שתף קטע נבחר

הפועל ת"א - מכבי חיפה: מבחן ראשון

כל עוד הפועל תל אביב ומכבי חיפה זוכות בנקודות, האוהדים מעדיפים לקבור את השאלות. למרות זאת, לא ניתן להתעלם מהיכולת הבינונית שמציגות השתיים מפתיחת העונה. הערב ( 20:15, שידור ישיר בערוץ הספורט) כשכל הזרקורים יופנו לקריית אליעזר, יוכלו קשטן וגרנט להזריק קצת אדרנלין לליגה הבכירה

בעונה שעברה הוכתר המפגש בין הפועל תל אביב ומכבי חיפה בתואר משחק העונה. כינוי מוצדק, לאור העובדה שהשתיים התחרו ראש בראש על האליפות. ב-270 דקות של שלושת המפגשים זכינו לראות רק שלושה שערים, כצפוי במשחקי עונה. בדרך כלל הסמסטר של משחקי ה-0:1 מגיע באביב, תקופת ההכרעות. לכן, קצת מוקדם לראות בהתמודדות היום (שני) בחיפה, במסגרת המחזור השלישי, משחק עונה. אחרי הכל, לקבוצות צפויים עוד שני מפגשים עד לסיום העונה הרגילה ומפגש נוסף, שייערך, מן הסתם, במסגרת הפלייאוף. כך, משנה לשנה, מקבלת הכרזתו של דרור קשטן מאשתקד ש"המפגשים הללו לא יקבעו את גורל האליפות", משנה תוקף. מי כמו קשטן יודע, בעונה שעברה הוא לא הצליח לנצח את הירוקים, אבל זה לא הפריע לו לרקוד ואלס עם מושיק תאומים.

מילקשייק

בכל זאת, כמה תנאים השתנו מהעונה החולפת. המאבק על אליפות 2000 התקיים בין הקבוצה בעלת ההתקפה הטובה ביותר, מכבי חיפה, לבין קבוצת ההגנה הטובה בליגה, הפועל תל אביב. חיפה סיימה את הליגה עם 86 שערי זכות, עשרה יותר מאשר לאלופה. ההתקפה הפורייה לא חיפתה על העובדה שחיפה הייתה קבוצה רכה מבחינה מנטלית. היא אמנם הצליחה לסיים 16 משחקים ללא ספיגת שער, אולם ביותר מדי מקרים שמטה נקודות מיותרות, וחמור מכך, היא סיימה את העונה עם ארבעה הפסדי בית מתוך שבעה בסך הכל. רק שתי קבוצות נוספות בליגת העל סיימו את העונה החולפת עם יותר הפסדי בית מהפסדי חוץ: מכבי נתניה ומכבי תל אביב של אברהם גרנט, המאמן החדש של מכבי חיפה. השידוך בין גרנט לירוקים נראה טבעי, שני הצדדים עברו עונה של מילקשייק - מעורבב היטב אבל ממש לא משביע.

תסמונת ישנה

המשימה הראשונה של גרנט בחיפה היא לשפר את משחק ההגנה ולהפוך את קריית אליעזר לאיצטדיון אוגר נקודות. בינתיים, בשני מחזורי הפתיחה, המשיכה חיפה בתסמונת הישנה שלה. היא ספגה צמד מחולון בבית, ובאשדוד זכתה בניצחון חלק עם רשת נקייה. ימים יגידו אם הפרדוקס הזה יימשך, אולם השינוי בהגנה אינו המטרה היחידה של גרנט. ההתקפה הירוקה התבססה אשתקד על שלושה כובשים עיקריים - קלשנקו, בניון ורפי כהן. השלושה סיימו את העונה עם 59 שערים מתוך ה-86 של חיפה, כמעט 70 אחוזים מהתפוקה. במהלך העונה פיתחה חיפה תלות בשלישייה הקדמית שלה ובכל פעם שהקבוצה נתקלה בהגנה מאורגנת היטב, היא מצאה עצמה חסרת אונים. התלות הזו הייתה פועל יוצא של שיטת המשחק של אלי כהן, שהעדיף להציב מערך הכולל שישה שחקנים בעלי אוריינטציה דפנסיבית. שלישיית החוד של חיפה הסתמכה בלעדית על יכולת בניית המשחק של יז'י בז'צ'ק, הטאלנט הפולני.
בז'צ'ק סיים אמנם את העונה עם תשעה בישולים, אולם כמו כל כדורגלן, הוא סבל מעליות וירידות לאורך הקמפיין. חיפה מצאה את עצמה בלחץ מיותר ובחודש פברואר, שכלל את ארבעת מחזורי הסיום של הסיבוב השני, היא נותרה ללא חמצן.

בניון מסתגל, קלשנקו עוד לא

השנה שינה גרנט את הפורמט של חיפה. הירוקים עברו לשחק במערך של 4–4–2 מעט שמרני יותר, כאשר בניון עובר לשחק לפני החלוצים ולמעשה ממלא עבור גרנט את הפונקציה של אבי נמני. בינתיים, עושה רושם שבניון מסתגל מהר יותר לשינוי השיטה מאשר סרגיי קלשנקו, שטרם מצא את הרשת העונה.

שדרוג ההתקפה

אם חיפה עברה שדרוג בהגנה, הרי שבהפועל קרה בדיוק ההפך. קשטן העדיף לחזק את ההתקפה. עזיבתו של רונן חרזי ומעברו של שלום תקוה אל מעבר לקווים חייבו מציאת מחליפים הולמים, אולם לא ברור מדוע חיזוק החלק ההתקפי אמור לבוא על חשבון ההגנה. הפועל תל אביב שיחררה את מוטי אוחיון בהחלטה שעוד ניתן להגדיר כסבירה, אולם במקרה של ישראל כהן הפרידו רק כ-20 אלף דולר בין הצדדים. כהן העדיף לעזוב והיום הוא מחמם את הספסל בטדי. קשטן החתים את דומב ושילם את המחיר במלואו. כל זאטוט יודע שבכדורגל משחק ההתקפה מבוסס על כשרון ואילו ההגנה דורשת תיאום וניסיון. קשטן לקח את שתי האליפויות האחרונות שלו, בבית"ר ובהפועל תל אביב, עם הגנות שנבנו על ידי אלי כהן, קבלן הביצורים. בשני המקרים הוא החליף בקיץ את הבלמים ומיד חטף בזירה האירופית. לאוסטרים לקח בדיוק עשר דקות לזהות שאסי דומב לא מתואם עם גרשון וכך נגמרה העונה האירופית של הפועל.

פתרון לטווח הקצר

במשחקים מול האוסטרים לא עמד לרשות קשטן הזר החדש, גאבור הולמאי, וניתן היה להיתלות בכך כחצי הסבר לרדידות ההגנתית של האדומים. אולם כשנפתחה הליגה התברר כי הולמאי, שבתחילה הציגו אותו ראשי הפועל כבלם קדמי, מתפקד אצל קשטן כקשר אחורי ובליגה המקומית הוא אפילו מגיע למצבי הבקעה. בשני מחזורי הפתיחה סיפק ההונגרי שני שערים ובישול מהסרטים. עד כה לא נתקלה ההגנה האדומה במבחן של ממש, מה שאפשר לצוות המקצועי של הפועל, שזיהה את הכושר הירוד של דומב, לעלות את יעקב הילל הוותיק כבלם שני לצד גרשון. מי שראה בשבת את חזי שירזי נוגח משלושה מטרים לרשת של אלימלך יודע שהפתרון הזה לא יספיק בטווח הארוך.

טלפון ליענקל'ה

כל עוד הדאבליסטית זוכה בנקודות מעדיפים האוהדים האדומים לקבור את השאלות, אבל אין ספק שעד עכשיו חלק מהמהלכים של קשטן הם חידה. הצבתו של הולמאי בקישור אילצה את המאמן למצוא בלטה אחרת לדניס אונישנקו, האיש שלו חייבת הפועל את הסיבוב השלישי אשתקד. בשני משחקי הפתיחה מצא האוקראיני את עצמו משחק כמגן ימני על חשבונו של אילן בכר, עוד יציאה תמוהה. הכושר האדיר של בכר בעונה שעברה הביא אותו עד לנבחרת, והוא אף בישל לברקוביץ' את שער הניחומים של ישראל בצ'כיה. בהחלט ייתכן שקשטן עדיין נמצא בשלב הנסיונות. "פתרונות יצירתיים" קוראים לזה בקמפ דיוויד. מצד שני, יכול להיות שקשטן חש מספיק ביטחון בקאדר שלו והוא מאפשר לשחקני מפתח זמן מנוחה והתאוששות שעשוי לסייע לו בהמשך הדרך. בכל מקרה, הוא ודאי זוכר את האמת הפשוטה של משחק הכדורגל: ההתקפה אמנם מוכרת כרטיסים, אבל הגנה מביאה תארים. אם הוא זקוק לתזכורת בעניין הזה, הוא תמיד יכול להרים טלפון לקריית אליעזר ולבקש את יענקל'ה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוסי רוט
מילקשייק. גרנט
יוסי רוט
ארכיון YNET
שאלות. קשטן
ארכיון YNET
גיל נחושתן
קשיים. קלשצ`נקו
גיל נחושתן
ארכיון YNET
מאכזב. דומב
ארכיון YNET
צילום: צפריר אביוב
הסתגל. בניון
צילום: צפריר אביוב
ליאור סביליה
בכושר. בלילי ואלימלך
ליאור סביליה
צילום: צפריר אביוב
אוהד מכבי חיפה
צילום: צפריר אביוב
צילום: צפריר אביוב
אוהדי הפועל ת`א
צילום: צפריר אביוב
מומלצים