שתף קטע נבחר

 

גינוי חריף של אנאן למדיניות החיסולים

דובר האו"ם: "אנאן מודאג קשות מהעובדה שישראל ממשיכה להשתמש בכוחות הביטחון שלה לצורך 'הרג מכוון של פלסטינים שסומנו מראש'". ערפאת שיגר מכתב לפאוול בבבקשה שישכנע את ישראל להפסיק את מדיניות החיסולים. דובר הבית הלבן: "הצדדים צריכים להבין שהמשך הצעידה במסלול הזה תוביל רק לאסון". מקורות בוושינגטון: במימשל בוש לא מעוניינים להגביר את מעורבותם באיזור. ויכוח בין שרון לפרס בשאלה אם יש לקיים מו"מ עם הפלסטינים לפני שתופסק האלימות כליל. שר החוץ המיצרי: "ממשלת ישראל - כנופיה של רוצחים"

מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, גינה הלילה (ב') את מדיניות החיסולים של ישראל. "אנאן מודאג קשות מהעובדה שישראל ממשיכה להשתמש בכוחות הביטחון שלה לצורך 'הרג מכוון של פלסטינים שסומנו מראש'", נאמר בהודעת דובר האו"ם, "שיטת הפעולה הזו של ישראל מפרה את זכויות האדם וכן את העקרונות הכלליים של החוק".
אנאן קרא לכל הצדדים לסכסוך "לעצור את המעגל ההרסני של האלימות ולחזור לדרך הדיאלוג, שכן אין לסכסוך הישראלי-פלסטיני פתרון, זולת הפתרון הפוליטי".
ארה"ב הזהירה אמש את הצדדים במזרח התיכון מפני המשך ההסלמה באלימות. דובר מטעם הנשיא בוש אמר כי "כל הצדדים במזרח התיכון צריכים לנקוט בצעדים מידיים כדי להביא קץ לאלימות ולהחזיר את הרגיעה". לדבריו הרגיעה באלימות חייבת להתחיל עוד לפני שישראל והפלסטינים יוכלו ליישם את הסכם מיטשל.
"הדבר הראשון הוא ששני הצדדים צריכים להבין שהמשך הצעידה במסלול הזה תוביל רק לאסון ולפיכך עלינו לנקוט בצעדים מידיים כדי להרגיע את המצב", אמר הדובר לכתבים המסקרים את חופשתו בת החודש של נשיא ארה"ב בוש בחווה בטקסס.
ואילו דובר מחלקת המדינה האמריקנית אמר כי "אנו קוראים לשני הצדדים לנקוט בצעדים הדרושים ליישום דו"ח מיטשל". לדבריו "אנחנו תמיד שוקלים מה אפשר לעשות וכיצד אפשר לקדם את התהליך ואנחנו תמיד זוכרים ששני הצדדים הם אלה שצריכים לקחת את ההחלטות ולשתף פעולה בנסיון לבנות את האמון ביניהם".
עם זאת, העיתון האמריקני "וושינגטון פוסט" דיווח כי בקרב גורמים בכירים בממשל בוש יש התנגדות חריפה למעורבות גבוהה יותר של ארה"ב במזרח התיכון. בכיר במשרד החוץ האמריקני אמר לעיתון "האנשים הפוליטים בבית הלבן אינם מוכנים להשקיע יותר ממה שעשו עד עכשיו במזרח התיכון".

לחץ פלסטיני על ארה"ב

ובתוך כך, יאסר ערפאת פנה למזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, בבקשה שישכנע את ישראל להפסיק את מדיניות החיסולים. במכתב ששיגר לפאוול באמצעות נביל שעת' אמר ערפאת כי המצב רציני ביותר, כהגדרתו. ערפאת אמר כי הוא מוכן ליישם את מסקנות דו"ח מיטשל וקרא לארה"ב להפעיל לחץ על שרון כדי שיפעל גם הוא ליישום צעדים בוני אמון כמו הפסקת הריסת הבתים והקלת הלחץ הכלכלי והסגר. עמדתו זו של ערפאת זוכה לתמיכה מסויימת אצל שר החוץ שמעון פרס, שסבור כי יש להתחיל בשיחות עם הפלסטינים ללא דיחוי, אך ראש הממשלה שרון מתנגד בתוקף להצעה.
במכתב מציע ערפאת להתחיל ביישום דו"ח מיטשל תוך כדי הפחתת האלימות בצורה הדרגתית. "לקוות לרגיעה מוחלטת בנסיבות הנוכחיות זה מוגזם", אמר לסוכנות הידיעות אי.פי חסאן עבד אל רחמן, נציג אש"ף בארה"ב.
ואילו מפקד המודיעין הפלסטיני הכללי בעזה, אמין אל הינדי, קרא לקהילה הבינלאומית ובייחוד לארה"ב לעשות כל שביכולתם כדי למנוע את "ההוצאות להורג בפומבי" שמבצעת ישראל בפלסטינים.
בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס הגיב הינדי על פרסום רשימת שבעת המבוקשים הפלסטינים שנמסרה לתקשורת על ידי משרד הביטחון. הוא האשים כי ישראל מתכננת לחסל את השבעה. "זה ברור שישראל החליטה להוציא להורג את האנשים שברשימה. פרסום רשימה של אנשים שעמדים להירצח על ידי ישראל זה קריאת תיגר על העולם, שדורש פעולת הגנה מיידית מצדו. ארה"ב והקהילה הבינלאומית חייבות לעצור את ההתנקשויות הבאות".
הינדי אמר גם כי בידי השירותים הבטחוניים של ישראל יש רשימות אחרות, חשאיות, שלא פורסמו וכי גם את המבוקשים שבהן ישראל מתכוונת לחסל. לדבריו, "ישראל לא תהיה מרוצה עד שלא תתנקש בחייו של כל פעיל פלסטיני בלי קשר לשאלה אם הוא פעיל פוליטי או צבאי או סתם עיתונאי".
לדברי הפלסטינים, ישראל התנקשה בחייהם של כ-60 פלסטינים מאז שהחלה האינתיפאדה. הינדי הוסיף כי הפלסטינים לא קיבלו לידיהם שום רשימה של אנשים שאותם ישראל דורשת לעצור וזאת בניגוד לכל הטענות שהשמיעו עד עתה גורמים בטחוניים בישראל. הוא הוסיף: "אנחנו דיברנו עם כמה גורמים בכירים בפלגים הפלסטינים והורינו להם להיזהר ולהגביר את האבטחה סביבם מחשש שיחוסלו".
הינדי הוסיף כי אריאל שרון איננו מתכוון ליישם את תוכנית טנט והסכם מיטשל עליהם סיכמה ארה"ב עם ישראל והפלסטינים. "שרון מעולם לא היה מעוניין בהפסקת אש. הוא נתן הוראות למפקד הצבאי שלו להמשיך בהרג ובהסלמה".
הינדי גם קרא למשתפי הפעולה הפלסטינים עם ישראל להסגיר את עצמם ולדווח לכוחות הביטחון הפלסטינים על כל מידע שיש להם על החיסולים המתוכננים. שיתוף הפעולה בנושא הזה, אמר הינדי, יסייע להם בצעדים המשפטיים נגדם. בימים האחרונים עצרה הרשות עשרות חשודים בשיתוף פעולה וארבעה מהם נידונו לעונש מוות.

שרון: הרשות עומדת בראש קואליציה של טרור

ראש הממשלה אריאל שרון אמר אמש, כי מאז שהושג הסכם הפסקת האש על פי מסמך טנט ב-13 ביוני, אירעו 1,089 פיגועי טרור שבמהלכם נרצחו 91 ישראלים. לדבריו, בימים האחרונים ממוצע הפיגועים הגיע ל-40 ביום. שרון אמר את הדברים בהופיעו בוועידת ארגון נשות הדסה מארה"ב.
ראש הממשלה חזר והדגיש, כי הוא וממשלתו מחוייבים לשלום - אך לדבריו, הוא יהיה מוכן לפשרות כואבות למען השלום רק בתנאי שלא יסכנו את ביטחון ישראל ותושביה "ובכך לא יהיו פשרות".
שרון הוסיף, כי ישראל נוקטת כיום במדיניות של מניעת פיגועי טרור. לדבריו, הרשות הפלסטינית עומדת בראש קואליציה של טרור ו-45 אחוז מהפיגועים שאירעו נעשו באחריותה. הוא קרא לעולם החופשי להתאחד במאבק נגד הטרור.

מצרים: "ממשלת ישראל - כנופית מתנקשים"

ואילו שר החוץ המצרי, אחמד מאהר, תקף אמש בחריפות חסרת תקדים את ממשלת ישראל וכינה אותה "כנופיה של מתנקשים". לדברי מאהר: "מדיניות ישראל מפרה את כל החוקים ואת כל האמנות הבינלאומיות הקיימות. זה חסר תקדים שממשלה הופכת לכנופייה שרוצחת אנשים ומשתמשת בשיטות של כנופיות. אף ממשלה מתורבתת אשר מאמינה בחוק לא יכולה לקבל התנהגות כזאת".
מאהר, שנפגש בקהיר עם דיפלומט אמריקני, אמר כי "הודעתי לאמריקנים שמצרים מופתעת מכך שארה"ב אינה מגיבה על ההתנהגות הישראלית ביתר תקיפות". הוא הוסיף כי מצרים פנתה לגרמניה בבקשה שתלחץ על ארה"ב כדי שתמנע מישראל להמשיך במדיניות החיסולים. "ההתנהגות של ישראל מסכנת את השלום באזור, ופוגעת באינטרסים של כל המדינות במזרח התיכון וכן באינטרסים של ארה"ב והמערב", סיכם.

בכתיבת הידיעה השתתפה סוכנות עתי"ם

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים