שתף קטע נבחר

גולשים בפאלם

חיים מחוברים לרשת, כל הזמן, בכל מקום. נא להכיר: אינטרנט בפאלם

הפתרונות הפשוטים הפתרונות המתקדמים 

כל אחד יידע להגיד לך היום שאינטרנט נייד הוא הדבר הבא. ישנן, אכן, התפתחויות רבות בתחום הזה, מפרוטוקולי תקשורת חדשים ועד סלולריים חכמים. יום אחד נוכל להישאר בעניינים בכל מקום שבו נהיה, לגלוש ולשלוח דואר אלקטרוני, לקבל הודעות ולעשות עיסקאות.
אבל בינתיים זה קצת פחות פשוט. כדי להשתמש באינטרנט מהטלפון הסלולרי שלך, למשל, תצטרך לכווץ את עיניך אל מול צג בגודל בול, ולצפות בתכנים סטטיים ומשעממים. נכון לעכשיו, אינטרנט בטלפון הסלולרי היא חוויה מאכזבת שתחזיר אותך מהר מאד אל המחשב השולחני.
אבל אפשר גם אחרת. מה בקשר לאינטרנט במחשבי כף-יד? הם אולי אינם נפוצים או זולים כמו טלפונים סלולריים, אבל הם מיישמים כבר פתרונות יצירתיים שמקנים להם יכולות גלישה הרבה יותר מתקבלות על הדעת. למרבה ההפתעה, ברוב המקרים התענוג הזה לא ישאיר אותך עם מכנסיים מופשלים וחור ענק בכיס.
למה בעצם להשתמש באינטרנט ממחשב כף-יד? ראשית, משום שהוא נייד, כמובן. אבל אם להשוות לטלפונים סלולריים - בגלל נוחות הצפייה בצג הגדול יותר, המימשק הנוח יותר, ומגוון היישומים (כולל מסרים מיידיים, גלישה, דואר אלקטרוני ועוד). כצפוי, קצבי התקשורת יישארו איטיים, אבל מעבר לפינה ממתינים פתרונות גם לזה. בינתיים, ישנם אתרים ייעודיים, וישנה האפשרות הנוחה בהחלט, לשלוח ולקבל דואר אלקטרוני בדרכים, למשל.

גלישה ראשונה

אבל איך הגלישה בפאלם? האם זה שווה בעצם את המאמץ? כדי לענות ברצינות על השאלה הזו החלטנו לחוות את האינטרנט הנייד על בשרנו; הצטיידנו בפאלם 5, במודם אלחוטי מדגם Minstrel של Novatel, ובדפדפן AvantGo(ראה רשימת הכתובות להלן), והתחלנו לגלוש. איפה מתחילים? סלקום מפעילה בשיתוף מספר חברות תוכן, פורטל ישראלי לאתרים ייעודיים לפאלם. זו נקודת פתיחה מצוינת לכל האתרים הישראליים. ניסינו גם את האתר הייעודי Yahoo! Mobile, שמספק דוגמא מאלפת לאיך אתר אינטרנט צריך להיעשות ולהראות על-גבי מחשב כף-יד.
ההפתעה הראשונה שלנו הייתה מהירות הגלישה. הצלחנו להיכנס לכל האתרים שניסינו בלי בעיות מיוחדות, וגם הכבדים והעמוסים יותר שביניהם נטענו מהר מאד. הצג האפור של הפאלם הסתדר יפה עם הגרפיקה, והתמיכה העברית המובנית בדרך-כלל עשתה את העבודה. בחלק מהמקרים, אמנם, העברית הייתה הפוכה, ולא הצלחנו להפוך אותה חרף כל הניסיונות ושינויי ההגדרות. אבל זה נראה כמו חבלי לידה.
כאמור, הגלישה באתרים הללו מוגבלת למדי. לא Flash, לא Java, בלי אנימציות ובלי אודיו או וידאו - המעבדים של מחשבי הפאלם ממילא לא יכולים לטפל בכל הנ"ל כמו שצריך. ובניגוד לאתרים הייעודיים, שמותאמים לגודל הצג של הפאלם, אתרי התוכן הרגילים אילצו אותנו לגלול את המסך מספר רב של פעמים. האפשרות להתאים את גודל הגופן (רוב הדפדפנים לפאלם מציעים אותה) הועילה בחלק מהמקרים, אבל במקרים אחרים היא הפכה את קריאת הטקסטים לבלתי אפשרית.
השימוש בדואר אלקטרוני, לעומת זאת, היה פשוט תענוג. כל מה שנדרשנו לעשות הוא לטעון יישום אחד, לקוח דואר (במקרה זה Message Agent), ולאחר הזנה מהירה של הגדרות (נתוני שרת הדואר, שם משתמש וסיסמא), הצלחנו לשלוח ולקבל דואר אלקטרוני ללא קושי. כמובן, כדי מאד להיזהר מקבצים עם Attachments גדולים, וכדאי להגדיר כתובת דואר ייעודית לפאלם, אבל מעבר למגבלות הללו הוא מתגלה כפלטפורמה אידיאלית לשימושי דואר אלקטרוני בדרכים.
בשורה התחתונה, הפאלם מציע כבר היום שפע של אפשרויות לשימוש נייד באינטרנט. זו רק ההתחלה - בשנים הקרובות הקצבים יגדלו, המעבדים יתחזקו, התצוגה תשתפר, ומחשבי פאלם יהפכו קרוב לוודאי לפלטפורמת המחשוב העיקרית של משתמשים רבים. אבל כבר עכשיו זה משהו שבהחלט כדאי לעשות. זה לא רק העתיד וגם לא רק סתם כיף - זה פשוט, קודם כל, הדרך לקחת את אינטרנט איתנו לכל מקום, כבר עכשיו.

הפתרונות הפשוטים
בעתיד הקרוב יותר או פחות, נוכל לגלוש באינטרנט באמצעות מחשבי כף-יד מסוגים שונים, בעברית מלאה, ובלי הוצאות גבוהות מדי. נכון לעכשיו, מחשבי הפאלם ותואמיהם הם האפשרות הסבירה היחידה לעשות את זה, ומכיוון שהם גם תופסים את נתח השוק הגדול ביותר בארץ החלטנו להתרכז בהם.

אם אתה משתמש בפאלם, אתה עשוי להיות מופתע לגלות עד כמה נוח וקל לגלוש באמצעותו באינטרנט. הפתרונות שיאפשרו זאת הם מגוונים, החל טלפונים סלולריים שיתקשרו איתו באמצעות מימשק אינפראדום, ועד למודמים אלחוטיים שיכולים לשמש אותך גם כטלפון סלולרי זעיר. חברות הסלולר ואתרי התוכן, בארץ ובעולם, משתפים פעולה ביניהם ומפעילים מזה זמן אתרים ייעודיים. האתרים הללו מביאים בחשבון את קצבי התקשורת המוגבלים (9.6-14.4Kbps), ומתמודדים איתם באמצעות פורמט ויזואלי פשוט יותר, שאינו מכביד על התעבורה ומאפשר צפייה נוחה וניווט קל, גם כשהשימוש נעשה באמצעות מחשב כף-יד.

זה המקום להדגיש - לא מדובר באתרי WAP, וההתקשרות אינה מתבצעת בפרוטוקול WAP. אלו אתרי HTML והתקשורת מבוססת HTTP. אבל כשתכנס לאתרים הללו לא תותקף ביישומוני Java, בקרי ActiveX או מצגות Flash כבדות. גם האלמנטים הגרפיים, מעטים יחסית וקלים במיוחד.

כל הספקים הסלולריים מציעים היום פתרונות פשוטים לחיבור פאלם (או מחשב CE) לאינטרנט באמצעות טלפון סלולרי רגיל - ללא אינפראדום, ובלי מודם פנימי או חיצוני. ברוב המקרים מדובר בכבל מתאם (או מתאם בלבד), שמחברים בין הפאלם למכשיר הסלולרי (במיוחד אם הוא של מוטורולה, סמסונג, אריקסון או נוקיה). הפתרונות הללו אינם הנוחים ביותר, אבל הם בדרך-כלל זולים משמעותית (המחירים בתחום של 150-100 ש"ח). אם זה סוג הפתרון שתעדיף, כל מה שעליך לעשות הוא להתקשר לספק הסלולר שלך (בחלק מהמקרים יפנו אותך לצד שלישי). בולטת במיוחד בתחום הזה חברת פלאפון, שבמסגרת שירות GoNext מציעה ללקוחותיה המשתמשים במכשירי מוטורולה וסמסונג מגוון דרכים לחיבור הפאלם לאינטרנט. כיום הם מציעים קצב תקשורת של 14.4Kbps, ובעתיד הם יתמכו ב64Kbps-. אתר הבית של GoNext (ראה רשימת האתרים בסוף הכתבה), גם מציע הדרכה פשוטה לשימוש בשירותים הללו.

אפשרות נוספת לגלוש באמצעות הפאלם, בהנחה שהוא מסדרת 3 ואילך, היא דרך טלפון הסלולרי שמצוייד במימשק אינפראדום. בחלק מהמקרים יהיה צורך לעדכן לשם כך את הפאלם בדרייברים מתאימים (אפשר להוריד אותם מאתרי האינטרנט של חברות הסלולר). אם אתה משתמש בפאלם עם מערכת ההפעלה 3.5 PalmOS, תוכל להתחבר בקלות יחסית למגוון רחב של מכשירי GSM, כמו דגמי 380 ו-r310 של אריקסון, 8210 ו-8890 של נוקיה, ואחרים. אם יש ברשותך טלפון של אריקסון ללא מימשק אינפראדום, תוכל לרכוש בנפרד מודם אינפראדום מדגם di28, שנצמד למכשיר ומאפשר העברת נתונים בינו לבין הפאלם.

החיסרון העיקרי של הפתרונות הללו הוא שהם מגבילים את הניידות שלך. הם מחייבים אותך לבצע הגדרות שונות, ובזמן השימוש עליך להניח את הפאלם ואת הסלולרי זה מול זה, במרחק של פחות ממטר אחד. בקיצור, זה מסורבל ומנוגד לפילוסופיה הבסיסית של הניידות, העומדת מאחורי מחשבי כף-היד. מצד שני, זה פיתרון נסבל עבור מי שמחזיק כבר בסלולרי ובפאלם מתאימים.

חזור למעלה
הפתרונות המתקדמים
חברת סלקום החלה להציע בימים אלה למשתמשי הפאלם את המודם Wireless Modem Minstrel V של Novatel Wireless הקנדית. זהו מודם סלולרי בטכנולוגיית CDPD (Cellular Digital Packet Data), ויתרונו העיקרי הוא בכך שאינו מחייב חיבור לטלפון סלולרי וחיוג מחודש בכל התחברות לשרת. גם אינך צריך לחבר אותו לכבל תקשורת או לשקע נייח - מרגע שחיברת אותו לפאלם, אתה מקבל תקשורת קבועה במיתוג המנות, בקצב של 19.2Kbps, ללא חיוג. המודם מורכב על גב הפאלם בצורה פשוטה ואלגנטית, ומעלה את משקלו הכולל ל-230 גרם (כמו התקן CE ממוצע). התחושה ביד נוחה מאד. התקליטור המצורף למוצר כולל את הדפדפן המצוין AvantGo, והשילוב בין השניים הוא כל מה שתצטרך.

סלקום מציעה עם המודם הזה מספר חבילות התחברות שמבוססות על תעריף חודשי קבוע. בראשונה, אתה רוכש את המכשיר ב-36 תשלומים חודשיים של 52.5 ש"ח. השנייה כרוכה בתשלום חד-פעמי של 1400 ש"ח, אחריו תחויב ב-40 ש"ח לחודש תמורת שירותי האינטרנט. הגלישה, בשני המקרים, היא ללא הגבלת זמן. בקרוב תציע סלקום אפשרות נוספת: המודם Minstrel S של חברת Novatel, המותאם במיוחד לתואמי הפאלם ממשפחת Visor של Handspring. המוצר הזה, המבוסס גם הוא על טכנולוגיית CDPD, מתחבר ישירות לחריץ ה-Springboard של ה-Visor.

חברת כלנית היא הנציגה והמשווקת העיקרית של מחשבי פאלם בארץ, ובאופן טבעי מציעה את מספר הפתרונות הגדול ביותר. המעניין ביותר אולי, הוא המודם החדש של החברה הטיוואנית Ohfish, שמתאים למחשבי פאלם מדגמי 5/5x. הוא דומה לפתרון של סלקום, ומתחבר לפאלם בדרך דומה. מלבד תקשורת קונבנציונלית דרך רשת GSM (בקצב של 9.6-14.4Kbps), יש לו יתרון ייחודי ומפתה: בנוסף לתמיכה בתקשורת נתונים, הוא מאפשר גם תקשורת קולית; ניתן לחייג ולדבר ממנו בדיוק כמו מטלפון סלולרי רגיל (ואגב, לא צריך אפילו לחבר אותו לפאלם לשם כך). כלנית מייעדת אותו כיום בעיקר ללקוחות אסטרטגיים, ומציעה להם אותו כיום במחיר של 550$. (פתרון פשוט וזול יותר שמציעה החברה, יספק מענה למי שאינו מחובר לרשת GSM, אבל מחזיק בטלפון סלולרי מדגם 7160 של נוקיה: מתאם לפאלם שמתחבר לכבל התקשורת שמגיע עם הטלפון, ונמכר היום במחיר של 150 ש"ח).

פתרון ה-CDMA של כלנית, הוא יצור כלאיים בשם QCP6035, מעין שילוב שבין טלפון סלולרי ומחשב פאלם. חדי העין יזהו אותו כממשיכו של ה-PDQ, טלפון הפאלם הראשון בעולם. בארץ הוא נמכר למנויי פלאפון בהצלחה מועטה, כנראה בגלל המשקל הגבוה, הנדסת האנוש הבינונית, ואולי גם בגלל שיווק לא מוצלח. אבל מוצר ההמשך מציג שיפור משמעותי בכל ההיבטים. שיווקו בארץ יחל בחודשים הקרובים. לא נמסר לנו מחיר רשמי, אך ככל הנראה הוא יעלה כ-800$. קצת יקר, אבל שווה את ההשקעה.

גם יער דטה, נציגת Handspring, מציעה למשתמשי Visor מודול ייחודי בשם VisorPhone, שמוסיף למחשבי כף-היד שלהם פונקציות של טלפון סלולרי ומודם. VisorPhone מתאים לרשת ה-GSM ותומך בקצבים של 9.6-14.4Kbps. כמו כל כרטיסי ההרחבה ל-Visor, הוא מתאים לכל הדגמים, כולל Deluxe, Prism, Platinum וגם Edge החדש. אפשר לרכוש אותו ישירות מהחברה תמורת 499$, או יחד עם Visor Platinum תמורת 799$, במסגרת מבצע שעורך ימים אלא בנק לאומי.

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפאלם V האלחוטי. נוח ומפתיע
נוקיה 7160. אינטרנט בסלולרי
מומלצים