שתף קטע נבחר

סקר: הח"כים זוכים לציון נכשל מהציבור

מסקר על יחס הציבור לנבחריו עולה כי חברי הכנסת נכשלים בכל המדדים וזוכים לציון 4 מתוך 10. 88% לא מרוצים מתפקוד הכנסת ומחצית מהציבור מתבייש בה. רק 8% סבורים שהח"כים דואגים לכלל הציבור, בעוד שהרוב משוכנע שמדובר ב-120 עצלנים ואנוכיים. והפתרון של יו"ר הכנסת? הקמת ועדה לשיפור תדמית הח"כים

הציבור אינו מעריך את נבחריו ורובו סבור שמדובר ב-120 עצלנים, אטומים ואנוכיים. כך עולה מסקר מקיף של מרכז המחקר והמידע של הכנסת בשיתוף עם מכון "דחף". הציון הכולל לו זוכים הח"כים בסקר הוא 4 מתוך 10 בלבד.
עוד עולה מהסקר כי מחצית מהציבור מתבייש בכנסת, 88% לא מרוצים מתפקודה ו-55% אומרים כי אין להם אמון בכנסת. רק 15% חושבים כי רוב חברי הכנסת מתעניינים בצרכי האזרחים ורק 8% משוכנעים שהם דואגים לכלל הציבור.
המחקר בשיתוף מכון "דחף" שבראשו עומדת מינה צמח, הקיף מאות נשאלים, ומגלה עוד כי מרבית הציבור כלל אינו מכיר את עבודת הכנסת או חושב שבסמכויותיה תפקידים ביצועיים כמו יצירת מקומות עבודה (79%) וטיפול בבעיות אישיות של אזרחים שפונים אליה (51%).
הח"כים יכולים אולי להתנחם בכך שמצבה של מדינת ישראל בעיני תושביה אף חמור ממצב הכנסת: 3.6 מתוך 10 היה המדד המסכם למצב המדינה. ההערכה הנמוכה ביותר ניתנה למצב הרוח - 3.1.

הציבור חושב שמדובר ברשות מבצעת

מרבית המרואיינים ידעו שמתפקידה של הכנסת לחוקק חוקים ולפקח על הממשלה, אולם 82% למשל מצפים מהכנסת "לדאוג לאחדות העם ולפתור את בעיות המדינה". הציפיה לפתרון בעיות הפרט שכיחה במיוחד בקרב צעירים, דתיים ואנשים ממוצא מזרחי.
91% מסכימים כי על חברי הכנסת למלא את רוב הבטחותיהם לבוחרים, אולם כאשר נשאלו מה על חברי הכנסת לעשות כאשר הבטחותיהם פורצות את תקציב המדינה, 55% אמרו כי עליהם להישאר נאמנים לתקציב. ניתוח צולב של החוקרים גילה שלמעשה לדעת רוב הציבור על חברי הכנסת לדאוג לצרכי המדינה, אבל על חברי הכנסת מהמפלגה שהם בוחרי בה לקיים קודם כל את הבטחותיהם להם, לבוחרים.

ירידה באמון

ניתוח משווה בין ממצאי סקר זה לממצאי סקר אחר שנערך לפני 5 שנים מצביע על ירידה משמעותית ברמת אמון הציבור בכל מוסדות השלטון. ב-1995 40% מהציבור האמין בכנסת לעומת 14% כיום. בצה"ל, אגב, ירד האמון מ-90% ל-76%. בבית המשפט הוא ירד מ-85% ל-61, בממשלה מ-40% ל-16% ובמפלגות מ-21% ל-11%.
אחד המשפטים הראשונים שציינו הנשאלים הוא: "רק על הכסא שלהם הם חושבים". לתפקוד הכנסת העניק הציבור את הציון 3.9. את תרומתה לחברה הישראלית הוא זיכה ב- 4.3 נקודות. המדד היחיד שבו קיבלה הכנסת ציון חיובי הוא השמירה על הדמוקרטיה - 54% מהציבור מאמינים שכך היא עושה. לא רוב מוחץ אבל גם זה משהו.

יחסים עם הרשות המבצעת והרשות השופטת

71% מהציבור סבורים שהכנסת תלויה בממשלה, למרות שבפועל הכנסת היא דווקא זו שיכולה להפיל את הממשלה. 75% מהציבור חושבים כי בשל הפיצול הרב אין לכנסת יכולת פיקוח על הממשלה אך עם זאת 55% חושבים שהכנסת מונעת מהממשלה לעשות שגיאות.
בשאלה מי יכול לקבל החלטות נכונות יותר לגורל המדינה, הכנסת או ביהמ"ש העליון, יש כמעט איזון 43% לעומת 40%, כאשר הציבור החרדי מעריך יותר את הכנסת. 40% מסכימים עם הדעה שביהמ"ש העליון אינו מעריך את הכנסת, זה בסדר - גם הם לא.

מה חושב הציבור על הח"כ הממוצע? אטום ושקרן

4 נקודות קיבלו חברי הכנסת מהציבור כהערכה מסכמת על אנשים ותכונותיהם. בעיני הציבור מדובר ב-120 עצלנים אטומים ואנוכיים. החרדים רואים בהם "לא צנועים" ועולי חבר העמים חושבים שהם מושחתים.
רק 15% חושבים כי רוב חברי הכנסת מתעניינים בצרכי האזרחים ורק 8% חושבים שהם דואגים לכלל הציבור. 60% חושבים שמרבית חברי הכנסת מעלים הצעות חוק המשרתות רק את קהל הבוחרים שלהם.
הציבור תופס ברובו (76%) את חברי הכנסת כמי שרואים בבית הנבחרים בעיקר מקור פרנסה וכבוד ולא שליחות. "לכנסת יש מטרה, אבל מה המטרה של חברי הכנסת?" תהו רבים מהנשאלים באוזני הסוקרים.
הציבור רוצה שחברי הכנסת שלו יהיו ישרים, אמינים, מקיימי הבטחות, מסורים לתפקיד, רטוריקנים מחוננים ויהוו מודל לחיקוי. אכן, אוטופיה ראויה.

"התקשורת שמאלנית, אבל הציבור מאמין לה"

מיחס של הציבור לתקשורת ניתן להבין כי את הערך "אובייקטיביות" הוא לא ממש מייחס לה. 44% מהציבור סבורים שהתקשרות מעדיפה את השמאל הפוליטי, 14% מאמינים שהיא חובבת ח"כים ימניים. הרוב מסכימים עם זאת שהתקשורת (לדעת 56%) אוהבת בעיקר ח"כים שמדברים היטב ו"מספקים את הסחורה".
למרות הממצאים האלה 61% חושבים כי התמונה המוצגת על ידי התקשרות נכונה למדי. מכאן שרוב הציבור חושב שהתדמית שיש לו על הכנסת היא שיקוף של המציאות בפועל ולא פיקציה תקשורתית.

החשיפה מרפאת"

יו"ר הכנסת אברהם בורג שיזם את המחקר, סבור שהתוצאות קשות אבל מאמין שהמחקר היה הכרחי "כי החשיפה מרפאת", כהגדרתו.
על השאלה האם הציבור צודק וכך נראים באמת נבחרי הציבור, מתקשה בורג לענות תשובה חד משמעית במיוחד נוכח הממצא המדאיג לפיו מרבית הציבור כלל לא מכיר את עבודת הכנסת והח"כים או סבור שהם גם בעלי תפקידים ביצועיים. "חלק מן הבורות יוצר ציפיות בלתי אפשרויות ומכאן אכזבות גדולות", מסביר בורג. "הכנסת משקפת את הציבור", הוא מגונן על חבריו למשכן, "אבל ישנם מצבים שבהם הכנסת מעצימה את הוויכוח ברחוב הישראלי, ומנפחת את המשבר".
בורג ויו"ר ועדת הכנסת יוסי כץ מתכוונים להקים ועדה שתשמש ועדת משנה לוועדת הכנסת אשר אמורה עד יולי להנפיק שלל רעיונות לשיפור תדמית הח"כ ועבודתו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
יקים ועדה. בורג
צילום: צביקה טישלר
מומלצים