כמעט כל מי שמכיר את עו"ד בעז בן צור, מבכירי הפרקליטים בישראל ומי שמייצג את ראש הממשלה בתיקים 2000 ו-4000, הרים גבה מול התגובה הנזעמת - ובעיקר הלשון החריפה - שבה השתמש במכתב התשובה שלו לעו"ד ליאת בן-ארי, התובעת בתיקי נתניהו, שרמזה לאפשרות של שיבוש הליכים מצידו. "זהו ניסיון להלך אימים על עורך דין מייצג", טען בחימה. "שימוש לרעה בסמכויות", "הפעלת כוח שלטוני", "התערבות ופגיעה בוטה", המשיך עוד ועוד.
"במקום שבעז נמצא בו הוא צריך ללכת על ביצים, וכאן הוא דורך על הביצים", אומר אחד מחבריו הקרובים. "סגנון הביטוי הזה הוא לא משהו שאני מכיר אצלו, אבל אני מניח שזה משום שאלה דברים שחורים לו כל כך שהם גרמו לו לאבד את שלוותו. או שזה חלק מאסטרטגיה".
  • לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עוד כתבות למנויים:
"המקום שבעז נמצא בו" הוא עין הסערה. בשבועות האחרונים עסקו בפרקליטות לא רק בקשר בין העד המרכזי בתיק 1000, ארנון מילצ'ן, ונתניהו - אלא גם בקשר בין מילצ'ן לסנגורו לשעבר, בן צור. זאת, לאחר שאיש העסקים והעוזרת האישית שלו, הדס קליין - גם היא עדת מפתח בתיק 1000 ולקוחה לשעבר של בן צור - עידכנו את הפרקליטות שעורך הדין פנה למילצ'ן והציע לו להתקשר לנתניהו, לקוחו הנוכחי. "אתה יכול להרים טלפון לביבי, יש לו פינה חמה בלב אליך", אמר לו. בן צור מצדו טוען כי לא הוא פנה למילצ'ן והציע לו להתקשר, אלא רק נתן את אישורו "אם לא ידברו על התיקים". גם נתניהו עצמו הודה השבוע בשידור חי בחדשות קשת שהוא דיבר "פעם או פעמיים" עם עד התביעה מילצ'ן.
6 צפייה בגלריה
עו''ד בעז בן צור. בעין הסערה
עו''ד בעז בן צור. בעין הסערה
עו''ד בעז בן צור. בעין הסערה
(צילום: עמית שעל)
בן צור בנה את שמו ואת משרדו כמשרד בוטיק מצליח בתחומי הליטיגציה. בשנים האחרונות הוא מתמחה בייצוג גופים גדולים, אישי ציבור ובתביעות בעלות פרופיל ציבורי גבוה - כמו זו של יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר, אפי נוה; איש העסקים מיקי גנור, שהפך לעד מדינה בפרשת הצוללות; שר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון; ויו"ר כחול לבן בני גנץ. הוא ייצג מצד אחד את שר הביטחון לשעבר עמיר פרץ בוועדת החקירה לאחר מלחמת לבנון השנייה, ומאידך אמנים כמו ריטה ורמי קלינשטיין. עכשיו מתנוסס בראש רשימת הלקוחות באתר של משרדו שם נוצץ במיוחד - ראש הממשלה בנימין נתניהו.
"ככל שהוא גדל ומתקדם, מטבע הדברים הוא מתקרב יותר לגבול", אומרת עורכת דין שעבדה מולו. "זו הפעם הראשונה שהוא נכנס לקו האש של הפרקליטות. הוא קיבל מהם 'מכה על האף' כשאמרו לו שייזהר. רוב עורכי הדין היו נבהלים. את יכולה להיות הכי נקייה והכי אמיצה עד הדפיקה בדלת, עד ששוטרים אומרים לך 'תתלווי אלינו'. בעז הגיב ההפך, עם ה'אל תאיימו עליי'. זה מראה שהוא בא להילחם".
דרכו לייצוג של "הלקוח מספר אחת" לא הייתה קלה. בסוף 2016 החל בן צור בייצוג של מילצ'ן, שנחקר אז בחשד למתן שוחד לנתניהו בדמות סיגרים ושמפניות במאות אלפי שקלים - מה שהפך לתיק 1000. בן צור המשיך לייצג את מילצ'ן עד שהתיק נגדו נסגר, והקשר בין השניים נשמר מאז. לפני כשנתיים פנו מסביבתו של נתניהו אל בן צור, בשאלה אם יוכל לייצג אותו בתיקיו האחרים. מילצ'ן הסתייג מהעניין, ובן צור סירב להצעה. לפני כחצי שנה נעשתה פנייה מחודשת. הפעם מילצ'ן השתכנע לשחרר את עורך הדין.
בן צור לקח על עצמו את הייצוג, למעט בתיק 1000 ובחלק הנוגע למילצ'ן בתיק 2000 – שבו נאשם גם נוני מוזס. עורך הדין גם דיווח לפרקליטות מראש על הייצוג. "בעז הודיע להם מראש וגם מילצ'ן הבהיר", אומר מקורבו של בן צור, "שהוא מתכוון להמשיך ולהיות בקשר עם מילצ'ן במה שלא קשור לתיקים של נתניהו".
למרות ההודעה לפרקליטות, גורמים משפטיים בכירים שאיתם דיברנו השבוע הביעו זעזוע על עצם המעבר מייצוג אחד מעדי התביעה המרכזיים לייצוג הנאשם בתיקים 1000, 2000 ו־4000. אז איך ולמה לוקח על עצמו עורך דין, שגם תומכיו וגם יריביו משבחים את יושרתו המקצועית, תיק שיש בו כזה חשש כבד לניגוד עניינים? "מדובר בתיקים נפרדים לגמרי, שאין ביניהם שום קשר, ולכן אין שום מניעה", טוען קולגה וחבר קרוב של בן צור. "כל עוד אין תלונה שהוא עבר עבירה אתית, אם זה מתאפשר מבחינה משפטית ואם הלקוח מילצ'ן שבע רצון - אין בעיה. תסמכי על הפרקליטות שאם דבר כזה לא היה אפשרי זה היה מסוכל".
הוא לא התלבט לפני שעשה את הצעד?
"התיקים האלה מרתקים אותו. זה אתגר מקצועי מהמעלה הראשונה. ומצד שני התפקיד שלו כסנגור של מילצ'ן הסתיים לחלוטין - עמית חדד מופקד על תיק 1000 ועל חלק מתיק 2000 שנוגע למילצ'ן ובכל הקשור אליו אין ולא תהיה לבעז שום נגיעה. זה ברור מאליו בעיניו".
לא כולם שותפים לאופטימיות. עו"ד נבות תל-צור, שהיה גם הוא בין מייצגי ראש הממשלה אך עזב בשל אי-הסדרת שכר הטרחה, סבור שחברו בן צור "מספיק אחראי לעשות את המחיצות ולהתמודד עם הסוגיה הזאת", אבל מזהיר מהסדקים שהחלו להיווצר. "ברור שיש פה בעייתיות, אבל מה שמגן על הדבר הזה זה שהדברים נעשו בשקיפות, שבעז הלך לפרקליטות, דיווח להם והודיע שלא ייגע בתיק 1000. והנה, בכל זאת יש חריקות. אין מקום ושום תירוץ לשום מגע עם עד תביעה. גם אם הכל היה לגיטימי ואפשר להגיד חג שמח, צריך להימנע מזה לחלוטין. לא להתנצל אחר כך ולהסביר. בעז יודע לעשות את זה ואני מאמין שהוא לא ייכשל".
6 צפייה בגלריה
ארנון מילצ'ן. הקשר עם בן צור נשמר
ארנון מילצ'ן. הקשר עם בן צור נשמר
ארנון מילצ'ן. הקשר עם בן צור נשמר
(צילום: GettyImages)
למה בכלל להגיע למצב הזה?
"זו מדינה קטנה, אין הרבה עורכי דין בכירים. זה לא אידיאלי, זה סוג של אילוץ. בעיניי זה מהלך שהיה עדיף שיימנע, אבל בעז לקח על עצמו מחויבות להיות זהיר. הוא קיבל כרטיס צהוב על מה שאני רואה כמעידה וזה יעזור לכולם להיכנס למסגרת ולהימנע אפילו משמץ של מראית עין שיש פה משהו לא תקין. זה גם לא טוב לביבי. הוא לא צריך את זה, הוא לא צריך להיתפס כמי ששולח מסרים לעדים, ואני מקווה שבעז יקפיד יותר".
חבריו של בן צור מספרים כי הוא נמשך לפן המקצועי של תיקי נתניהו. "אלה תיקים לא מובהקים", אומר אחד מהם. "בעז לעולם לא יאמר שהם תפורים או מחוררים, הוא תמיד ישמור על ממלכתיות, הוא גם לא חושב שמישהו 'תפר' תיק לראש הממשלה, אבל הוא משוכנע שיש הרבה מה לעשות פה מבחינה משפטית. זה לא כמו תיק פשוט שבו הייתה הלבנת הון או מישהו קיבל מעטפות, אלה לא תיקים טיפוסיים של המשפט הפלילי. הם מערבים שאלות מאוד גדולות של תקשורת ואנשי ציבור, ואיך השיטה עובדת, אלה סוגיות מהותיות שתהיה להן גם השפעה קדימה".
מסיבה מקצועית או מסיבה אחרת, נראה שבן צור לא נכנס למיטה הזו בגלל שכר הטרחה. מדובר בהשקעה יקרה להחריד: בנוסף לבן צור עצמו, עובד לצידו על תיקי ראש הממשלה צוות נבחר של חמישה עורכי דין שבהם גם בתו הבכורה כרמל, שסיימה בהצטיינות את התואר הראשון והשני במשפטים ועשתה התמחות נחשבת בבית המשפט העליון. "יש אנשים שאמרו לו, 'אתה הולך להפסיד המון כסף בתיק הזה. תשקיע שעות ולא תראה שקל'", מספר אדם המכיר את בן צור מקרוב. "בעז טוען שיש לו הסכם שכר טרחה מסודר, אבל זה רק דף נייר, קשה לי להאמין שנתניהו ישלם פה משהו.
"ההערכה שלי היא שמה שקסם לבעז אחרי הרבה שנים שהוא עשה הרבה כסף, זה להופיע בבית המשפט בתיק הכי מאתגר שיש לעורך דין צווארון לבן. זה גם יכול להביא לו קליינטים נוספים. אנשים יאמרו, 'אני רוצה שעורך הדין של ראש הממשלה יהיה עורך הדין שלי'. גם אם זה ישבית את בעז ומספר עורכי דין במשרד שלו, עדיין יכול להיות שזה משתלם". אגב, מי שמכירים את בן צור מעידים שבדרך כלל הוא זועם ומתלקח כשלקוח מסרב לשלם, ופועל לקבל את שמגיע לו.
"99 אחוז מעורכי הדין היו מתייצבים אם ראש הממשלה היה קורא להם", טוען עו"ד דב וינרוט, בנו של שותפו לשעבר של בן צור, עו"ד יעקב וינרוט ז"ל. "אנחנו קוראים לו ביבי, אבל בסוף זה ראש הממשלה שלנו וכשהוא קורא לך, זה מחייב. אז ברור שהפרסטיז'ה משחקת תפקיד, וצריך להיות כן ולומר שזה גם מועיל מאוד לביזנס בסופו של דבר. ראש הממשלה בחר בך. יש בזה אמירה. אני לא חושב שהרבה אנשים יכולים לוותר על דבר כזה".
בן צור בן (61) נולד בתל-אביב לרות, מורה, ולעמנואל, שבנה את עצמו בעשר אצבעותיו והפך ליבואן בתחום הצילום והדפוס. הבכור מבין שבעה אחים, בתיכון קלעי בגבעתיים נחשב תלמיד מצטיין, חובב סדרת שנות ה-80 המיתולוגית "פרקליטי אל־איי" ומשלב מוקדם מאוד, מספרים חבריו, הוא ידע שהוא רוצה לעסוק בתחום המשפטים. בצבא שירת בחי"ר, בגדוד 450, ובמשך שנים היה מ"פ בבית הספר למ"כים. עד לפני 15 שנים הוא עוד התייצב למילואים כמ"פ בפלוגה מסייעת.
מיד עם שחרורו החל ללמוד משפטים באוניברסיטת תל-אביב, סיים תואר ראשון בהצטיינות ותוך כדי הלימודים עבד כקצין ביטחון במלון דן אכדיה. במשך שנה הוא התמחה בפרקליטות מחוז תל־אביב אזרחי ולאחר מכן החל התמחות במשרד ש. הורוביץ, המתמחה בליטיגציה מסחרית. קפיצת המדרגה המשמעותית הגיעה כשהצטרף כעבור ארבע שנים כשותף צעיר למשרד עורכי הדין הנחשב של יעקב וינרוט ז"ל, מי שהיה במשך שנים פרקליטו של ראש הממשלה ואיש סודו.
6 צפייה בגלריה
עו''ד נבות תל צור. ''אין שום מקום למגע עם עד תביעה''
עו''ד נבות תל צור. ''אין שום מקום למגע עם עד תביעה''
עו''ד נבות תל צור. ''אין שום מקום למגע עם עד תביעה''
(צילום: עמית שעל)
במשך 12 שנים הוא היה מספר 2 במשרד, מה שנחשב לקידום מהיר מאוד. דב וינרוט הכיר את בן צור עוד כשהיה ילד. "כבר בגיל תשע-עשר נהניתי להסתובב במשרד של אבא ואני זוכר את בעז כאחד מעורכי הדין שהתייחס אליי כמו אל ילד חמוד. כל אחד שישב במשרד של אבא היה באמת מהטופ של עורכי הדין, ובעז בהחלט נמנה בין השלושה הגדולים ביותר. אבא ידע שאם הוא נותן לבעז תיק - זה שגר ושכח. כשבעז ואבא נפרדו אחרי 15 שנים, הפרידה התבצעה ברוח טובה בחלוקת תיקים מסודרת לשביעות רצון כולם".
המהלך הבא של בן צור היה בלתי צפוי: הוא הצטרף למשרדו של עו"ד רונאל פישר, שהיה עיתונאי ותיק אך משפטן טרי יחסית. ההיכרות הראשונית בין השניים החלה כשפישר התמחה אצל וינרוט, אולם ההיכרות ההדוקה יותר התפתחה רק לאחר מכן, בשל ההערכה שרחשו זה לזה: פישר העריך את בן צור כעו"ד, ואילו בן צור התרשם מצמיחתו המטאורית של פישר. הרבה גבות הורמו אל נוכח הצירוף הזה, בשל אופיים השונה: העיתונאי לשעבר נחשב לערמומי וחריף, ואילו הפרקליט הוותיק נחשב לסולידי מאוד.
למרות הכל, בן צור ופישר ראו את החיבור ביניהם כמשלים: בן צור עם היכולות, הוותק והניסיון, ופישר עם הבאת הלקוחות ועם החשיפה הגדולה. הם שאפו להפוך לאחד מ־20 המשרדים הבולטים בקרב עורכי הדין מהדור השני, ובפחות משנה וחצי הצליח המשרד לשלש את מצבת עורכי הדין שלו, וצמח מחמישה פרקליטים ל־17.
אלא שתוך זמן קצר החליטו השניים להיפרד "בשל חילוקי דעות על אופי המשרד". שלא כהרגלו, סירב אז פישר להתראיין והפנה לבן צור, שמצידו הסביר כי דרכם הקצרה מסתיימת ברוח טובה. "הפרידה באה בגלל השוני בינינו בגישה מה צריך להיות ה'הארדקור' של המשרד", אמר אז בן צור. אף על פי שבן צור הכחיש זאת בזמנו, הקש ששבר את גב הגמל היה כנראה צירופו של האוליגרך השנוי במחלוקת ארקדי גאידמק ללקוחות המשרד, שגרם לו לאי-נוחות. "בסופו של דבר", אמר בן צור, "הפערים כנראה גדולים ועמוקים מדי". "לא התאים לו שם", מאבחן עורך דין שמכיר את השניים. "כבר אז היו כל מיני נורות אזהרה לגבי ההתנהלות של רונאל, ועצם זה שבעז נכנס איתו לשותפות מראה שהוא לא הכי זהיר". חבריו ממהרים לסנגר עליו ש"מדובר באפיזודה מלפני 15 שנה".
קולגות מספרים שניכר מבחוץ כמה בן צור "גדל" בשנים האחרונות, כמה חשוב לו להגיע לפסגה. לכבוש עוד הר. "בשנים האחרונות הוא הפך מוכר יותר ויותר. חשוב לו להיות בטופ. הוא מסמן לעצמו מטרה ומשיג אותה".
בן צור נחשב וורקהוליק שעובד שעות אינסופיות, שבעה ימים בשבוע, ודורש מקסימום השקעה ותוצאות מעצמו ומהעובדים שלו. אין לו מחשב במשרד רחב הידיים והמעוצב בטוב טעם, עם יצירות אמנות על הקירות. את כל מה שיש לו לומר הוא כותב בכתב יד. אחר כך מקלידים עבורו ומדפיסים.
"הוא מעסיק צוות של 15־20 עורכי דין שכולם מוכשרים ויודעים לעבוד בקצב שלו", מספר עו"ד צח שפיצן, שהיה מתמחה של בן צור בעבר. "הצוות שלו עובד שעות על גבי שעות, אבל אין שם תחושה של עבדות. זה סוג של נבחרת. הוא בוס קפדן אבל מאוד נעים, כזה שנהנים לעבוד עבורו. הוא עובד שעות מטורפות, כולל שישבת, והוא יכול להרים לך טלפון ביום שבת ולהגיד, מאוד בנחמדות, 'שמע, יש כאן משהו, תבוא', ומכיוון שהוא כל כך חרוץ זה סוחף אחריו".
וינרוט: "כל אחד מהעובדים תחתיו נמצא בפיקוח הדוק. מצד אחד הוא נותן את כל נשמתו לעובדים שלו, אבל הוא גם דורש שהעובד יגיע בזמן וילך לא בזמן". כמו מורו יעקב וינרוט, גם בן צור הוא חסיד ואמן הליטיגציה. "מבחינתו", אומר וינרוט הבן, "הייצוג זה הלב הפועם של המקצוע".
6 צפייה בגלריה
עו''ד בן צור עם נתניהו
עו''ד בן צור עם נתניהו
עו''ד בן צור עם נתניהו
(צילום: ראובן קסטרו)
איזה עורך דין הוא?
"בעז מטעה. הוא נראה איש מאוד שקט, נעים הליכות, הייתי אומר אפילו קצת תמים. הוא מקשיב לך ומפה נראה שאין לו הרבה מה להוסיף. אבל במאני טיים, בהופעה בבית המשפט, יוצא ממנו אריה. ההכנה שלו כל כך יסודית, הוא מכיר כל פיפס וכל ניואנס. קשה מאוד להפתיע אותו והכל כתוב ברמה מאוד גבוהה - כאילו הוא שומר את כל הכוחות והידע שלו להופעה בבית המשפט. יש לו מידת איפוק וזהירות. הוא לא מגיב באותו הרגע, אבל בסוף התשובה החדה מגיעה".
"מה שמאוד מעניין אצל בעז זה הפער העצום בין הנחמדות שלו ביום־יום לבין האדם שהוא נהיה כשהוא מגיע לחקירה נגדית", מעיד עו"ד שפיצן. "הוא אדם נחמד שכיף לדבר איתו ובבית המשפט הוא יכול להיות ממש קשוח, מפחיד. הוא פשוט נהיה אדם אחר".
"הוא חד ומבריק", מתאר עורך דין שראה אותו בפעולה. "ראיתי אותו שוחט את אמנון רובינשטיין על דוכן העדים בתיק ניירות ערך. זה היה סכסוך משפחתי ובעז היה אז עם וינרוט. רובינשטיין היה אז 'רובינשטיין' אבל בעז לא פחד ממנו, נכנס בו במאה קמ"ש".
למרות ניסיונו הרב מכרים מעידים שעד היום בן צור מתרגש כשהוא מופיע בבית המשפט. "הוא מודע היטב להשלכות המהותיות על הלקוח שהוא מייצג. וזאת גם התרגשות של הופעה בלייב. אין ריפליי. יש לך טייק אחד לטעון ולשכנע".
בן צור נחשב כאיש שהלב שלו בשמאל החברתי. כשהתחילה מלחמת לבנון הראשונה המג"ד שלו, סא"ל אורי גייגר, נהרג בקרב במבואות העיר צור, יחד עם חברים רבים שלחמו איתו. זה היה אחד האירועים שעיצבו בו את התודעה שהמלחמה חסרת תוחלת ומיותרת. הוא שירת במילואים בלבנון עד הנסיגה ובמהלך האינתיפאדה הראשונה לקח חלק ב"תעסוקות" במחנות פליטים כמו ג'באליה. מה שנחרת בזיכרונו היו המראות של הנשים, הילדים, המשפחות, הבתים שאליהם נכנסו באמצע הלילה. הוא תמיד השתדל לשמור על הגינות בנסיבות הקשות, מספרים עליו חבריו לצבא, אבל הצורך העמוק בהתנתקות מהאוכלוסייה האזרחית והצורך להגיע להסדר התגבשו אצלו אז.
"המיליה שלו נחשב מיליה של שמאל", מספר עורך דין שעבד איתו. "הוא מייצג פרו בונו בתיקים של גירוש עובדים זרים. ייצג הרבה אנשי שמאל אבל לא רק. הוא מייצג מכל הקשת הפוליטית. לדעתי העמדות הפוליטיות של בעז בכלל לא קרובות לאלו של נתניהו, אבל זה לא משנה. הוא יודע להפריד הפרדה מוחלטת".
למרות הצלחתו הגדולה והמעמד הגבוה, חברים ומכרים מעידים על בן צור שהוא אף פעם לא היה מנקר עיניים. "לא בלבושו, ולא בהליכותיו, אבל תמיד רכב טוב יהיה לו. יגואר בטוח היה לו פעם", אומר אחד מהם. "הוא חי ברמת חיים גבוהה, מתגורר בווילה ברמת חן, בסמוך לבתו כרמל, זוגתה אילאיל ולחמשת הנכדים. מה שממלא את עיקר חייו בהנאה הוא הנכדים שלו ושלושת הילדים". אחרים מתארים אדם שחובב מסעדות טובות וחיים טובים. "הוא אוהב מאוד כסף", אומר אחד הקולגות. "הוא גם לא מתאמץ להיות חבר של אף אחד. הוא ענייני להחריד. יש שיפרשו זאת כריחוק או התנשאות".
מאידך, חשוב מאוד להדגיש, בן צור לוקח הרבה מאוד תיקי פרו בונו. "הוא ממש לא גרידי", מגינה עליו שכנתו, צופית גרנט. "איש צנוע ונעים. הכי כיף לשבת איתו בחצר לשתות קפה או אלכוהול ולדבר לתוך הערב. הבתים שלי ושלהם הם הכי שקופים בשכונה, השערים תמיד פתוחים, אם את עוברת ליד החלונות את רואה פנימה. שנים היינו נפגשים ברחוב, נעמדים אחד מול השנייה ומדברים, ולא היה לי מושג מה הוא עושה בחייו. ממש במקרה נודע לי מחברה שייצג אותה שהוא עורך דין".
"בערב ראש השנה, באתי לדבר איתו על משהו ופתאום נכנסה לי הודעה על בחורה צעירה במצוקה איומה, שהייתה במעצר. אמרתי בקול רם, 'יו, איזה סיפור'. הוא התעניין וסיפרתי לו עליה, שהיא לבד בעולם, במאבק משפטי מטורף, ואף אחד לא מוכן לייצג אותה. בעז מיד אמר לי, 'אני איתך. אני אעזור לה. תעבירי לי את כל הפרטים'. כבר באותו ערב חג הוא התחיל לטפל במקרה שלה. הוא התנהל במחוזי, בעליון וגם בבית משפט במדינה אחרת. בעז באמת נתן את נשמתו פרו בונו. לפעמים כשעורכי דין בסדר גודל כזה לוקחים על עצמם פרויקט, לא נעים לך להטריד אותם, אבל אליו אפשר היה להתקשר בכל שעה ביום. הוא גם לא בן אדם שאת יכולה להגיד לו תודה. הוא מיד יגיד לך 'שטויות'".
6 צפייה בגלריה
צופית גרנט. ''בן צור איש צנוע ונעים''
צופית גרנט. ''בן צור איש צנוע ונעים''
צופית גרנט. ''בן צור איש צנוע ונעים''
(צילום: ענת מוסברג)
בשעות הפנאי הוא מקפיד לרוץ ונוהג להביא בגדי ספורט למשרד כדי שיוכל לצאת לריצות ארוכות. ויש עוד מקום שבו הוא נוהג לשחרר את העניבה, שלא לומר לוותר עליה כליל: במשחקי הכדורגל של קבוצתו האהובה הפועל תל־אביב. עשרות שנים הוא נוהג ללכת כמעט לכל משחקי הבית עם המינוי. "כשהילדים היו קטנים הוא היה יושב איתם בשער 2, שער הבורגנים, עם הבן והבת כרמל. אפשר היה לראות אותם קופצים אחרי גולים, לבושים אדום, צעיפים, כל הסט. הוא מאוד מושקע רגשית בעניין. היום הוא עדיין הולך למשחקים כשאפשר, אבל עם הנכד".

הצד של התביעה

התובעת הראשית בתיק נתניהו ליאת בן־ארי ייצגה את המדינה במספר רב של תיקי שחיתות שלטונית, כולל תיקים מתוקשרים מול נאשמים רמי־דרג, בראשם ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט. המאבק המשפטי בכל התיקים היה תמיד מאתגר ומתיש, אבל כולם התנהלו בתוך כללי המשחק והתחרות. בתיקי נתניהו, אומרים חבריה בפרקליטות, התחושה שלה שונה. "עוד לא ראיתי התנהלות כזו", אמרה להם. פרקליט בכיר מספר: "באחת השיחות שלה עם בעז בן צור ועמית חדד היא אף 'זרקה' להם דברי ביקורת על רצח האופי שנעשה לה, ואמרה: גם ידיכם במעל. לא התרשמתי שאתם עושים משהו לעצור את זה".
בפרקליטות מאשרים שאכן בן צור הודיע לבן־ארי על כוונתו ולאחר מכן על החלטתו, לעבור מייצוגם של עדי התביעה ארנון מילצ'ן והדס קליין לייצוג נתניהו בתיק 4000, דבר שעלול להיות ניגוד עניינים חריף. יחד עם זאת בן־ארי הבהירה לבן צור מיד שהפרקליטות אינה הגוף שמעניק אישורים לדילמות של עורכי דין המייצגים נאשמים. "אתה והלקוחות שלך היחידים שיודעים מהם גדר ניגוד העניינים", נאמר לו.
בצוות התביעה התרשמו בתחילה שהוא ירד מהסיפור. אך כעבור שנה הגיע בן צור שוב ואמר שמילצ'ן מוכן לשחרר אותו מייצוגו בתנאי שבן־ארי תסכים לכך. הפעם הייתה בן־ארי ספציפית יותר: היא סברה שבן צור מנוע הן מייצוג נתניהו בתיק 1000, והן בכל הקשור לעדותו של מילצ'ן בתיק 2000. לגבי תיק 4000 לא אמרה דבר. להערכת צוות התביעה בתיק, לו פנה בן צור ללשכת עורכי הדין, הם היו מייעצים לו שלא לייצג את נתניהו כלל.
בתביעה מוטרדים מאוד מהתנהלותו של בן צור. בעיניהם, השיחה שעליה דווח, שלפיה המליץ למילצ'ן להתקשר לנתניהו ולדרוש בשלומו כי הם חברים וכי נתניהו "מאוד אוהב אותך", היא בניגוד למחויבות המתבקשת של בן צור, בפרט לפני עדותו של מילצ'ן. חשש זה קיבל חיזוק השבוע כשנתניהו אישר כי שוחח "פעם או פעמיים" עם מילצ'ן, וכי הוא "לא זוכר" את תוכן שיחותיו עם עד תביעה מרכזי במשפטו. החשש בפרקליטות הוא שהשיחות בין השניים לא הסתכמו באיחולי חג שמח.
6 צפייה בגלריה
ליאת בן ארי
ליאת בן ארי
ליאת בן ארי
(צילום: עמית שעל)
בכירים בפרקליטות טוענים כי מלחמת ההתשה שמנהלים עתה הסנגורים סביב הטענות המקדמיות והפרוצדורות, נועדה לדחות עד אין קץ את שלב ההוכחות בתיק ראש הממשלה. בפרקליטות מיסוי וכלכלה מביאים בתור דוגמה למהלך כזה שכשל את התיק נגד איש העסקים דודי אפל, שבו נמשך שלב הטענות המקדמיות שנתיים תמימות, אך בסופו של דבר אפל הורשע. גם עכשיו הם משוכנעים שהתביעה תצלח את הטיעונים המקדמיים והאמוציות הנלוות ותגיע לעיקר.
אלא שלהבדיל מתיק אפל, חוזרים ומדגישים בפרקליטות, התיק הזה לא מלווה רק בטענות המקדמיות אלא במאמצי השחרה ודה־לגיטימציה המופנים נגד היועמ"ש אביחי מנדלבליט ונגד בן־ארי, שגם מלווים בשומרי ראש בגלל איומים כלפיהם.
בתביעה גם מבינים שבשלב זה מושקעים מאמצים רבים מצד צוות ההגנה לצרוב בתודעה הציבורית את התחושה שהיו פאשלות מהותיות בניהול החקירה. מצידם, הם בטוחים בדרך שבה ניהלו היועמ"ש והפרקליטות את כל אחת מהחקירות שהולידו את שלושת האישומים. לעמדתם, שרשרת קבלת ההחלטות מלמדת שתיק ראש הממשלה לא היה "מסע דיג" שהחשוד בו מסומן מראש. גורמי התביעה מדגישים כי החוק אינו מחייב אישור בכתב של מהלכי החקירה, ובוודאי שמבחינת המהות — חקירת ראש ממשלה תוך נקיטת אמצעי זהירות, בקרה הדוקה ומדויקת לכל אורך ההליך - היו גם היו.
לדברי הגורמים, בצוות שטיפל בתיקי ראש הממשלה השתתפו 23 מהמשפטנים הטובים ביותר בפרקליטות וכי היה קונצנזוס בין כל משתתפי הדיונים כי מעשיו של נתניהו מגבשים עבירות פליליות. גורם בפרקליטות ציטט את בן־ארי שאמרה לחברי הצוות: "אם בעז בן צור היה יושב איתנו בצוות הוא היה מקבל את אותה ההחלטה".