שתף קטע נבחר

בישראל מתנגדים למשקיפים בינ"ל; 'נסכים למשקיפים אמריקניים'

בניגוד לרצונה של ממשלת ישראל, יצאה אתמול קריאה דיפלומטית משמעותית התומכת בשיגור משקיפים בינלאומיים לשטחים. שרון: "ההודעה מחייבת את הסכמת שני הצדדים". בן אליעזר מסכים לשיגור משקיפים של ה-CIA. הפלסטינים מיהרו להביע סיפוק: "זה ניצחון שלנו"

מבוכה בישראל בעקבות הודעת שרי החוץ של מדינות הג'י-8, שבה תמכה גם ארה"ב, וקראה לשגר משקיפים בינלאומיים לשטחים.
שר הביטחון בנימין בן אליעזר שוחח אתמול (ה') עם עמיתו האמריקני דונלד רמספלד, ודחה מכל וכל את הדרישה לשלוח משקיפים בינלאומיים לשטחים. "אלה לא יביאו לרגיעה, אלא רק יעניקו לפלסטינים תחושת ביטחון שיש מי שמגן עליהם, וכך יוכלו להמשיך ולבצע פעולות אלימות". עם זאת, בראיון לקול ישראל הביע שר הביטחון הסכמה למשקיפים אמריקנים, סוכני ה-CIA.
היום אמרו בלשכת בן אליעזר כי נכונותו של השר לקבל משקיפים של ה-CIA, נתפסת אמנם כגמישות ישראלית, אבל בפועל גורמי ה-CIA כבר ממילא נמצאים בשטח ואף משמשים בתפקידי תיאום בין ישראל לפלסטינים במסגרת הוועדה הבטחונית העליונה, כך שבפועל, לדבריהם, לא מדובר בשינוי מהותי.

פאוול: שיגור משקיפים - צעד מועיל ביותר

שר החוץ האמריקני, קולין פאוול, אומר כי שיגור של כוח משקיפים לשטחים עשוי להיות "מועיל ביותר" כדי לבצע בקרה על תקופת הצינון שהוצעה בתוכנית הפסקת האש האמריקנית. פאוול אמר הערב (ו') כי בנקודת הזמן הנוכחית, ארה"ב תשקול "מהי הדרך הטובה ביותר להשתתף בכוח כזה, אם בכלל". פאוול הדגיש כי טרם הוקם גוף של מפקחים וכי גוף כזה לא יוקם עד אשר תושג הסכמת שני הצדדים.
ראש הממשלה אריאל שרון אמר אתמול אחר הצהריים בפגישה עם פעילי ליכוד בתל אביב: "למיטב ידיעתי, זו הודעה שמחייבת את הסכמת שני הצדדים. אין כאן דבר שנעשה בכפייה. ועל כך עמדנו - שלא תהיה החלטה שכופה על ישראל".
בלשכת שר החוץ, שמעון פרס, טענו אמש, כי בהודעת הסיכום של שמונה המדינות המתועשות (ג'י-8) "אין כל חדש". מהלשכה נמסר, כי הודעת הסיכום של שרי החוץ חוזרת למעשה על הכתוב בדו"ח מיטשל: "בדו"ח, כמו בהודעה, נאמר כי פיקוח על הפסקת האש יכול להיעשות רק כתוצאה מהסכמה בין הצדדים".

שרי החוץ של הג'י 8 תומכים בשיגור משקיפים

מנגד שלח ראש הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, איגרת למנהיגי מדינות הג'י-8 וקרא להם לנקוט בצעדים מהירים כדי לשגר בפועל את כוח המשקיפים לשטחים.
הודעת שרי החוץ, שנתמכה גם ע"י ארה"ב, נמסרה בצהריים: "אנו מאמינים כי בנסיבות אלה, משקיפים מטעם צד שלישי, שיהיו מקובלים על שני הצדדים, יכולים לשרת את האינטרסים שלהם ביישום דו"ח מיטשל", נאמר בה. שרי החוץ התכנסו בגנואה, כהכנה לפסגת מנהיגי הג'י-8 (המדינות המתועשות - ארה"ב, איטליה, יפן, קנדה, צרפת, גרמניה, בריטניה ורוסיה) שתתכנס מחר בגנואה.
דיפלומטים העריכו כי מדובר במסר מודגש לישראל ולפלסטינים להביא להפסקת האלימות. הדברים מצטרפים לקריאתו של מזכ"ל האו"ם קופי אנאן (בידיעה בקישור מימין) לפני כשבועיים. ישראל איננה מוכנה לפי שעה להצבת משקיפים בינלאומים בשטחים, למרות שמספר קטן מהם כבר הוצב למעשה במספר אתרים בגדה.
סגן שר החוץ הבריטי, בן בראדשו, הסביר היום את ההחלטה: "אנו מקווים להתקדם בכל הנוגע לנושא המשקיפים. אפשר שלאחר רגיעה של 24 שעות נוכל להגיע להסכמה בנוגע למעורבותם של המשקיפים, ובהמשך ננסה לקבוע תקופה בת שישה ימים נוספים, אשר במהלכם נוכל להתחיל ביישום צעדי האמון הדרושים". בראדשו אמר את הדברים בתדרוך לעיתונאים בקהיר, לאחר שנפגש עם שר החוץ המצרי, אחמד מאהר.
ראש האופוזיציה, יוסי שריד, קרא בעקבות כך לראש הממשלה שרון להיענות לדרישה הבינלאומית: "נוכחות המשקיפים, בהנהגה אמריקנית, היא חיונית, כי בלעדיה לא ניתן יהיה לשמור על הסכמים והסדרים שיושגו בעתיד", אומר שריד. לדבריו, "גם הסכם הפסקת אש לא יחזיק מעמד. כאשר בין שני הצדדים אין אמון מינימילי, יבוא צד שלישי אחראי ויסייע".
שר התשתיות, אביגדור ליברמן, אמר כי "הצבת משקיפים בעת מלחמת ששת הימים, כמו גם בחברון ובדרום לבנון, הוכיחה כי אין במשקיפים האלה כל תועלת. על ישראל להסכים להצבת משקיפים רק במידה ומשקיפים כאלה יוצבו גם בטיבט, צ'צ'ניה, קשמיר וצפון אירלנד".
ברשות הפלסטינית הביעו קורת רוח מופגנת מהקריאה: שר התקשורת הפלסטיני, עימאד פאלוג'י, אומר ל-ynet כי זהו ניצחון לדיפלומטיה הפלסטינית: "זהו ניצחון לאמת ולמציאות ובעיקר ניצחון לפעילות הדיפלומטית שלנו. נמשיך במאמצנו כדי שכל העולם, ובמיוחד ארה"ב ואירופה, יפעילו לחץ אמיתי על ישראל כדי שהקריאה לשיגור כוח משגיחים בינלאומי לא תישאר קריאה על הנייר בלבד".
פאלוג'י אומר כי אחרי הקריאה הזו יש למהר ולשגר את המשקיפים, כדי להשיב את הביטחון והיציבות: "כל עוד ישראל טוענת שאנחנו אלה שמפרים את הפסקת האש, אז למה מסרבת ישראל לשיגור משקיפים בינלאומיים? סירובו של שרון לקבל את את המשקיפים מוכיח כי הוא אויב השלום ואויב היציבות".

בהכנת הידיעה השתתף פליקס פריש

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
שרי החוץ. משקיפים עכשיו
צילום איי פי
צילום ערוץ 1
שרון ופרס. רק בהסכמה
צילום ערוץ 1
מומלצים