שתף קטע נבחר

קלינטון נועד עם מובראק במצרים

לא הושגה פריצת דרך משמעותית. הנשיא המצרי ביטל את נסיעתו לניו יורק לכינוס האו"ם, מחשש שתושג שם פשרה, והוא ייראה כמי שלחץ על ערפאת

הסתיימה פגישת קלינטון–מובראק שנערכה הבוקר בשדה התעופה בקהיר. עם נחיתתו בקהיר אמר הנשיא האמריקני כי הזמן אוזל וכי יש למהר ולקרב את עמדות שני הצדדים כדי להניע מחדש את התהליך המדיני.
דובר מצרי אמר כי בפגישה נידונה סוגיית הפליטים, נושא ירושלים והרעיונות והצעות הפשרה הרבות שנבחנו לאחרונה.
קלינטון הגיע למצרים כדי להתעדכן מהנשיא מובראק איפה עומד המצב מבחינתם של הפלסטינים, ואילו מובראק ציפה שהנשיא קלינטון יביא עימו חדשות טובות מהצד הישראלי.
הנשיא קלינטון מקווה כי כמו שהמצרים דחפו את ערפאת להקשיח את עמדתו במהלך פסגת קמפ דייויד, הם יהיו אלה שישכנעו אותו כעת להתגמש. הציפיה האמריקנית מעמידה במצב מסובך את המצרים. בימים האחרונים חל ריחוק מסויים ביניהם ובין הפלסטינים בעקבות מה שהוגדר כלחצים מצרים על הפלסטינים. שר החוץ המצרי היה היחיד מבין שרי החוץ שלא השתתף בדיוני ועדת ירושלים של ארגון ועידת המדינות המוסלמיות שהתקיימה אתמול במרוקו. הוועדה דנה בסוגיית ירושלים לנוכח הקשיים בתהליך המדיני והמצרים העדיפו להישאר רחוקים מכל פורום שעלול לצאת בהצהרות נוקשות שיסבכו את התהליך וישימו אותם באור לא חיובי, כמי שאינם מתיישרים לפי הקו הערבי והמוסלמי.
בכיר פלסטיני אמר ל-ynet כי בפגישה לא הושג שום סיכום על הסכם מסגרת בין הישראלים והפלסטינים. לדברי הבכיר, הפלסטינים לא יתנו בשום פנים ואופן שמצרים תשא ותתן במקומם על הסוגיות הנוגעות להם. גם שגריר אש"ף בקהיר, מוחמד סבייח, אמר כי לא ידוע לו על כל הבנה מצרית אמריקנית בנושא הסכם אפשרי בין ישראל והפלסטינים. הבכיר אומר כי מצרים מנסה לתווך אך בשום פנים ואופן אין היא רשאית לקבוע עבור הפלסטינים איזו עמדה לקבל ועל מה להתפשר. דברים אלה של הבכיר הפלסטיני באים ערב פגישתו של יו"ר הרשות הפלסטינית יאסר עראפת עם נשיא מצרים חוסני מובארק מחר. הפגישה בין שני האישים היא השישית במספר מאז פיצוץ ועידת קמפ דייויד.

מצרים מכחישה

מצרים מצידה הכחישה כי היא מפעילה לחצים על הפלסטינים. דוברים מצריים אמרו כי לא חל כל שינוי בעמדה המצרית בנוגע לריבונות הפלסטינית בירושלים. ניסוח זה שונה באופן מהותי מהקו המצרי הקודם ובו נכללה דרישה מלאה של הפלסטינים לריבונות על ירושלים המזרחית ועל המקומות הקדושים.
מצרים מקווה שעמדה זו תעניק לה מעמד מיוחד אצל האמריקנים במיוחד לנוכח אכזבתם של אלה מבעלי בריתם הסעודים ומעמדתם בנושא ירושלים.
על הקושי המצרי תעיד ההחלטה הסופית שקיבל הנשיא המצרי בסיום פגישתו עם קלינטון הבוקר ולפיה הוא לא יגיע לניו-יורק בשבוע הבא כדי להשתתף בעצרת האו"ם. במהלך העצרת אמור קלינטון להיפגש בנפרד עם ערפאת ועם ברק, ומובראק חושש שאם תתחולל פריצת דרך כלשהי שלא תיטיב עם הפלסטינים והוא יהיה נוכח, הוא יואשם בכך שהוא זה שכופף את הפלסטינים, לכן החליט להישאר במצרים ולתרום לפריצת דרך אם תתאפשר כזו מאחורי הקלעים בקהיר.

יחסי אהבה שנאה

פגישת מובראק קלינטון היתה גם חשובה מהזווית הבילאטרלית. נודע שבפגישה נידונו גם אם לא בהרחבה יחסי שתי המדינות. על יחסים אלה העיבו בחודשים האחרונים שתי פרשות. פרשת המטוס המצרי שהתרסק בדרכו מארה"ב לקהיר, בה האמריקנים טוענים כי ההתרסקות היא תוצאה של התאבדות של אחד הטייסים במטוס, ואילו במצרים היו קולות שטענו כי ההתרסקות היא תוצאה של טיל אמריקני, במיוחד לנוכח העובדה שעל המטוס היו 27 קציני צבא מצריים.
פרשה נוספת שהעיבה על היחסים בין שתי המדינות ולוותה בקמפיין תקשורתי היא פרשת פעיל הדמוקרטיה וזכויות האדם המצרי בעל האזרחות האמריקנית סעד א-דין איברהים. איברהים שוחרר לפני מספר ימים מהכלא המצרי לאחר שהואשם על ידי המצרים בקבלת מימון זר במטרה לקעקע את היציבות הפוליטית במדינה.
כך או כך מתברר שמצרים החליטה כי עדיף לה להתחבר לאמריקנים וכי כך היא תזכה לרווחים נאים יותר מבחינתה, מאשר להוביל קו נוקשה בעולם הערבי שהיה מעניק לה עוד חותמת כמנהיגה הבלתי מעורערת של העולם הערבי.













לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי אף פי
חוסני מובארק. ניסיון אחרון להציל את המו"מ
צילום איי אף פי
צילום: איי פי
ביל קלינטון. בדרך לעוד פסגה?
צילום: איי פי
מומלצים