שתף קטע נבחר

 

בכיר פלסטיני: דבריו של מובראק על הפסקת אש מוקדמים מדי

בראיון ל-ynet אומר בכיר פלסטיני כי: "ערפאת וההנהגה הפלסטינית אינם יכולים להורות על הפסקת האינתיפאדה לאחר שהבטיחו שהיא תימשך עד לעצמאות". גורם מדיני בכיר בישראל: קשה להאמין שהשקט יימשך ארבעה שבועות

נשיא מצרים מובראק ומלך ירדן עבדאללה, שנפגשו היום עם שר החוץ שמעון פרס, שוחחו עם יאסר ערפאת ועידכנו אותו בתוצאות השיחות. מוקדם יותר אמר מובראק כי ישראל והפלסטינים פועלים להפסקת אש בת ארבעה שבועות (ראה ידיעה נפרדת בקישורים מימין).
תנועת החמאס הודיעה הערב כי היא מתנגדת להסכמות בין ישראל לפלסטינים, שעליהן הצהיר היום נשיא מצרים, חוסני מובארק. בהודעה שפירסם הארגון באתר האינטרנט הערבי "אל-באובה", טען מחמוד א-זהר, אחד מדוברי הארגון, כי הסיכומים הללו אינם תואמים את מטרותיו של החמאס, שהבטיח להמשיך ולהילחם בישראל בירי פצצות מרגמה וביצוע פיגועי התאבדות בישראל.
בכיר פלסטיני אומר ל-ynet כי מובארק ועבדאללה הבטיחו לערפאת שלא יחול שינוי משמעותי ביוזמה המצרית-ירדנית להרגעת השטח, במיוחד לא בנושאים הקשורים להתנחלויות וללקיחה בחשבון של ההבנות שהושגו בין ממשלת ישראל הקודמת לבין הפלסטינים.
המקור אמר, כי דבריו של מובראק על הפסקת אש מוקדמים מדי, וכי ההנהגה הפלסטינית מחוייבת להמשיך באינתיפאדה, לפחות עד לחידושו של מו"מ רציני. "ערפאת וההנהגה הפלסטינית אינם יכולים להורות על הפסקת האינתיפאדה, שהם עצמם הבטיחו שהיא תימשך עד לעצמאות וגם לא פשוט להביא להפסקת האינתיפאדה, בשעה שישראל מסלימה את המצב". לדברי הבכיר, "במקביל למגעים המדיניים, רק היום הרס כוח של צה"ל מוצב ביטחוני פלסטיני בדיר אל בלח ופגע במוצבים נוספים ברצועה ובגדה וכל זה מוכיח שהידיעות על הפסקת האש היו מוקדמות וכי ישראל ממשיכה לנסות ולהכניע את הפלסטינים ולכפות עליהם פתרונות מדיניים".
לדברי הבכיר, "הדיבורים הישראלים על כך שהיוזמה נועדה להביא רק להורדת האלימות הם דיבורים שנועדו לאגף הימני בדעת הקהל בישראל, כדי לומר שישראל לא נושאת תחת אש. היוזמה היא מו"מ בפני עצמו, מו"מ על הסכמי הביניים על התנחלויות ועל סידורי הבטחון ועל המועד להתחיל את המו"מ על הסדרי הקבע". הגורם אמר עוד כי בשיחותיו עם מובראק ועבדללה, טען ערפאת שהדיבורים הישראליים על הקלות בסגר הם "מעשה רמאות".
לדברי הבכיר: "המגעים שמנהלת ישראל נועדו להסתיר את מלחמת התוקפנות האכזרית והעקובה מדם והכל כך אהובה על שרון שמנהלת ישראל נגד הפלסטינים. עם היוזמה ובלי היוזמה הפלסטינים ימשיכו לנהל בחוכמה את עניניהם, וזה אומר הסכמה למגעים מדיניים תוך המשך האינתיפאדה, שהיא הביטוי לדחיית הפלסטינים את הכיבוש הישראלי".
פארס קדורה, מראשי הפתח, אמר ל-ynet כי תנועת הפתח תמשיך להוביל את האינתיפאדה וכי בפתח סבורים כי ההחלטה על הפסקת האש היא החלטה שנתונה בידי ישראל בלבד.
קדורה אמר כי "לא ניתן לדבר על הפסקת אש - כי אין למעשה חילופי אש. יש צד אחד שיורה וצד אחר שמגיב בצורה מינורית".

ישיבת ממשלה סוערת

גורם מדיני בכיר אמר היום (א') בתגובה להודעת הנשיא מובארק הבוקר על הפסקת האלימות וחזרה אפשרית לשולחן המשא ומתן, כי הוא מתקשה להאמין שהשקט יישמר במשך ארבעת שבועות הנדרשים לחידוש המשא ומתן.
ראש הממשלה, אריאל שרון, שוחח היום עם מלך ירדן עבדאללה, ואמר לו כי "הממשלה תנהל משא ומתן מדיני לאחר הפסקת האלימות ולא תנהל כל משא ומתן מדיני תחת אש וכי חייבת להיות הפסקה מוחלטת של הטרור על כל סוגיו".
שרון אמר כי יש צורך בתקופת מבחן של הפסקת האלימות שתיקבע לפני התנאים בשטח. בשיחתו עם המלך, הוסיף ראש הממשלה כי "המצב בשטח הוא בלתי נסבל, ופרט לדיבורים לא נעשה דבר רציני על ידי הרשות הפלסטינית, שהיא האחראית לביצוע סיכול הטרור בהתאם להתחייבויות בינלאומיות והבטחות חוזרות ונשנות".
בישיבת הממשלה שנערכה היום, טרם התקבלה הודעת מובארק, אמר ראש הממשלה, כי שליחותו של שר החוץ, שמעון פרס, היא חלק מהמאמצים שנעשים על מנת להביא להפסקת האלימות. ראש הממשלה עדכן את חברי הממשלה בשיחות שקיים בסוף השבוע עם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, ועם מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול. שרון אמר, כי בשיחות הבהיר לפאוול ולבוש, שלא יתנהל משא ומתן כל עוד לא תיפסק פעילות הטרור באופן מוחלט.
שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, אמר בישיבה, כי "עד היום מפגשי התיאום הביטחוני לא הוכיחו את עצמם במבחן התוצאה". השר אמר עוד, כי מדיווחים שהועברו אליו עולה, כי ההוראה הניתנת כיום לכוחות הביטחון הפלסטינים היא לא לסכל טרור, וכי קיימות התארגנויות משותפות לחמאס, לג'יהאד ולתנזים. בן אליעזר אמר גם, כי לא היתה תוכנית שצה"ל הציג בפניו והוא דחה אותה, בכך הגיב השר על ביקורת שנמתחה עליו ועל ראש הממשלה, כאילו צה"ל אינו מגיב על האלימות הנמשכת.
ראש הממשלה מתח ביקורת קשה על השתתפות נציגי הרשות הפלסטינית ואש"ף בוועידה בטהרן בשבוע שעבר, "ועידה בה נישאו דברים שכללו מוטיבים מובהקים של אנטישמיות והכחשת השואה". הוא הוסיף: "הוועידה מחדדת את השאלה שעומדת בפני האזור והעולם, איזה מזרח תיכון יהיה כאן: רדיקלי קיצוני וטרוריסטי? או כזה הנע לכיוון יציבות ושלום. המגמות בקרב הפלסטינים, שבאו ליידי ביטוי בהשתתפותם בכנס כהמשך ישיר לפנייתם לאלימות ולטרור, הן מגמות מדאיגות ועלינו לראות את המציאות כפי שהיא", אמר שרון.

הימין תוקף - השמאל מלטף

שרי הימין הקיצוני בממשלה מתחו ביקורת קשה על שליחותו של שר החוץ, שמעון פרס. השר רחבעם זאבי אמר, כי "נסיעת פרס זה ניהול משא ומתן תחת אש, גם אם יאמרו אחרת. מדוע לגרור את ארה"ב חזרה לקלחת המזרח התיכון? מדוע הקלות לפלסטינים דווקא היום? זה מתפרש אצלם כחולשה שלנו".
השר שלמה בניזרי שאל את ראש הממשלה, מהו "הקו האדום" ממנו תעבור ישראל למצב פעולה אחר. "אין לי ספק שהממשלה עושה כל שביכולתה, אך אנחנו צריכים לקבוע קו אדום ממנו נעבור לפעולה צבאית. אנחנו מקבלים בתקשורת דיווחים של קציני צבא המודיעים מידי יום על עליית מדרגה, והסולם הולך ומתרומם", אמר בניזרי.
השר אביגדור ליברמן אמר, כי "ערפאת הוא אחיו התאום של עוסאמה בין-לאדן, רק יותר מתוחכם. כל מקום שיורים ממנו על ישוב יהודי חייב לעבור לשליטתינו, כמו בית ג'אלה. אסור שמצרים תהיה פרטנר למשא ומתן המדיני, כי העיתונות שלהם מלאה בהסתה".
השרה דליה איציק תמכה בראש הממשלה, בעקבות הביקורת של שרי הימין. "אני שמחה על הדרך בה אתה מתפקד, אתה נחוש נגד הטרור ומנסה לתמרן במצבים מאד מורכבים", אמרה איציק שאף החמיאה לשרון על כך שישיבות הממשלה מתחילות בזמן: "איך אתה עושה את זה?" שאלה אותו, ושרון השיב, "בשש וחצי השנים הקרובות תהיי בטוחה שהישיבות יתחילו בזמן".
ראש הממשלה תקף בישיבה בחריפות את יוסי ביילין (ידיעה נפרדת בקישורים מימין).

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
מובארק. הודיע על הפסקת אש
צילום רויטרס
צילום איי פי
אריאל שרון. לא יתנהל מו"מ תחת טרור
צילום איי פי
אתר הכנסת
דליה איציק. שבעת רצון משרון
אתר הכנסת
מומלצים