שתף קטע נבחר

בג"ץ דחה את העתירה לביטול "חוק דרעי"

שופטי בית המשפט העליון קבעו כי בגלל שהתקבל חוק ביילין, "נשמט היסוד לעתירה". עם זאת, אריה דרעי, ולמעלה מ-1,000 אסירים נוספים, ייהנו מחוק דרעי וישתחררו מבית הסוהר לאחר ריצוי מחצית העונש בלבד

בית המשפט העליון דחה הבוקר (יום ה') את עתירתם של חברי הכנסת יוסי שריד ואופיר פינס למתן צו על תנאי לביטול "חוק דרעי". עם זאת, המשמעות המעשית מוגבלת, שכן החוק כבר בוטל לאחר שהתקבל במקומו חוק הידוע בשם "חוק ביילין", אשר קובע כי לא ישוחרר אסיר אחרי ריצוי מחצית מעונש המאסר. למרות ביטול חוק דרעי, אריה דרעי עצמו ולמעלה מ-1,000 אסירים נוספים יזכו ליהנות מהחוק ולהשתחרר ממאסר אחרי תום ריצוי מחצית העונש.
חוק דרעי נחקק בחודש פברואר השנה וקבע בין היתר כי אסיר שריצה מחצית מעונש המאסר שלו, רשאי להגיש בקשה לשחרור מוקדם. זאת בניגוד לחוק הקודם, על פיו רק אחרי ריצוי שני שלישים מהעונש, ניתן להגיש בקשה להשתחרר.
חברי הכנסת שריד ופינס עתרו לבג"ץ בבקשה לבטל את החוק כיוון שהוא התקבל, לדבריהם, על חודו של קול, לאחר בלבול בספירת הקולות, ולמעשה מספר המצביעים נגדו ובעדו היה שקול. במהלך החודשים שחלפו מאז הגשת העתירה, התקבל בכנסת חוק ביילין, אשר תקף לגבי אסירים שנכנסו לכלא מאז קבלת החוק ולא לגבי אסירים המרצים כעת את עונשם.
שופטי בית המשפט העליון, הנשיא אהרון ברק, שלמה לוין ויצחק זמיר, דחו את העתירה וקבעו כי "עם ביטולו של החוק הראשון, נשמט היסוד לעתירה שלפנינו, שהרי הכנסת ביטלה אותו במפורש, אפילו היינו קובעים שהחוק הראשון לא התקבל כדין, לא היה בכך כדי לפגוע בתוקפה של הוראת המעבר".
מגישי העתירה, חברי הכנסת שריד ופינס, ציפו לתוצאה כזו. לפני כשבועיים פנה הנשיא ברק אליהם ואל אברהם בורג, יו"ר הכנסת, נגדו הוגשה העתירה, ושאל אם להמשיך בהליכים המשפטיים, משום שהעתירה הפכה למיותרת בשל חקיקת חוק ביילין. שריד ופינס הסכימו שלא להמשיך בהליכים המשפטיים אולם בורג ביקש להמשיך.
ח"כ שריד: "ברגע שחוקק חוק ביילין, היה ברור שבג"ץ יתקשה להתערב. יחד עם זאת, שאלת ההצבעה בחוק דרעי זוכה להתייחסות ברק, שלא השתכנע שסדרי העבודה היו תקינים".
יו"ר ועדת החוקה של כנסת, ח"כ פינס, מוסיף כי "למרות שחוק דרעי בוטל, התוצאה של ההסכם של שר המשפטים עם ש"ס היא שהאסירים המרצים עונשם כיום ייהנו מחוק דרעי, ביטולו תקף רק לגבי אסירים שהחלו לרצות עונשם עם כניסת חוק ביילין לתוקף. אני מצר על כך שבית המשפט העליון לא מצא לנכון להתעמק בעובדות בפרק הזמן הארוך שעבר בין חקיקת חוק דרעי לבין ביטולו על ידי חקיקת חוק ביילין".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
ברק. הכנסת ביטלה את החוק
צילום גלי תיבון
מומלצים