שתף קטע נבחר

"אנשי ש"ס לא יודעים מה זו הנהגה ומה זו השקפה"

ביקורת קשה זו מפנה השבוע הרב יוסף שלום אלישיב, מנהיג הציבור החרדי-ליטאי, לעבר מנהיגיה הפוליטיים של ש"ס. אלישיב מאוכזב מכך שש"ס אינה מקדמת מאבקים בנושאים חרדיים. הבלבול של ש"ס ממשיך לקבל ביטוי גם בעמדות פוליטיות סותרות, עם מאמר מערכת בבטאון "יום ליום" הקורא לוותר על ההתנחלויות כי "חיי יהודים חשובים יותר"

כמעט עשר שנים אחרי הסערה שחולל פרסום דבריו של הרב שך, על כך ש"הספרדים אינם בשלים להנהגה", נאמרו השבוע דברים דומים על ידי יורשו של הרב שך בהנהגת הציבור הליטאי, הרב יוסף שלום אלישיב.
"פוסק הדור" קבע כי הנהגת ש"ס אינה הנהגה ראויה. הוא התבטא בחריפות נגד ש"ס ואמר: "זיי ויסן נישט וואס איז הנהוגה און השקופה" ("הם לא יודעים מה זו הנהגה ומה זו השקפה"). מקור בכיר בדגל התורה הדגיש כי ביקורתו של הרב אלישיב כוונה להנהגה הפוליטית של ש"ס ולא למנהיג הרוחני, הרב עובדיה יוסף.
על פי הבכיר, הרב אלישיב אמר כי "האנשים שיש מסביבו (של הרב עובדיה יוסף) הם אנשים שלא למדו בישיבות, הם לא יודעים מה זו הנהגה ומה זו השקפה" והוסיף כי "אין להם חוט שדרה, הם לא יציבים, אי אפשר לסמוך עליהם על כלום". על יו"ר ש"ס, אלי ישי, אמר הרב אלישיב "הער איז ממש אליגנער" (הוא ממש שקרן), זאת בעקבות חזרתה של ש"ס מהסיכומים שהושגו עם יהדות התורה לגבי הדחתו של עסקן ש"ס, משה נמני, מתפקיד יו"ר המועצה הדתית בירושלים.

"ש"ס מסכנת את היהדות החרדית והספרדית"

הרב אלישיב מאוכזב מאוד מדרך התנהלותה של ש"ס ובעיקר מהעובדה שאינה מנהלת מאבקים על הנושאים החשובים באמת ליהדות החרדית. ביקורתו של הרב אלישיב חריפה עד כדי כך שאמר על ש"ס כי "הם ממש מסכנים את היהדות החרדית בכלל ואת היהדות הספרדית בפרט". בדגל התורה טוענים כי ש"ס, שבעבר זכתה לתמיכה מסויגת בשל העובדה שקירבה יהודים מסורתיים ליהדות, הפכה לסכנה שכן היא "מרחיקה ספרדים, בני תורה תמימים שהולכים אחריהם כי חושבים שהם באמת חרדים".
דבריו של הרב אלישיב, כמו גם דברים של בכירים אחדים בדגל התורה ("ש"ס היא תנועה חרדית אבל לא דתית", אמר פעם ח"כ משה גפני לעיתונאי נחום ברנע), מעידים שוב על המלכוד של התנועה הספרדית אשר עדיין מגבשת את אופי החרדיות שלה.
"זה לא שהם לא ממש חרדים, הם פחות דתיים מהמפד"ל", הצהיר השבוע אחד מאנשי דגל התורה בתגובה לפרסום ב-ynet על המבוכה בש"ס בעקבות העובדה שמנהיגי התנועה ישבו בארוחה החגיגית לכבוד ראש הממשלה בשולחן אחד עם נשים, בהן שרת החינוך לימור לבנת.
גם הישיבה המעורבת הזו מעידה כי בש"ס, שנטלה מהליטאים האשכנזים את כללי המגננה של האורתודוקסיה החרדית-אשכנזית כנגד החילון, עדיין מהדהדת המתינות הדתית הספרדית מעברה. ועוד היא מעידה שש"ס עדיין שומרת לעצמה את הזכות שלא להיסחף לגמרי למשל אחרי "ההיסטריה" המקובלת בציבור החרדי-אשכנזי בכל מה שקשור בהפרדה בין המינים.

שינוי בעמדות הפוליטיות: יותר ימנים

גם בתחום המדיני בולט הבלבול השורר בש"ס בין ההשקפה שהביאה "מהבית", לבין ההשקפה המדינית היונית שהביא הרב עובדיה יוסף מעולמו ההלכתי, עמדה מדינית שתאמה את זו שינקו חלק ממנהיגיה של ש"ס בישיבות הליטאיות.
בכל זאת, הקרע הגדול של ש"ס עם הציבור הליטאי אירע דווקא כשהרחיקה לכת עד כדי שותפות בממשלת רבין כנגד דעתו של הרב שך, שהדגיש כי למרות דעותיו היוניות, "אין להתחבר כלל עם השמאלנים שהם לגמרי דבר טרף. כל מגמתם לשנות את הצורה של עם ישראל ולעקור ממנה תורה ומצוות".
מאז חל שינוי בש"ס, ולאחרונה מפגינים בכירי התנועה עמדות נציות במיוחד. הבולט ביותר הוא שר העבודה והרווחה, הרב שלמה בניזרי, שבעבר נחשב לאחד הסמנים השמאליים בש"ס, אולם בעקבות אירועי החודשים האחרונים הפך את עמדותיו הפוליטיות מן הקצה אל הקצה. אפילו אריה דרעי, בטרם כניסתו לכלא הצהיר כי ש"ס טעתה כשהלכה עם השמאל לתהליך השלום. "בתמימותנו חשבנו שהשמאל באמת רוצה בטובת עם ישראל", הצטדק.

בטאון ש"ס: "לוותר על ההתנחלויות"

הבלבול ניכר גם בבטאון ש"ס "יום ליום". מאז הדחתם מהבטאון של צבי יעקבזון ויום-טוב רובין, שניים מאנשי אריה דרעי, שנותרו נאמנים להשקפה החרדית-ליטאית והובילו קו מדיני בעל נטייה חזקה שמאלה, עבר העיתון מהפך ולאחרונה שיקף עמדות ימניות מאד. לשיא הגיעו הדברים כשהבטאון הוציא גיליון חגיגי לכבוד יום העצמאות האחרון וזיכה בו את מדינת ישראל בכינוי "ראשית צמיחת גאולתנו", מונח הלקוח היישר מבית מדרשה של הציונות הדתית.
לאור הדברים, מעט מפתיע שדווקא בימים אלה מופיעה במאמר המערכת של הגיליון האחרון של ביטאון ש"ס ההצהרה כי "יש לוותר על ההתנחלויות".
על ההצהרה המדינית חתום רפי מלאכי, מנכ"ל העיתון, ומקורבו של יו"ר ש"ס, אלי ישי. במאמר המערכת, שבהחלט יכול היה להשתלב בבטאון הליטאי "יתד נאמן", מבקר מלאכי את העובדה שהיענות לדרישה העולה מדו"ח מיטשל, להקפיא את הבנייה בהתנחלויות, מוצגת על ידי הימין כ"בגידה בערכי האומה". מלאכי כותב כי "מרן שליט"א לימד אותנו כי האדם חשוב מהאדמה. ולמרות שאין לנו אמונה באלו שעומדים מולנו, בכל זאת יש לבדוק את הדברים בכנות ולא ללכת שולל אחרי עבודה זרה של סגידה לאדמה, אפילו אדמת ארץ ישראל הקדושה".
את מאמר המערכת חותם מלאכי במלים: "חיי יהודים חשובים יותר. אם ניתן להפסיק את שפיכות הדמים - יש לוותר על ההתנחלויות, עם כל הכאב הגדול".

יציאת השבת:

בגרעין הקשה של תומכי דרעי גיחכו השבוע בהנאה אל מול המעידה המתועדת של הנהגת ש"ס היושבת אל שולחן אחד עם נשים. אחדים אף טרחו והוציאו פשקווילים (כרוזים) חריפים במיוחד המגנים את אלי ישי על "אשר אילץ את חכמי התורה הקדושים וטהורי העניים לשבת ולשהות בסעודת פריצות, אשר בה ישבו בתערובת נוראה פרוצים ופרוצות" (התמונה והפשקוויל, בפרסום ראשון, מימין, וניתן להגדיל אותם לצפייה). גם דבריו של הרב אלישיב ודאי יסבו להם קורת רוח. בהקשר זה כדאי להזכיר להם שמבחינת היחס של רוב רובה של ההנהגה החרדית-ליטאית לש"ס, אין הבדל גדול בין ש"ס של אריה דרעי לבין ש"ס של אלי ישי - הם כולם באותה סירה, אותה סירה ששני המחנות בש"ס כל כך מתאמצים להטביע. כתזכורת לכך מובא הסיפור הקצר הבא.

מתוך "תכריך של סיפורים", מאת ש"י עגנון:

למדן אחד נפטר לעולמו, בא לפני בית דין של מעלה לתבוע חלקו בגן עדן.
שאלו אותו: "עסקת בתורה?".
אמר להם: "יבוא חיבורי על הרמב"ם ויעיד בי".
אמרו לו: "אמור חידוש אחד מאותם החידושים שחידשת בחיבורך על הרמב"ם".
עמד ואמר חידוש אחר חידוש.
אמרו לו: "יושב עמנו פה הרמב"ם, נשאל אותו אם כיוונת לדעתו".
אמר הרמב"ם: "לא מזה ולא מקצת מזה".
עיקם הלמדן פיו דרך זלזול ואמר: "רב פרענק, מה מבין בחידושי תורה?".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הארוחה המעורבת. שרון, הרב עובדיה, ישי, אשתו ציפי ישי ולימור לבנת
צילום גלי תיבון
הפשקוויל. "ישבו בתערובת נוראה פרוצים ופרוצות"
צילום: גלי תיבון
ישי. הכרוז מגנה אותו
צילום: גלי תיבון
מומלצים