שתף קטע נבחר

חשיפה: ילדים בכפר דניאל שיחקו ליד בור הציאניד

פרסום בלעדי ב-ynet: בור ציאניד הושאר פתוח וגלוי במרחק של כמה עשרות מטרים מאתר משחק לילדים. בעקבות פניית ynet, מיהרו במפעל "הצורפים", שהבור בשטחו, לסגור אותו ולטעון - "מדובר במי ביוב". בדיקת מעבדה העלתה: מדובר בציאניד, אחד החומרים הרעילים ביותר שקיימים - ובריכוז העלול לגרום הרעלה. כך ממשיכים לשמור על הבריאות שלכם

תחקיר ynet חושף: בור פתוח, בו נשמר ציאניד בריכוז העלול לגרום הרעלה, לפני העברתו לאתר רמת חובב, הושאר פתוח וגלוי, במרחק של כשלושים מטרים בלבד מאתר פעילות של ילדים בכפר דניאל, סמוך לרמלה.
הבור על תכולתו מצויים בשטחו של מפעל "הצורפים", המייצר כלי כסף ותכשיטים. שם הכחישו תחילה שמדובר בחומר מסוכן, אולם בעקבות פניית ynet שינו גירסה - ומיהרו לאטום את הבור. יצויין, כי כתבת ynet סיירה במקום, ונוכחה לדעת, כי הבור אכן פתוח, נגיש, ואין שום מכשול בדרך אליו.
"נפילת ילד לתוך הבור יכולה להסתיים באסון", טוען יוני ריינהורן, תושב כפר דניאל, שהופתע לשמוע על ממצאי תחקיר ynet. "אני יודע שיש ציאניד במפעל, אבל הבטיחו לנו שזה יהיה סגור, נעול, מאובטח ולא מסוכן".
דגימה ששלח ynet למעבדת "אמינולאב" בקריית המדע ברחובות הוכיחה, כי אכן מדובר בציאניד במינון העלול לגרום להרעלה. ציאניד הוא חומר קטלני ונדיף, שעלול אף לגרום מוות. למרות זאת, הנהלת "הצורפים" הסתפקה בתליית שלט קטן מעל הבור, המודיע: "בור ציאניד".
סביב בור הציאניד החשוף אין שלט אזהרה או גדר. סביבו מושלכות מסכות פה וכפפות, השייכות לפועלים, המטפלים מעת לעת בבור הרעיל. את החומר הרעיל המצטבר בבור מעביר המפעל מדי חודש לאתר לסילוק פסולת רעילה ברמת חובב, אולם במהלך החודש, הבור מתמלא חומרים רעילים, ומסוכן לסביבה. כל זאת, עד שמישהו מתושבי האזור הבחין בריח הכימי החריף בסמוך לילדים - והשאלות החלו לעלות.

"הירוקים": "להעמיד אותם למשפט"

נציגי תנועת "הירוקים", שבדקו לבקשת ynet את הנעשה בסביבת הבור נדהמו מהממצאים החמורים. "מי שמשאיר בור ציאניד פתוח בקרבת ילדים, הוא אדם שצריך להעמיד למשפט", אומר פאר ויסנר, יו"ר התנועה. "אנחנו הסתובבנו בשטח המפעל בכפר דניאל במשך שעות, באין מפריע. לידינו היו ילדים, ששיחקו תופסת ונסעו על קורקינט. הם היו יכולים ליפול לתוך הבור הזה", טוען ויסנר. לדבריו, "מתחת לכל אבן במדינת ישראל נמצא אסון המכביה הבא. בכל כפר ובכל ישוב במדינת ישראל יש מחדלים מהסוג הזה".
במפעל "הצורפים" הכחישו תחילה כי מדובר בבור ציאניד, וטענו כי הבור נועד לאגירת מי ביוב. אבל זמן קצר לאחר פניית ynet, נשלחה למערכת תגובה נוספת, ובה טען מנהל המפעל, יעקב מרדינגר, כי "מדובר רק בפתח קטן עם מכסה, המיועד לבקרת גובה הנוזל, לפני פינוי לרמת חובב", כהגדרתו, אולם לטענתו, "הסיכוי שיימצא בו ציאניד הוא אפסי". מרדינגר הוסיף וטען, כי מעל הבור מותקנת "דלת מתכת שמשקלה כחצי טון". אולם, בתמונות מימין ניתן לראות בבירור את החומר המסוכן - שאליו ניתן להגיע בקלות רבה, בלי צורך להפעיל כוח "על אנושי". בכל מקרה, במפעל מיהרו לסגור את פי הבור בפעולת ריתוך - שעות ספורות לאחר פניית כתבת ynet בעניין.
בחודשיים האחרונים אין למפעל "הצורפים" רישיון עסק. לאחרונה הגישה ההנהלה בקשה לחידוש הרישיון, קיבלה את רוב האישורים הנחוצים, אולם טרם התקבל אישור משטרה. למרבה ההפתעה, למרות הבור המסוכן שנמצא בגב המפעל – קיבל "הצורפים" את אישור המשרד לאיכות הסביבה, שמצא כי הכל כשורה במקום. ד"ר שלמה אלבגלי, מנהל מחלקת התברואה במועצה האזורית שוהם, ציין כי בעקבות ממצאי ynet יקיים בדיקה נוספת במקום.
תושבי כפר דניאל נדהמו לשמוע על בור הציאניד שנמצא "מתחת לאפם". "אלה אמצעי הבטיחות שלהם, אחרי כמעט ארבע שנים שהם כאן?" שואל תושב המקום. "אני לא מבין איך קורה דבר כזה. הרי יש סדנת הפעלה של ילדים ממש ליד הבור. כל ילד יכול לגשת לבור הציאניד. זהו רעל מסוכן מאוד. לא צריך לחכות לאסון כדי לטפל בו".

ציאניד: בראש החומרים המסוכנים

הציאניד נמצא בראש רשימת החומרים המסוכנים. מדובר ברעל חסר צבע, נדיף ביותר, בעל ריח קל של שקדים מרים. זהו רעל רב עוצמה, הפועל על מרכיבים חיוניים בתוך התא החי וסימניו הקליניים ניכרים תוך דקות. הרעל עלול לגרום דום לב ומוות. תעשיות שונות עושות בציאניד שימושים, ובהם ייצוק מתכות.
"ציאניד ידוע כרעל מסוכן שעלול לגרום מוות", אומר פרופ' יונה אמיתי ממשרד הבריאות, נשיא החברה הישראלית לטוקסיקולוגיה. "את מידת הרעילות אנו מייחסים לריכוז החומר. בריכוז נמוך אין מדובר בסכנת הרעלה, אבל בחשיפה לחלק אחד למיליון (1 מיליגרם ציאניד לק"ג) – כבר עשויות להופיע תופעות של הרעלה. חשיפה ל-100 מ"ג ציאניד בק"ג למשך שעה עלולה לגרום מוות".
נוכח דברי פרופ' אמיתי יש להדגיש, כי בדיקת המעבדה שקיים ynet גילתה כי רק בעפר שבשוליו של הבור, כבר נמצא ציאניד בריכוז גבוה פי שניים וחצי מהכמות שעלולה להיות רעילה.
לדברי אמיתי, "רוב בני האדם מסוגלים לזהות את ריח הציאניד, שריחו כריח שקדים מרים וכך להיזהר. במקרה של הרעלה, בשלבים הראשונים יש כאב ראש, נשימה מהירה, דופק מואץ ורק במקרים של הרעלה קשה יותר מופיעים חיוורון, ירידה בדופק, תרדמת וכיחלון. במקרים קיצוניים זה עלול להסתיים במוות".

תגובות

מנהל מפעל "הצורפים" מרדינגר מסר בתגובה: "על פי החוק אנו מסמנים בשילוט גדול 'בור ציאניד', למרות שהסיכוי שימצא בו ציאניד הוא אפסי. לאור פנייתכם מצאנו לנכון כי ניתן לסגור את הפתח המשמש לבקרה בלבד. סגירתו בוצעה מיידית על ידי ריתוך".
מרדינגר טען עוד, כי הוא רואה בפרשה חלק ממאבק כוחות ממושך בתוך כפר דניאל, הקשור באינטרסים כספיים.
דודי יפה, מנהל האגודה השיתופית של כפר דניאל בשנים האחרונות, בחר דווקא לתמוך במפעל כלי הכסף, ויצא כנגד התושבים. "למפעל יש את כל האישורים", אומר יפה. "בעקבות הפנייה שלכם הם באמת ראו שיש בור פתוח, ובו יש מיכל ציאניד, אבל המיכל מוחבא. בגלל התעניינותכם הבור נסגר בפעולת ריתוך. אני לא מבין את הפחד של אנשי הכפר. פתאום פוחדים שילדים יפלו לתוך הבור. מה העניין?"

המידע הראשוני על בור הציאניד הגיע ב-e-mail האדום


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בור הציאניד. הכתובת על הקיר
בדיקת המעבדה: יש ציאניד בכמות מסוכנת
בור הציאניד הפתוח. המכסה כבד מדי?
תכשיטים שמייצר "הצורפים"
צילום דדי ליפשיץ
מומלצים