שתף קטע נבחר

פסטיבל ישראל - המומלצים

פסטיבל ישראל, החוגג השנה 40 להיווסדו, יתקיים הפעם בין ה-23 במאי ל-8 ביולי. מופעי התיאטרון, המחול והמוזיקה המומלצים לפניכם

פסטיבל ישראל יחגוג השנה 40 שנה להווסדו. הפסטיבל יחולק לשני חלקים כשהראשון (23.5-11.6) יתמקד במופעי תיאטרון, מחול ומוסיקה שאינה קלאסית והשני (31.5-8.7) יתמקד במוסיקה קלאסית בלבד ויפתח בקונצרט הצדעה לראש העיר לשעבר של ירושלים, טדי קולק החוגג יום הולדת 90. מופע הפתיחה של הפסטיבל יהיה "דאוס אקס מכינה" של תיאטרון קליפה שייערך על גבי במות צפות בגן הבוטני בירושלים. פסטיבל ישראל יציין השנה עשור לשיתוף פעולה עם להקת בת-שבע בהנהלתו של אוהד נהרין, שיקבל את תואר יקיר הפסטיבל. לרגל המאורע יועלה המופע "סופר דקה-דאנס", יצירה המורכבת מנקודות השיא ביצירה של נהרין במסגרת עבודתו עם הלהקה.

המלצות תיאטרון: "Cabin Pressure"

מחזה של אן בוגארט וקבוצת סיטי מניו-יורק, המנסה לבדוק את הקשר המיוחד והמורכב שנוצר בתוך חלל התיאטרון בין השחקנים שעל הבמה לקהל באולם. הטקסט לקוח ממכתבים של אנשי תיאטרון כסטניסלבסקי, ארטו וברוק, מתוך ראיונות עם צופי תיאטרון ומתוך מחזות העוסקים בנושא מערכת היחסים בין השחקן לקהל כמו "מי מפחד מוירג'יניה וולף", "הקהל" ו"השחף". קבוצת סיטי הוקמה לפני כעשר שנים כפרוייקט ניסיוני ובמהלך השנים הפכה ללהקה קבועה הפועלת כל השנה בניו-יורק. זו הפעם הראשונה שהקבוצה מגיעה לישראל.

"ארלקינו – משרתם של שני אדונים"

שילוב שהוא חובה לכל מוקירי הקומדיה דל-ארטה, המחזאי קרלו גולדוני והבימאי ג'ורג'יו סטרהלר - מגדולי הבימאים האיטלקים. ההצגה רצה בתיאטרון פיקולו במילנו במשך 54 שנים, בוימה על-ידי סטרהלר עצמו 11 פעמים עם למעלה מאלף שחקים שונים. בתפקיד ארלקינו משחק החל משנת 1961 השחקן פרוצ'יו סולרי שהחליף את מרצ'לו מורטי שהחל את תפקידו בהפקה בשנת 1947. סיפור המסגרת סובב סביב משרת ערמומי, מובטל ורודף בצע, שמקבל שתי הצעות עבודה במקביל. הוא מצליח בקושי רב לשרוד את המשימה הכפולה על-ידי תחבולות, מזימות ולא מעט התרוצצויות על הבמה. בארץ הועלה לאחרונה המחזה של גולדוני בשנת 1993 בתיאטרון הבימה, בתרגום של נסים אלוני ז"ל, בבימויו של עומרי ניצן ובמשחק מדהים של שמואל וילוז'ני.

"אבנים בכיסים"

קומדיה הנוגעת בציניות שבעולם הקולנוע מנקודת מבטם של הניצבים. היא ממוקמת באי כפרי בצפון אירלנד, שתושביו מורגלים לשמש תפאורה בהפקות הוליוודיות גדולות. צ'רלי וג'ייק הם כוכבי המחזה של מרי ג'ונס ששיחקה בסרט "בשם האב", שני ניצבים המחכים לכסף שתביא ההפקה הבאה וחולמים על הגשמה עצמית. צ'רלי רוצה להפיק תסריט שכתב וג'ייק רוצה תפקיד ראשי. קרולין, שחקנית ראשית שמגיעה לאי, מתאהבת לכאורה בג'ייק, אך מאוחר יותר מסתבר שהיא מנצלת אותו לשם העשרת הדמות אותה היא מגלמת. בהצגה מחליפים שני השחקנים דמויות ללא הרף, ללא שינוי תאורה או תלבושות ובאמצעות יכולת קומית גופנית גבוהה. משתתפים: שון סלואן ולואיס דמפסי.

קריאת מחזות מתורגמים מערבית

הבימאית אופירה הניג, שכיהנה עד לאחרונה כמנהלת האומנותית של תיאטרון החאן בירושלים, בחרה במשותף עם אורנה עקאד, רשימה של מחזות ערביים אותם תרגמו לעברית. היצירות שנבחרו הן חלק מפרוייקט מיוחד של קריאת מחזות שתורגמו לעברית כמו: "משוגע לילה" מאת אחמד שאוקי, "הליצן" מאת מוחמד אל מארווט, "סוחמאתא" מאת חנה עיידי ואדוארד מסט, "ג'ובראן" מאת יעקב אלשדראווי ו"הבית הקדום" מאת מחמוד דיאב.

המלצות מחול: "טאפ דוגס"

אחרי "סטומפ" ו"ריבר דאנס", שכבשו את במת המחול הבינלאומית, הגיע תורם של ה"טאפ דוגס". מדובר בלהקה אוסטרלית המורכבת משלוש קבוצות שפועלות במקביל, האחת בראשותו של המייסד דין פרי, השנייה המונהגת על-ידי אחיו, שלדון פרי, ולהקה בריטית בראשותו של דאגלס מילס, שמגיע אלינו. זהו מופע בן 75 דקות שכל כולו סטפס של שנות ה-90, מחוספס שיורד לרחוב ויצא מהסגנון המעונב של פרד אסטייר.

מופעים במסגרת דאנס אירופה 2001

שבועיים של מופעי מחול משש מדינות - ספרד, אנגליה, צרפת, שבדיה, דנמרק ואירלנד.
להקת קלוד ברומשון מצרפת, מגיעה ארצה עם המופע "בני אדם, תגידו אתם!". המופע עוסק במאה ה-16, אחת התקופות החשוכות בתולדות צרפת – מלחמת הקתולים בפרוטסטנטים, חוסר סבלנות, שנאה והרג. המחול מתייחס גם לאומנים בני התקופה כמיכאלאנג'לו, דה-וינצ'י, רפאל, טיציאן ואחרים. בעידן בו פסלי ענק בודהיסטיים בני מאות שנים נהרסים על מזבח הדת, מעמידה יצירתו של ברומשון מראה מול האדם המודרני ומבקשת "הסתכל פנימה!". מחאה פוליטית אישית על מלחמות הדת בימינו.
להקת ארייריטוס מספרד תעלה את המופע "Todos Los Gatos Son Pardos" (כל החתולים כהים). זוהי קבוצה של שישה כוריאוגרפים ורקדנים שמעלים ערב של מחול ספרדי עכשווי המתייחס לאמנות הפלמנקו ולסדר החברתי-מעמדי בספרד. הלילה הוא ההשראה המובילה את היוצרים להראות כל אחד את נקודת מבטו הייחודית לזמן הקסום ומלא הניגודים הזה של היממה. המיוחד בלהקה הוא שאין בה רקדן ראשי או כוריאוגרף בית, והיצירה היא מתוך שיתוף.
להקת מרגרט דונלון מאירלנד תעלה את "כיוונים שונים" ו"טאבו או לא". ביצירה הראשונה מתקיים דיאלוג בין המתרחש על הבמה לבין סרט וידאו המוקרן ברקע. ביצירה השנייה משלבת דונלון מחול אירי במחול עכשווי מקורי. שתי העבודות מטובלות בלא מעט הומור וביקורת עצמית. דונלון עצמה היתה עד לאחרונה סולנית וכוריאוגרפית באופרה של ברלין ולפני כן זכתה לשבחים רבים על השתתפותה ביצירותיהם של מג סטיוארט וירי קיליאן. הלהקה מורכבת משישה מבכירי הרקדנים בבלט האופרה של וינה וברלין.

המלצות מוזיקה קלאסית: קירי טה קאנאווה

לרוץ כבר עכשיו ולהשיג כרטיסים לרסיטל של קירי טה קאנאווה, למרות שהוא מתקיים באמפי של קיסריה ושם כל מי שמנסה לסובב את ראשו לאחור נראה כאילו הוא מתעתד להעניק מין אורלי ליושב בשורת האבן מעליו. דיים קירי – בפי מעריציה – היא אחת משלוש זמרות הסופרן הגדולות בעולם ונסיכה אמיתית: היא צאצית של אריסטוקרטים מאורים מניו זילנד. היא שייכת לדיוות היפהפיות חסרות הגיל, וגם אם ברסיטל תשמעו מחרוזת של להיטים אופראיים גדולים ולא משהו רציני, הקול, אוי הקול. כל כך שווה.

"אותלו"

חובבי האופרה לא יכולים להחמיץ את "אותלו" מאת ורדי בהפקה שמביים עומרי ניצן. גם כן בקיסריה, עם המון פעלולים וסוסים וזיקוקים ומה שתרצו. זה יהיה שואו ענק, וזה יימשך המון זמן כולל ההמתנה, לכן מומלץ מאד להצטייד בכריות פלסטיק מהבית או לרכוש אחת במחיר מופקע בדלפק שיקדם את פניכם בכניסה לאמפי.

קונצרט לציון יום הולדתו ה–90 של טדי קולק

מומלץ לא בגלל טדי, שתמיד היה נרדם בכל קונצרט או ארוע חגיגי שהתרחש אחרי השלפשטונדה המקובלת, אלא בגלל כמה וכמה סיבות אחרות. קודם כל, התזמורת הסימפונית של ירושלים תבצע יצירה חדשה של שלמה גרוניך בבכורה עולמית – וזה לא קורה כל יום ובכל פסטיבל. אחר כך יש גם שלמה מינץ, כנר שמשתבח עם השנים, בקונצ'רטו לכינור במי מינור של מנדלסון. אחר כך ישמיעו פרק מן החמישית של מאהלר, את האדג'ייטו דווקא, ובסוף, סוויטה אידית של גלנצברג, מלחין יהודי שלא ממש מככב ברפטואר הבורגני הנינוח של הפילהרמונית או הסימפונית של ירושלים. אם תשימו לב, מדובר בקונצרט על טהרת המלחינים היהודים, וכנראה בגלל זה אחד הסולנים הוא הכנר המרתק תייסיר אליאס.

תזמורת השטאטסקפלה מברלין

לסיום - המלצה להימנע דווקא מללכת לשמוע את תזמורת השטאטסקפלה של ברלין בניצוחו של דניאל ברנבוים, למרות שמדובר בתזמורת מצויינת ובמנצח בכלל לא רע בזכות עצמו. שתי סיבות לכך: התוכנית משעממת עד מוות. הבלתי גמורה של שוברט, הראשונה של מאהלר בקונצרט ראשון. פ-י-ה-ו-ק. התכנית השנייה כוללת את הסימפוניה החמישית והשישית של בטהובן בערב אחד, ואני לא יודעת למה זה מגיע לנו. התוכנית השלישית מבטיחה סקנדל עסיסי: מערכה ראשונה של הואלקירות של ואגנר. יהיו המון מפגינים בכניסה, ובטח גם כמה בקהל, וזה לא ייגמר טוב. כך שלאוהבי וגנר מומלץ להישאר בבית עם הדיסקים ולנסות להסביר לעצמם ולנו למה הם אוהבים אותו.

המלצות מוזיקה: אהבה מדואט ראשון

הפסטיבל יקדיש השנה ערב מרכזי בבריכת הסולטן לנושא שירי אהבה ישראליים. הערב המיוחד, בניהולם המוזיקלי של עדי רנרט וחיים אוליאל, יציג עיבודים חדשים וביצועים חד-פעמיים מפי צירופים ממיטב הכוכבים של הזמר העברי. רשימת המבצעים תפורסם במועד מאוחר יותר.

מקס רואץ'

במסגרת מופעי הג'אז יגיע ארצה המתופף מקס רואץ' שנחשב לאחד מחלוצי סיגנון ה"בי-בופ". רואץ' בן ה-76, ניגן עם אגדות ג'ז כמו דיזי גילספי, דיוק אלינגטון, מיילס דייויס, צ'ארלי פארקר, צ'רלי מינגוס ותסלוניוס מונק. הופעת הדואו שלו עם ססיל טיילור בשנת 1980 נחשבת לאחת החשובות ביותר בתולדות הג'ז וזיכתה אותו בכרטיס כניסה להיכל התהילה של הג'ז. לא רק למכורים לג'ז.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך "Cabin Pressure" של קבוצת סיטי
מתוך ארלקינו - משרתם של שני אדונים
מתוך "טאבו או לא" של מרגרט דונלון
מתוך "טאפ דוגס" של דגלאס מילס
מתוך "בני אדם, תגיד אתה!" של ברומשון
לאתר ההטבות
מומלצים