שתף קטע נבחר

ברק: התוכנית לתקוף את הרשות עלולה להפוך לבומרנג

בראיון למגזין "ניוזוויק", הראשון מאז תבוסתו בבחירות בפברואר, מאשים ראש הממשלה לשעבר את ערפאת כי "דיבר באנגלית על מוכנותו לעשות שלום, ובערבית המשיך לדבר על השמדת ישראל בשלבים". לדעתו, התוכנית להיכנס לשטחי הרשות הפלסטינית עלולה להביא כפייה של פתרון המנוגד לאינטרסים הישראליים

בראיון ראשון שהוא מעניק לאחר תבוסתו בבחירות, מגיב ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, על התוכנית הישראלית שפורסמה ב"פוריין ריפורט" להכניס כוחות צבא גדולים לשטחי הרשות הפלסטינית ולמוטט אותה: "זה צריך להיות המפלט האחרון", אומר ברק. לדבריו, תוכנית כזו יכולה להתממש רק אם כשלו כל התוכניות האחרות, ואם תגובש תמיכה בינלאומית. בראיון ל"ניוזוויק" הסביר ברק, כי תוכנית כזו עלולה להפוך בומרנג נגד ישראל: "אם יהיה עימות גדול, והעולם לא יבין מדוע ישראל פועלת, ייתכן שנצטרך לסיים עם פתרון כפוי, שיתקבל בניגוד לאינטרסים שלנו".

"אולי ערפאת רימה את כולנו"

ברק הביע אכזבה מיו"ר הרשות הפלסטינית, והאשים אותו בכך ש"באנגלית הוא דיבר על המוכנות לעשות שלום, ובערבית המשיך לדבר על השמדת ישראל בשלבים". לדעת ברק, לא יושג הסכם שלום עם ערפאת: "הוא לא סאדאת פלסטיני. הוא לא המלך חוסיין. ערפאת פנה לאלימות לאחר קמפ דייויד. זה היה רגע של אמת. הוא החליט שרק באמצעות פנייה לאלימות הוא יוכל ליצור מחדש אהדה בינלאומית".
ברק כינה את ערפאת "יריב מתוחכם וערמומי, שקשה להבין את מניעיו האמיתיים - אולם אין לדעת את כוונותיו של הצד השני, בלי להיות מוכן לקחת סיכונים". את הטענה כאילו לא הצליח לבסס יחסי עבודה תקינים עם ערפאת כינה ברק "מגוחכת", והביא לדוגמא את יחסי העבודה ששררו בין בגין לסאדאת: "הם בקושי דיברו זה עם זה". לשאלה האם תהליך אוסלו קרס, ענה ברק: "ייתכן שערפאת רימה את כולנו כל הזמן. אני שמתי קץ לתהליך שבו אנחנו נותנים לו יותר ויותר שטחים, רק כדי להבין בסופו של דבר שלא קיבלנו דבר בתמורה".

"אדישות ערפאת לאבידות - טרגדיה"

ברק אמר כי אדישותו של ערפאת לאבידות של פלסטינים "היא סוג של טרגדיה. אם הם היו חברה דמוקרטית, הם היו מחליפים אותו". הוא העריך כי יעברו עוד שנים עד אשר הפלסטינים יצמיחו מנהיג בשיעור קומתו של סאדאת, שעמו ניתן יהיה לחתום על הסכם קבע, על פי הקווים שהותוו בקמפ דייויד.
באשר לראש הממשלה המכהן שרון אמר ברק כי "הוא עושה את הדבר הנכון, כאשר הוא משלב פעולה אקטיבית נגד טרוריסטים ושומר על איפוק בנוגע לפעולות רחבות יותר, שעלולות לפגוע באוכלוסיה אזרחית". עם זאת ברק אמר כי שרון טועה כאשר הוא אומר שהפרדה אינה ברת ביצוע.

ההסדר שנדחה: "ריבונות במשמורת"

ברק אמר כי בפסגת קמפ דייויד הוצעו לפלסטינים 90 עד 91 אחוזים משטחי הגדה ועוד אחוז אחד במסגרת חילופי שטחים. באשר לירושלים, קלינטון הציע שישראל תקבל את השכונות היהודיות והפלסטינים יקבלו את רוב השכונות הערביות. שכונות מסוימות היו אמורות לעבור למינהל משותף. באשר להר הבית, לדברי ברק, הוצע שישראל תקבל ריבונות כוללת, והפלסטינים יקבלו מעמד של "ריבונות במשמורת".
משכשלה פסגת קמפ דייויד, אומר ברק, אין מנוס מהפרדה חד צדדית: "כל ניסיון להשאיר יחידה מדינית אחת ממערב לירדן תוביל למדינה דו לאומית או למשטר אפרטהייד". לדבריו, תהליך השרטוט מחדש של הגבול עם המדינה הפלסטינית עשוי לקחת עוד שלוש או ארבע שנים. הוא הבהיר כי בשלב הראשון אין לפנות התנחלויות, אולם בשלב מאוחר יותר, לא יהיה מנוס מפינוי התנחלויות.

"ידעתי ששרון יעשה את מה שאני עשיתי"

"היה לי ברור, בייחוד בחודשים האחרונים, שאני נוטל סיכון פוליטי גדול בהמשך המדיניות הזו", אומר ברק ומוסיף: "שרון אמר לאנשים 'תסמכו עליי. אני אפתור את זה בקלות'. אני ידעתי שהוא יעשה בסופו של דבר את מה שאני עשיתי". על חזרה לפוליטיקה, אהוד ברק עדיין לא חושב: "זה לא מונח על השולחן לפי שעה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אין מנוס מהפרדה. ברק
צילום איי פי
"לא סאדאת"
צילום איי פי
מומלצים