שתף קטע נבחר

בג"צ הציע: רובינשטיין יאשר שליחויות עומרי שרון

שופטי בג"צ הציעו שראש הממשלה יבקש את אישורו של היועץ המשפטי לממשלה בכל פעם שירצה לשלוח את בנו לפגישה עם ערפאת. רובינשטיין יקבע האם מדובר במקרה של "פיקוח נפש". שרון מתנגד ומבקש שאת ההחלטה מהו "פיקוח נפש" תקבל ועדה, שבה הוא יישב עם רובינשטיין ועם ראש השב"כ. פרקליטו של שרון: "אי אפשר להתעלם מהבעיה המרכזית, והיא מי מחליט בענייני ביטחון המדינה: אנשים עם מידע מודיעיני או אנשים שיש להם מידע בפסקי דין?" הדיון יתחדש ביום ראשון

שופטי בג"צ, אליהו מצא, יצחק אנגלרד וטובה שטרסברג-כהן, ישובו ויתכנסו ביום א' בבוקר כדי להמשיך ולדון בקיום הפגישות בין בנו של ראש הממשלה, עמרי שרון, לבין יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת.
בדיון שקיימו ביום ו' בבוקר בשתי עתירות שהוגשו בנושא, הציעו השופטים נוסחת פשרה, לפיה ראש הממשלה אריאל שרון ייקבל את אישורו של היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, בכל פעם שירצה לשלוח את בנו עמרי לפגישות מדיניות. היועץ המשפטי לממשלה יוכל שלא לאשר את השליחות, ובמקרה כזה יוכל ראש הממשלה לעתור נגדו לבג"צ.
פרקליטו של ראש הממשלה, עו"ד יעקב נאמן, הציע להקים ועדה שיהיו חברים בה ראש הממשלה, היועץ המשפטי לממשלה וראש השב"כ - ואולי גם אישים נוספים - שיחליטו לגבי שליחויותיו של עמרי.
השופטים הבהירו בדיון כי הסכם הפשרה שיגבשו הצדדים חייב להשאיר ליועץ המשפטי לממשלה את ההכרעה בשאלה האם מדובר במצב של פיקוח נפש - דבר שעורך הדין יעקב נאמן מתנגד לו. "אי אפשר להתעלם מהבעיה המרכזית, והיא מי מחליט בענייני ביטחון המדינה", אמר נאמן, "האם אלו שנבחרו כחוק כראש הממשלה ושר הביטחון, או במשרד המשפטים? מי קובע מהו פיקוח נפש - האם אנשים עם מידע מודיעיני או אנשים שיש להם מידע בפסקי דין?"

"היום לקח לנו שעה להשיג את היועץ"

ראש הממשלה שרון מעדיף שתוקם וועדה שתקבע קריטריונים קבועים, כדי להימנע ממצב שבו יהיה עליו לקבל את אישורו של רובינשטיין לפני כל שליחות. על כך אמר בדיון עו"ד נאמן: "היום לקח לנו למעלה משעה להשיג את היועץ המשפטי לממשלה, וראש הממשלה הושג בתוך חמש דקות, זו דוגמה - אנו עוסקים בביטחון המדינה, במקרה של סכנת חיים צריך לפעול במהירות".
את העתירות לבג"צ הגישו התנועה לאיכות השלטון ויו"ר האופוזיציה, ח"כ יוסי שריד. העותרים טוענים ששליחויות אלה מעניקות העדפה לבני משפחה קרובים ופוגעות בשירות הציבורי המקצועי. היועץ המשפטי לממשלה הצטרף לעמדת העותרים וטען כי השליחויות מעלות חשש לניגוד עניינים ולפגיעה בתקינות השלטון.
העותרים הבהירו בדיון שלא יסכימו למשוך את עתירותיהם, אם לא תושג פשרה שתשאיר את ההכרעה בידי היועץ המשפטי: "מדובר במקרים יוצאי הדופן שביוצאי הדופן, שלא יכולים להפוך לשגרת היום, והמקרים האלה יתקיימו רק באישור היועץ המשפטי לממשלה ואין בלתו", אמר שריד. עורך הדין ברק כלב מהתנועה לאיכות השלטון אמר: "בית המשפט אמר דברים ברורים בנוגע לכך שרק היועץ המשפטי לממשלה מוסמך לפרש את החוק. חוות הדעת של היועמ"ש חייבת להשאר כלשונה".
ביום א' בבוקר ישובו ויתכנסו השופטים כדי לשמוע האם הצליחו הצדדים לגבש פשרה מוסכמת. אם לא - ייאלץ בית המשפט להכריע בעצמו בסוגיה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דודו פריד
עמרי שרון. מניעת שפיכות דמים
צילום דודו פריד
צילום: גלי תיבון
רובינשטיין. פגיעה בתקינות השלטון
צילום: גלי תיבון
מומלצים