-בינוי באמצעות קרקע משלימה, פיתוח תשתיות חדשות וקידום תעסוקה במקביל למגורים. הסכם הגג, שנחתם לאחר משא ומתן ארוך ומפרך שניהלנו בשם תושבי העיר וכן בשם התושבים העתידיים והילדים שיאכלסו את הדירות בעשרות השנים הבאות, מאפשר לנו לפתח מנגנונים עירוניים חדשניים וייעודיים לצמיחה וקידום של העיר.

 

"יהוד־מונוסון היא גורם משפיע ומוביל בתחום ההתחדשות העירונית של האזורים הוותיקים שישודרגו בחשיבה הוליסטית, הכוללת חידוש תשתיות, כבישים, מדרכות, פארקים, תאורה, היכל תרבות, שבילי הליכה ואופניים וגינות כלבים. אנחנו מובילים ארציים בנושא של פיתוח וקידום מתחמים, בראייה רחבה של מתחם, שכונה ועיר ולא רק על הבניין הבודד. התחבורה תקבל תאוצה; הקו הסגול שיעבור לאורך העיר, תחנת מטרו נגישה בצומת סביון ועוד. אנו מקדמים תוכניות להתחדשות של אזור התעסוקה הקיים והקמת אזורי תעסוקה נוספים, שימשכו מרכזים אקדמיים ומרכזים מסחריים, ואלה ייצרו מקומות תעסוקה שיאפשרו לתושבים שלנו לעבוד ליד הבית. התושבים ייהנו מעיר קהילתית עם כל היתרונות שיש לעיר מודרנית ומתקדמת", מסכמת מקליס.

 

חינוך שעונה על אתגרי העתיד ועלייה נוספת בשיעור הזכאות לתעודת בגרות

מערכת החינוך בעיר התחזקה מאוד בשנים האחרונות; אחוז הזכאות לבגרות שפורסם השבוע עומד על יותר מ־90%. עליה של מעל 6% לעומת השנה הקודמת ומעל 11% בארבע השנים האחרונות. לדברי מקליס, "ההצלחה גדולה במיוחד לאור הנשירה האפסית והמדיניות שלנו לתת מענה לכל ילד. בנוסף העמדתי לעצמי למטרה להכשיר את בוגרי מערכת החינוך שלנו לאתגרי העתיד. "עולם העתיד של המאה ה־21, עולם ה־VUCA, מתאפיין באי ודאות, תנודתיות מהירה, מורכבות וחוסר בהירות. השנה אנחנו מטמיעים במערכת החינוך תוכנית חדשנות עירונית, שמטרתה לתת לבוגרים שלנו כלים לחיים; עידוד הסקרנות, פיתוח היצירתיות, היזמות, מוכנות לחיים של חדשנות ועשייה. מדובר בתוכנית תלת־שנתית של חדשנות בחינוך, בהובלת ד"ר אייל דורון, המבוססת על השקעה בצוותים החינוכיים – שהם סוכני השינוי - הטאלנטים. התוכנית נועדה להרחיב לצוותים המדהימים שלנו את הכלים ללמד את הילדים שלנו; לחזק את הסקרנות, היזמות והיצירתיות של הילדים שלנו. במקביל אנחנו מרחיבים ומחזקים את מערכות התקשוב בבתי הספר.

 

"בחודשים האחרונים גילינו שהעולם השתנה לנגד עינינו – בעודנו מדברים על אתגרי העתיד הרחוק – העתיד הגיע לפה - הקורונה חשפה את חשיבות היזמות, היצירתיות והיכולות לבצע התאמות בתוך זמן קצר. החדשנות בחינוך באה לידי ביטוי גם בהכשרת מרחבי למידה חדשניים של M21 בבתי הספר ועדיין לא דיברנו על גן ילדים של M21, שעוצב באופן ייחודי, והוכשרו בו פינות למידה שמייצרות חשיבה אחרת.

 

"עדות לתוצרים של פעילותי יכולים למצוא גם בתיכון המקיף, שאני עצמי בוגרת גאה שלו וכשמו כן הוא - מקיף אמיתי, אשר תופר לכל תלמיד מענה חם ומיטבי - מציע למגוון גדול של תלמידים מסלולי לימוד; מתלמידים חזקים ביותר שמשתתפים בתוכניות לימודיות יוקרתיות כמו מדעי המוח במכון ויצמן ועד תלמידי חינוך מיוחד.

 

טכנולוגיה ויזמות בחלל

מקליס מתגאה בחדשנות של העיר: "כולנו מבינים שהפנים מופנות כלפי העתיד, להתארגן אחרת, להתקדם ולחדש. אחת ההוכחות לכך הוא שיתוף הפעולה המתרחב עם מפעל 'מבת חלל' של התעשייה האווירית, שנמצא באזור התעשייה שלנו. ה"נאס"א של ישראל", מפעל שבו מיוצרים לוויינים המשוגרים לחלל, והוא שייך לפסגת הטכנולוגיה הישראלית".

 

ב־2014 נוצר שיתוף פעולה של העירייה עם המפעל, במסגרת תוכנית הלימודים הייחודית 'יזמות פרימיום', שמאפשרת לתלמידים מתיכון המקיף לרכוש כלים שיכשירו אותם ליזמות עתידית, בדגש על התחום הטכנולוגי, תחת הדרכת מהנדסים מ"מבת חלל״.

 

ב־2018 הקימה העירייה מרכז חדשנות עירוני בשם "מייקלאב", שמטרתו להפוך את העיר למרכז חינוכי טכנולוגי, הכולל חשיפה והכשרה רב־גילאית לטכנולוגיות ולכלים חדשניים, ויסייע בהשתלבות בשוק העבודה בעתיד. מדובר בפעילות קהילתית, המאפשרת התנסות אישית וקבוצתית בתוכניות השונות ובסדנאות שמתקיימות במרכז החדשנות והעשיינות העירוני, המאפשר נטוורקינג קהילתי סביב נושאי יצירה שונים, להמציא ולקלקל, לפרק ולתקן, להדפיס בתלת מימד, לחתוך בלייזר, לבנות רובוטים ועוד.

 

בנוסף, מציינת מקליס, העירייה מובילה תוכנית רובוטיקה בגני הילדים, המעודדת ומשפרת את מיומנויות הילדים הקטנים בבניית מודלים ותכנות של ממש תוך שימוש בסביבת לגו רובוטית.

 

מקליס מובילה עם הנהלת העיר בראשות המנכ"ל והמנהלת העירונית של אזורי תעסוקה ועסקים שהקימה לאחרונה, מהלך אסטרטגי רחב שמטרתו לייצר אקו־סיסטם עירוני מלא בעולם תעשיית החלל והמיקרו חלל, תוך שילוב עולמות האקדמיה, התעשייה, החינוך והיזמות.

 

בבסיס הרעיון עומדת התפיסה, כי יהוד־מונוסון בשל מאפייני מיקומה וקרבתה לתשתיות לאומיות בתחום החלל והתעופה, תהפוך להיות מקום משכנה של תעשיית החלל והתשתיות הלאומיות.

 

נחושה לממש את הפוטנציאל של יהוד-מונוסון

מקליס נחושה להפוך את העיר למובילה במרכז הארץ, המשלבת את הקהילתיות והמחויבות החברתית עם חיי תרבות תוססים ואינטנסיביות עירונית, המאופיינת באזור מסחר, פנאי, בילוי ותעסוקה מגוונים.

 

מאז נכנסה לתפקיד ולמרות העיסוק הרב בצמצום פערים בתכנון העיר, חינוך ושדרוג תשתיות, מקליס בוחרת לא להסתכל על העבר, אלא להסתכל על העשייה הרבה שבוצעה עד כה בעיר ולהישיר מבט ישר וקדימה.

 

"בדעתי", טוענת מקליס, "להמשיך את שליחותי הציבורית ולהוביל בשותפות מלאה עם התושבים את קידום המערך העירוני וההתמקצעות שלו, את החזון העירוני והתכנון האסטרטגי עם תוכניות הפיתוח, החינוך, התרבות וחיי הפנאי. מטרתנו לבסס את יהוד-מונוסון כפנינה של גוש דן, להציע את איכות החיים הטובה ביותר באזור, ולפתח ניהול עירוני חדשני, המבוסס על עירוב שימושים מושלם בין המגורים לתעסוקה ומסחר, שכונות עם ניהול תחבורתי חכם כזה, המאפשר תנועה בטוחה יותר במרחב הציבורי של הולכי רגל ומשתמשי כלי תחבורה זעירים, שימוש באנרגיה מתחדשת בתחומי, מים וחשמל, המשתלבת בעקרונות הבנייה הירוקה מהמתקדמות שיש.

 

"כתושבת וכראשת העיר, אני רואה את השליחות שלי בעשייה הציבורית בעיר כזו שתחולל שינויי מהותי עם קפיצת מדרגה בדרך שבה יהוד-מונוסון מתנהלת, מתפתחת ומצטיירת בעיני תושבי העיר והציבור כולו". 

 

יהוד-מונוסון - מספרים:

מספר התושבים בעיר: 31,500 זו עיר מאוד קהילתית ומחוברת, שמאופיינת בערבות הדדית, אולי בשל העובדה שהיא צמחה מיישוב קטן לעיר.

המועצה נמצאת על 91% זכאות לבגרות.

ב־2018 יצאה העירייה עם תוכנית חינוכית, שמטרתה להפוך את העיר למרכז חינוכי טכנולוגי. לשם כך גובשה תוכנית חינוכית, שכוללת חשיפה והכשרה רב גילאית לטכנולוגיות וכלים חדשניים, שישמשו את תלמידי העיר בהשתלבות בשוק העבודה בעתיד

  

ראש העיר יעלה מקליס (צילום: יח
ראש העיר יעלה מקליס(צילום: יח"צ)

 

ראש העיר: יעלה מקליס

גיל: 61

מצב משפחתי: נשואה + 5 ילדים, וסבתא

תושבת המקום מאז: 1998

מוטו: "לעשות הכי טוב שאפשר מתוך חיבור רצוף עם השטח".

משהו שלא ידעתם עליי: " אוהבת לעבוד בגינה מאז היותי נח"לאית, ועבדתי כגננית (אחראית על נוי) בקיבוץ ברמת הגולן".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים