שתף קטע נבחר

תנו לנילסן לעבוד

נילסן מגיע אלינו ממנטליות שונה לגמרי. בסקנדינביה מדברים מעט ועובדים הרבה, במזרח התיכון עושים בדיוק ההיפך

ביום ראשון תצא נבחרת ישראל לקמפיין הראשון שלה במאה ה-21. רצתה ההיסטוריה וההתאחדות לכדורגל בישראל החליטה כי האיש שיוביל את הנבחרת אל המאה החדשה יהיה מאמן זר, ריצ'רד מולר נילסן.
נילסן חי בינינו כבר כמעט שנה, הוא כבר מתחיל להכיר אותנו ואנחנו אותו. זו לא הייתה הפתעה שהוא קיבל את הביקורות הראשונות בשלוות נפש. אחרי הכל, מדובר במאמן מנוסה וקר רוח, בדיוק מסוג הטיפוסים שחסרים לנו כאן. נילסן הוא המאמן הזר השמיני בתולדות נבחרת ישראל, והעבר רצוף כשלונות.
כדי לשנות את העתיד חייב הכדורגל הישראלי, על כלל מרכיביו, להקשיב ולהפנים את דברי קפטן הנבחרת, טל בנין, בשבת שעברה. בנין טען כי ההבדל העיקרי בין החיים בישראל לחו"ל נעוץ בנתינת כבוד כלפי הזולת. כך מרשים לעצמם כבר ראשוני הפרחחים לבקש את ראשו של אחד ממוחות הכדורגל היותר מסקרנים שנחתו בארץ הקודש.

שועל עם רקורד

צריך רק להציץ ברזומה של נילסן כדי להבין באיזה קליבר של מאמן מדובר. האיש עבד שמונה שנים לצידו של ספ פיונטק האגדי שאימן את נבחרת דנמרק בין השנים 79'–90' והפך את הכדורגל הדני לאחד המהנים בעולם. הנבחרת של פיונטק כבשה לבבות ושערים, והשחקנים שלה נחטפו על ידי המועדונים של אירופה. פיונטק סיים את הקריירה עם 59 נצחונות בינלאומיים, ובכל זאת הדנים לא הגיעו להישגים משמעותיים בתקופתו. התבוסה לספרד במקסיקו 86' (1:5) תיזכר לעד בקופנהגן כרגע שבו נשבר הלב של הדנים. פיונטק קיבל עוד ארבע שנים ופרש. המאמן של האולימפית, מולר נילסן, החליף אותו, וכעבור שנתיים דנמרק הייתה אלופת אירופה.

תל אביב - הלסינקי

הקמפיין האחרון של נילסן היה עם נבחרת פינלנד. הפינים שובצו בבית שלוש במוקדמות יורו 2000. ביחד עם גרמניה, טורקיה, צפון אירלנד ומולדובה. נילסן הוציא בשמונה משחקים שלושה נצחונות ותיקו אחד. פינלנד, כמו ישראל, התקשתה לשחק על תוצאה. במשחק הביתי מול הטורקים היא הגיעה עד לדקה ה-85 בשוויון 2:2, אבל ספגה צמד עד השריקה לסיום. באיסטנבול הפינים ניצחו 3:1.
את המאבק על המקום השני הפסידו הפינים בקרב מול הקטנות. תיקו אפס בחוץ מול מולדובה והפסד בבלפסט לצפון אירים החלשים מנעו מהסקנדינבים לתת פייט לטורקים בקרב על המקום השני בבית. שוב, ניכר הדמיון לקמפיין של הישראלים, שמתעקשים להפסיד בקפריסין בכל הזדמנות. נילסן סיים שלוש וחצי שנים בפינלנד עם 7 ניצחונות, 12 תיקו ו-12 הפסדים. עדיין אין אף מאמן ישראלי שמחזיק ניצחון על ספרד מתחת לחגורה, לנילסן יש.

דרוש בלם

ישראל דומה מאוד לדנמרק ופינלנד מבחינות מסוימות. דנמרק של לפני עידן פיונטק הייתה מדינה של כדורגלן אחד, אלן סימונסן. פיונטק לקח אומה של 4 מיליון תושבים והביא אותה למונדיאל, ולמעשה הפך את דנמרק לחולת כדורגל. פינלנד מדורגת אחרי ישראל בדירוג של פיפ"א. כשנילסן הגיע לאמן את הנבחרת הפינית היא הייתה הקבוצה של יארי ליטמנן, כוכב על שזכה עם אייאקס בגביע אירופה לאלופות ב-95'.
אבל הכדורגלן הפיני שזכה לקידום המקצועי הגדול ביותר מנילסן היה הבלם סמי היפייה, וליטמנן לא פעם בילה על הספסל.
היפייה הוביל לפני שנתיים את קבוצת ווילם 2 הזעירה מהולנד לליגת האלופות, ומיד נרכש על ידי ליברפול והפך לקפטן של האדומים. ישראל עשתה התקדמות אדירה מאז חזרה לזירה האירופאית ב-92', אבל אף בלם ישראלי לא נרכש לקבוצה אירופאית מאז אבי כהן בליברפול של 79'. כשנייצא בלם לאירופה נדע שבאמת התקדמנו.

שני מודלים

מחמשת משחקי האימון של נילסן עד כה הפיקה ישראל ניצחון יחיד, תיקו ושלושה הפסדי חוץ כואבים. העיתונות כבר מודאגת, אבל נילסן נראה נינוח. הוא יודע מה הוא רוצה והוא כבר מכיר פחות או יותר את הכלים העומדים לרשותו. נילסן למעשה בונה שני מודלים של נבחרות. הוא הצהיר על כך במסיבת העיתונאים האחרונה שלו, אבל העדיף להתמקד בסוגיית השלושה או ארבעה מאחור. ישראל איננה מנצ'סטר יונייטד, היא לא יכולה להופיע בכל מגרש ולהפגין את אותו סגנון. הנבחרת צריכה להתאים את עצמה לסוג היריב ולמועד המשחק.
למשחקי החוץ הקשים בספרד ובאוסטריה מכין נילסן קבוצה פיזית, שתנסה להפגין משחק טקטי שיתבסס על שחקן חוד יחיד, שינסה להטריד ולעייף את בלמי היריב. נילסן מחפש את הבריאן לאודרופ שלו. האיש הכי קרוב למקור הוא יוסי בניון, מחולל מהומות מקצועי שכבר הכריע משחקים בינלאומיים. זה לא אומר שהנבחרת תזדקק לשירותיו במשחקי הבית מול בוסניה ואוסטריה, בהם ינסה המאמן הדני להכריע את המערכה בעזרת קישור טכני מעובה שיעבוד עם שני חלוצי מטרה.

שביל הזהב

בסופו של דבר הצלחתו של מולר נילסן תלויה ביכולת של שני הצדדים, אנחנו והוא, לסגור את הפערים שהכשילו בעבר מאמנים זרים בישראל. שני המאמנים הזרים האחרונים שעבדו אצלנו, ג'ק מנסל ומיליינקו מיחיץ', גילו שגם רגעים יפים על המגרש לא מבטיחים שקט ביציע ובתקשורת. גיולה מאנדי ההונגרי, שהגיע אלינו אחרי שזכה במקום השני במונדיאל שווייץ 54', אמר כי "הכדורגלן הישראלי סובל מחוסר בכושר גופני ואינו מנהל אורח חיים ספורטיבי".
היגוסלבי מילובאן ציריץ', שאימן כאן בשנות השישים, הגדיר את השחקנים הישראלים בתואר "עצלנים". ציריץ' הביא את הנבחרת בפעם הראשונה בתולדותיה לאולימפיאדה, אך פוטר חודשיים לפני המשחקים האולימפים במקסיקו 68', והוחלף על ידי עמנואל שפר. מה הפלא שהוא כינה את ראשי ההתאחדות לכדורגל בתואר "מנהלים בקרקס".
הרבה ביוב זרם מאז בנחל הירקון, אך הריח לא השתנה. נילסן מגיע אלינו ממנטליות שונה לגמרי. בסקנדינביה מדברים מעט ועובדים הרבה, במזרח התיכון עושים בדיוק ההפך. עכשיו מחפש הדני את שביל הזהב בין שני הסגנונות; בעוד שנתיים נדע מה הוא מצא.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: all sport
יארי ליטמנן
צילום: all sport
צילופ: allsport
סמי היפייה
צילופ: allsport
ארכיון ידיעות אחרונות
מחולל מהומות. יוסי בניון
ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים