עלבונות אישיים, התפרצויות ושפת ביבים. ארה"ב מזועזעת היום (ד') מהשפל שאליו הידרדר העימות הראשון במסגרת המרוץ לנשיאות ארה"ב בין דונלד טראמפ לג'ו ביידן.
  • לא רוצים לפספס אף כתבה?
עוד כתבות למנויים:
  • חיים סבן: "אני מוטרד מכך שישראל היא כבר לא קונצנזוס בארה"ב"
  • "יריתי שלושה כדורים בפרצוף של הסאן-אוף-א-ביץ'": החייל שחיסל את בן לאדן מדבר
  • אחרי אפשטיין וקוסבי: ציידת הטורפים סימנה את טראמפ
אבל לצד המילים הקשות וההשתלחויות שיצאו מפיהם של טראמפ וביידן, וסוקרו בהרחבה לאורך כל היום, היו איברים נוספים בגופם של שני המועמדים שאמרו המון. מעיין בשן-פולק, מומחית לקריאת שפת גוף, ניתחה באולפן ynet את כל מה שנאמר בעימות שלא באמצעות הפה.
"לדעתי המעמד הזה של הדיבייטים נועד בעיקר לייצר מלחמה ופחות להציג את מה שהפוליטיקאים מתכוונים לעשות", אומרת בשן-פולק. "לטראמפ, סוג של חתול רחוב, הדבר הזה בא בקלות. הוא עושה את זה כמעט בטבעיות".
בשן-פולק מצביעה על כמה נקודות מרכזיות בעימות שבהן לשפת הגוף היה משקל רב:
1. הכניסה של המתמודדים לעימות – "טראמפ נכנס חדור מלחמה, ראשו קדימה והוא בפוקוס מלא. מאוד קפוץ, טונוס השרירים שלו גבוה מאוד. זו עמידה שאופיינית לו. ביידן לעומת זאת נכנס רגוע מאוד, כאילו הוא לוקח את כל העניין בקלילות ובנעימות".
2. הגמגום של ביידן – "לביידן היו רגעים בעימות של גמגום ועצימת עיניים חוזרת. הוא איבד פוקוס וביטחון מול טראמפ. הנשיא הצליח לערער אותו, הוא היה תוקפני כלפיו, לא אפשר לו לדבר, נכנס לו למילים וביידן איבד את זה לחלוטין. אנחנו רואים את זה גם במצמוצים שלו, בעפעופים, הוא מגמגם המון וזה לא נראה טוב, בלשון המעטה".
2 צפייה בגלריה
ביידן ממצמץ
ביידן ממצמץ
ביידן ממצמץ
3. הצחוק המאולץ של ביידן – "כנראה שמישהו הנחה את ביידן לגחך על טראמפ, אנחנו רואים את זה לאורך העימות. מישהו אמר לו שזה כלי כדי להתמודד עם טראמפ, עם העוקצנות והאלימות שלו. למה אני יודעת שהצחוק הזה נובע מחוסר ביטחון? כי הוא מלווה בבלימה עצמית, נשיכת שפתיים, עצימת עיניים או השפלת מבט. כשהאלמנטים האלו משתלבים, זה לא רק לגלוג וצחקוק על טראמפ אלא הבעה של תחושת מבוכה, חוסר נעימות וחוסר נינוחות מול המועמד שעומד מולו".
2 צפייה בגלריה
צחוק מאולץ
צחוק מאולץ
צחוק מאולץ
4. ההתעלמות – "לאורך העימות טראמפ פונה לביידן, מסתכל עליו, מצביע עליו – ואנחנו רואים שביידן פשוט לא מסתכל עליו, לא מישיר מבט. הכלי של ההתעלמות הוא מצוין עד גבול מסוים. ברגע שזה מוקצן זה מצביע בדיוק על ההיפך, ושם את ביידן במקום של חוסר ביטחון והשפלה מול טראמפ. זה יוצר בדיוק את ההיפך ממה שהוא רצה שיראו. הניסיון להפוך למה שאתה לא הוא קצת בעייתי, בטח באמצעות שפת גוף שמייצגת את מה שאתה באמת מרגיש. אם יש מולך פרטנר שמכניס אותך לפינה ולא נוח לך איתו, יראו את זה - ולא משנה איך תהפכו את זה".
העימות הלילה היה הראשון בסדרה של ארבעה עימותים שייערכו עד לבחירות. בעוד שבוע, ב-7 באוקטובר, ייערך עימות בין שני המועמדים לתפקיד סגן הנשיא, מייק פנס (מטעם טראמפ) וקמאלה האריס (מטעם ביידן). לאחר מכן ייערכו ב-15 וב-22 אוקטובר שני עימותים נוספים בין המועמדים לנשיאות.
העימות הלילה גרר אחריו תגובות שליליות וקשות מאוד, בעיקר בגלל הסגנון הנמוך, שכלל התפרצויות רבות של טראמפ לדבריו של המנחה כריס וואלאס ושל ביידן עצמו. במהלך העימות ביידן אף הטיח בטראמפ: "אולי תשתוק, בן אדם?". טראמפ לא חשש מירידה לפסים אישיים, ולעג לבנו של ביידן על התמכרותו לסמים. ביידן מנגד כינה את טראמפ "ליצן", "שקרן", "גזען", "כלבלב של פוטין" ו"הנשיא הגרוע בתולדות ארה"ב".
היו שהגדירו בתקשורת האמריקנית את העימות כמכוער ביותר בהיסטוריה – ודייוויד גרהאם מהמגזין "אטלנטיק" אף קרא לבטל את העימותים הבאים. כתבים ופרשנים נוספים, בעיקר כאלו המזוהים עם הצד השמאלי של המפה הפוליטית, הצטרפו לדבריו של גרהאם.
בסקר שערכה רשת CBS בתום העימות ענו 48% מהמשיבים כי ביידן הוא שניצח בעימות, בעוד 41% טענו שטראמפ הוא המנצח. 10% טענו שהעימות הסתיים בתיקו. באותו הסקר 83% מהמשיבים טענו כי הטון בעימות היה שלילי.
הבחירות עצמן ייערכו ב-3 בנובמבר, ועל פי הסקרים האחרונים ביידן מוביל ביתרון של 229 אלקטורים על פני 93 של אלקטורים של טראמפ. עם זאת, הסקרים מצביעים גם על 216 אלקטורים מתנדנדים – וגם כך שיטת הבחירות המורכבת בארה"ב מקשה מאוד על חיזוי התוצאות, כך שעדיין מוקדם להתנבא אם טראמפ יזכה בקדנציה נוספת או שמא סגן הנשיא לשעבר ייכנס לבית הלבן.
למגפת הקורונה יש כמובן משקל והשפעה על הבחירות הקרובות. המועמדים למשל לא יכלו לערוך עצרות תמיכה ענקיות כפי שנהוג לעשות בשנת בחירות – וגם פרסום תוצאות הבחירות עלול להתעכב בגלל נוהלי ההצבעה בתקופת המגפה. הלילה בעימות נמנעו השניים מלחיצת הידיים המסורתית – ואפילו ויתרו על הקשת מרפקים.