שתף קטע נבחר

 

ויכוח בין ישראל לפלסטינים: האם החלה "תקופת השקט?"

פרס וערפאת נועדו בסוף השבוע לשיחה שהוגדרה "לבבית" בבית ראש ממשלת פורטוגל, אבל בצהרי שבת הפתיע ערפאת את המשלחת הישראלית בליסבון ותקף את ישראל בחריפות. פרס השיב לו כי "אין ישראלי אחד המבין מדוע נדחו הצעות ברק וקלינטון"

ויכוח בין ישראל והרשות הפלסטינית באשר לשאלה מתי יתחיל יישום דו"ח מיטשל. יאסר ערפאת אמר אמש (שבת) עם שובו לעזה כי שבוע השקט בשטחים שדרוש לפני תקופת הצינון כבר החל, ביום רביעי. ישראל טוענת לעומת זאת כי האלימות בשטחים נמשכת. מזכיר המדינה האמריקני פאוול צידד בסוף השבוע בעמדת ישראל כשאמר כי עדיין אין שקט "כפי שדרוש".
המחלוקת באה בעקבות המפגש מעורר התהיות שהיה בסוף השבוע בין שר החוץ שמעון פרס וערפאת בליסבון, שהחל באופן "לבבי" והסתיים בחילופי נאומים חריפים בין הצדדים.
בנאומו אתמול מול מליאת האינטרנציונל הסוציאליסטי, האשים ערפאת את ישראל ואת צה"ל בתוקפנות נגד העם הפלסטיני, בשימוש בטנקים ובמטוסים, בהשפלת הפלסטינים, בהריסת כלכלתם ובהפרת ההסכמים, כולל הסכם אוסלו. "ישראל בוחרת לדבוק בהתנחלויות" אמר ערפאת.
שר החוץ שמעון פרס, שמשתתף גם הוא בוועידה, השיב לנאומו של ערפאת בנאום תקיף משלו. בין השאר אמר פרס כי "אין ישראלי אחד המבין מדוע נדחו הצעות ברק וקלינטון, שהציעו לפלסטינים רוב מכריע בשטחים ומעמד בירושלים. אין אחד המבין מדוע פרצה האינתיפאדה. אנו מתפללים ליום בו לא יהיו פצצות ליד בתי ספר, דיסקוטק או קניון. וליום בו אנשים ינועו בדרכים ללא חשש למות" אמר פרס.
פרס הוסיף ואמר כי "במלחמה נעשות שגיאות, אך אם כל השגיאות היא הטרור. התנאי היחיד כדי שרכבת השלום תצא - הוא ביטחון". בפניה ישירה לערפאת אמר פרס: "בוא נחזור להתחייבויות אוסלו, לפתור חילוקי דעות בהדברות ולא באלימות".

"ערפאת עשה זיג-זג"

בישראל שרר בילבול מהשינוי הזריז בעמדות ערפאת, לאחר שבערב שבת נפגשו הוא ופרס לארוחת ערב בביתו של ראש ממשלת פורטוגל. מקורות פוליטים דיווחו כי "האווירה הייתה טובה מאוד ולבבית".
מזכ"ל מפלגת העבודה, השר רענן כהן שנמצא גם הוא בליסבון, אמר כי הייתה "אווירה של רצון טוב מחילה וכפרה. התנהלו שיחות ענייניות בין פרס לערפאת בהן אמר יו"ר הרשות שהוא רוצה להפסיק את הטרור ולהגיע להסדר". אמש, לאחר נאומו של ערפאת, אמר כהן כי הוא נדהם מ"הזיג-זג של ערפאת".
בפגישה בבית ראש ממשלת פורטוגל אמר פרס כי ישראל מעוניינת ליישם את תוכנית מיטשל, אולם הדגיש כי התנאי הראשון הוא שבוע ללא אלימות בשטחים".
ערפאת השיב לפרס כי הפלסטינים מנסים לעצור את האלימות, אולם הם זקוקים לסיוע של ישראל בשיפור תנאי המחייה של הפלסטינים. יו"ר הרשות הפלסטינית ביקש להסיר את המחסומים בכבישים ואמר כי צעדים כאלו "יקלו על הרשות הפלסטינית לעצור את האלימות".
גם יו"ר האופוזיציה יוסי שריד נפגש בליסבון עם ערפאת, והשניים שוחחו במשך כשעה. בפגישה בין שריד לערפאת אמר שריד כי הוא הפציר ביו"ר הרשות לעשות מאמץ עליון כדי לשמור על השקט ככל שרק ניתן. "כל עוד ימשכו אלימות וטרור יהיה מאוד קשה להתקדם במסלול המדיני וישראל תהיה פטורה מלקבל החלטות, לרבות ההחלטה המחייבת להקפיא לחלוטין את ההתנחלויות" אמר שריד.
לדברי שריד, ערפאת אמר בשיחה שהוא מצדו עושה כל שלאל ידו כדי להביא לרגיעה, אך נתקל במקומות מסוימים בקושי להטיל את מרותו.
ערפאת הקדיש את רוב שיחתו לסבל הנגרם לבני עמו, ש"הולך ומחריף מדי יום, בעיקר בשל מצוקה כלכלית קשה שמביאה רבים בשטחים עד פת לחם".

זעם בימין

כמה משרי הימין הביעו זעם בעקבות פגישת פרס וערפאת. "זו שערוריה בלתי רגילה", אמר השר זאבי לערוץ 2, "אנחנו כאילו מנהלים מו"מ מדיני בניגוד להצהרות הממשלה וראש הממשלה. שעתיים וחצי הוא מתבודד איתו, מה הם עוד לא גילו אחד לשני? בשביל מה צריך את זה, אינני יודע, אינני יודע גם אם זה קיבל את ברכת הדרך מרה"מ, ואני אשאל את זה מחר בישיבת הממשלה". השר הנגבי אמר כי "זה מדהים שבוש לא מוכן לפגוש את ערפאת, ופרס כן".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
תקף את ישראל. ערפאת
צילום איי פי
צילום ערוץ 1
השיב בחריפות. פרס
צילום ערוץ 1
מומלצים