אין לאן לברוח
אם אתם מסתובבים ברחוב בבריטניה, קרוב לוודאי שעוקבות אחריכם מצלמות. בקרוב בבית?
אמנם גם במנהטן מותקנות יותר מ-3,000 מצלמות עיקוב המצלמות מקומות ציבוריים, אולם דווקא בריטניה היא זו שזכתה למוניטין המפוקפק של המדינה עם הכי הרבה אמצעי מעקב אלקטרוניים. מיליוני עדשות מצלמה עוקבות אחרי האנשים גם כשהם מסתובבים בעיר ומזינות את תצלומיהם לחדרי בקרה נסתרים.
בשנים האחרונות השקיעו המשטרה והרשויות המקומיות בבריטניה מיליונים בהצבת מערכות טלוויזיה במעגל סגור ("CCTV") באזורים ציבוריים. זאת, לאחר שתוכניות ניסוי הוכיחו שאלה מסייעות להפחית סחר בסמים, תקיפות ופשעים אחרים באזורים החלשים של העיר.
נוכחות המצלמות מוצאת חן בעיני רוב הציבור, מאחר שהן מספקות לו ביטחון. המצלמה הראשונה הוצבה ב-1959 וכיום הן מתפשטות במהירות מחוץ לערים הגדולות ואל הכפרים. איש אינו יודע כמה מצלמות CCTV פועלות בבריטניה – מיליון, אולי שני מיליון – או כמה אנשים הן מתעדות מדי יום בממוצע.
נוכחות המצלמות במדינה היא כה נפוצה, עד כי דומה שתושבי בריטניה מצפים מהן לתעד כל פשע, כפי שהתרגלו לראות תיעוד של כל אסון בטלוויזיה – נראה כי תמיד יש בסביבה אדם עם מצלמת חובבים. בערים בירמינגהאם וניוהאם סורקים המפקחים את החומר המצולם של המצלמות הללו, כדי לאתר פושעים.
דאגות לפרטיות
פעילי זכויות האזרח מכירים בכך שמעקב המצלמות מעניק לאנשים תחושת ביטחון. עם זאת, הם תובעים להדק את הפיקוח על השימוש שנעשה במצלמות ובמידע שהן מתעדות.
"מפעילי CCTV יודעים שיש להם כלי עוצמתי ביד, אך התמיכה הציבורית הנוכחית עלולה לפחות אם הם ישתמשו בהן ללא סיבה מוצדקת", אומר רון אלאלוף, עורך המגזין "CCTV טודיי".
חוקים חדשים שחוקקו בבריטניה בשנה האחרונה צפויים למנוע שימוש של גורמים מצד שלישי בחומר המצולם ולספק לאזרחים את הזכות לצפות בקטעים בהם הם מצולמים. זאת, לאחר שצילומים של נהיגה גרועה, התנהגות מטופשת או קרבנות פשע נמכרו לתחנות טלוויזיה מבלי לבקש את רשות המצולמים.
ג'ון וודהאם, מנהל ארגון זכויות האזרח "ליברטי", אומר כי סקרים מוכיחים שהבריטים מודאגים מהכוחות הפולשניים שטכנולוגיות העיקוב מעניקים למדינה. "לאנשים יש זכות לפרטיות, לא רק בבתים שלהם אלא גם כשהם הולכים ברחובות", הוא אומר.
מפעילי מצלמות מעקב פוטרו בעבר לאחר שמיקדו את המצלמה לעבר נשים נאות ועקבו אחריהן ברחבי העיר. כמו כן, התברר כי למפעילי המצלמות נתונים לדעות קדומות, ולמשל נטו לעקוב אחר זכרים צעירים שחורים.
לא רק אבטחה
ככל שטכנולוגיות המעקב הופכות מורכבות יותר, ניתן יהיה להשתמש בהן לצרכים רבים יותר: לאתר רכבים שנעים ללא רישיון רכב, שוטטות, השתנה בציבור או השלכת אשפה במקומות אסורים. השלטונות יצטרכו לשרטט את הקו בין החובה לאכוף את החוק לבין זכות הציבור לפרטיות.
לחימה בפשע, ההצדקה העיקרית והשימוש העיקרית במצלמות CCTV, היא רק חלק מהעניין.
כמו שמשרד התחבורה שופך כסף על מצלמות הוווידאו שמתעדות את התעבורה כדי ללמוד באמצעותן טוב יותר את דפוסי התנועה, בעלי חנויות ורשתות שיווק משתמשים במצלמות המעקב כדי ללמוד על הרגלי הקנייה של המבקרים בהן. אם חשבתם שמצלמות אלה משמשות רק לצורכי אבטחה, טעיתם בגדול.
יחד עם תוכנות המאפשרות זיהוי ביולוגי של תווי פנים ומאגר רישומי כרטיסי אשראי, מצלמות אלה יכולות לסייע לבנות מאגרים עצומים של מידע על אינדיבידואלים. טכנולוגיות ביומטריה, שמשמשות לזיהוי של אדם על פי תווי פניו, עיניו או טביעות אצבעותיו, נמצאות בשלב מוקדם של פיתוח. בעתיד, אבל, הן צפויות לעורר דאגות חדשות לחששות מפני המידע שהרשויות וגורמים מסחריים מחזיקים עלינו.
הטכנולוגיה
איזה פנס רחוב יפה, חשבו תשעה מתוך 10 אנשים כשעברו על פני פנס הרחוב בעיצוב הוויקטוריאני מחוץ לווילה בפרברים. למעשה היתה זו עין אלקטרונית נסתרת בתוך פנס, שעוקבת אחר כל העוברים ליד הבית.
המצאה זו ואחרות הוצגו בתערוכה בתחילת החודש בבירמינגהאם, בה הראו המציגים מצלמות בגודל ראש של סיכה, חיישנים לראיית לילה ומערכות אחסון דיגיטלי, שהפכו את המעקב לזול ושקוף לעין המתבונן הלא חושד.
ישנן מצלמות מעקב גם בניידות משטרה ובאוטובוסים. מדענים מפתחים רובוטים זעירים מעופפים, אשר מצלמות זעירות ישולבו בין כנפיהם. היקף התופעה מעורר חשש שגורמים נוספים ישתמשו במצלמות מעקב – מעסיקים, הורים ואפילו שכנים חטטנים.
הזירה הבאה: הבית
בבתי ספר רבים בבריטניה מותקנות מצלמות נסתרות, כדי לאתר תלמידים מעשנים, בחדרי השירותים – כדי לאתר ביריונים. דומה שהמקום הבטוח היחיד הוא הבית, אך ייתכן שמקום זה הוא שדה הקרב הבא.
למשטרה ולחברות האבטחה נמאס מאזעקות השווא שמופעלות בבתים, והן מעוניינות להשתמש במצלמות ה-CCTV, כדי לבדוק מרחוק אם אמנם אירעה פריצה לבית לפני משלוח כוחות. ייתכן שבקרוב מערכות האזעקה הביתיות יכילו מצלמות זעירות, שמחברות את הבית לחדר בקרה מרוחק באמצעות האינטרנט.
ייתכן שבעלי הבתים ירצו להתקין מצלמות מעקב, כדי לפקח על הילדים או על השמרטפית כשהם מחוץ לבית. כל מה שהם צריכים זה מצלמת רשת וטלפון סלולרי מהדור השלישי, G3.
אנשים מסוימים נהנים מהרעיון של מציצנות ומחשיפה מוחלטת, כפי שניתן לראות בתוכניות טלוויזיה כמו "הישרדות" ובאתרי מצלמות האינטרנט כמו "ג'ני קאם". האנשים האלה מטמיעים בטבעיות ובמהירות את נוכחות המצלמות בחייהם.
"המחקר מצביע על כך שאנשים מסתגלים במהרה לרעיון שמצלמות עשויות לעקוב אחריהם. במקרים כאלה, ההתנהגות שלהם עשויה להיות מוגזמת או מודעת לעצמה לזמן קצר, אך לאחר מכן הם מתרגלים ושוכחים", אומר גראהם דייויס, פרופ' לפסיכולוגיה מאוניברסיטת לסטר. "אנשים מתרגלים במהרה לרעיון כי בעתיד נוכל לשבט בני אדם. בעבר הדבר עורר רק חלחלה ופחד. ייתכן שיתרגלו גם למיקרופונים ומצלמות בכל מקום".