שתף קטע נבחר

מגפת הקורונה: ירידות חדות בבורסה של תל אביב

אחרי הירידות החדות בשוקי העולם בסוף השבוע - הבורסה המקומית הגיבה בירידות של כ-3%. זאת בעקבות החשש של המשקיעים מהמגפה ומהשלכותיה על הכלכלה העולמית

 

 

אדום כהה בנעילה בבורסת ת"א בעקבות התפשטות נגיף הקורונה: מדד ת"א 35 מחק 2.9% מערכו, ת"א 125 צנח ב-3%, ת"א נפט וגז צלל ב-4.2%, ת"א ביטוח איבד 3.7%, מדד הבנקים נסוג ב-2%. 124 מהמניות במדד ת"א 125 ננעלו בירידות, כשיוצאת הדופן היא באטמ שקפצה ב-14.5%. כל זאת לאחר הבהלה שחתכה את המדדים בשישי בניו יורק. 

 

הערכות: הנזק של הקורונה לצמיחה העולמית - 160 מיליארד דולר

בהלת נגיף הקורונה: איקאה תסגור זמנית מחצית מהסניפים בסין

הווירוס הסיני מקפיא פעילות במקדונלד'ס, סטארבקס ודיסני

הנגיף המסתורי מסין: כמה עולה מגפה קטלנית?

 

החששות של המשקיעים מהמגפה ומהשלכותיה על הכלכלה העולמית הורידו בשבוע שעבר את המדדים ת"א 35 ו-125 ב-2.6% כל אחד, ת"א נפט וגז ירד ב-6.5% וקבוצת דלק נפלה ב-15%.

 

הירידות של הימים האחרונים קיזזו בחדות את המגמה החיובית שנרשמה מתחילת 2020, ובסופו של דבר בסיכום חודש ינואר עלה ת"א 35 ב-0.5% ות"א 125 התחזק ב-1.2%.

בהלת הקורונה מושכת את הבורסות לירידות (צילום: AFP וגטי אימג')
ירידות בבורסה על רקע מגפת הקורונה(צילום: AFP וגטי אימג')
 

בהלת הקורונה חתכה ב-70% את תשואות קופות הגמל בינואר

בזמן ששוקי המניות קורסים בצל התפשטות הנגיף, במיטב דש עידכנו על חודש ראשון חיובי בקופות הגמל, אם כי נמוך משמעותית מהתוצאות שנרשמו מוקדם יותר בינואר לפני התפרצות הנגיף.

 

מסלולי הקופות הכלליים, כך לפי אבי ברקוביץ', משנה למנהל ההשקעות הראשי בחברת הגמל של מיטב דש, רשמו תשואה של 0.4% ואילו מסלולי המניות רשמו תשואה של 0.6%. זאת למרות שבימים האחרונים של החודש החלו הירידות בשווקים.

 

טווח התשואות בין הגופים במסלולים הכלליים צפוי לנוע בין 0.2% ל-0.6% ובין 0.2% ל-1% במסלולי המניות בתלות בגודל החשיפה של המנהלים לשווקים הסינים שנפלו בחדות. למעשה, לפי ברקוביץ', בשלב מסויים של החודש הגיעו הקופות לתשואה ממוצע של 1.4% ורק ירידות השערים החזקות בשוקי המניות בחצי השני של החודש צמצמו את התשואה לכדי שליש.

   (צילום: shutterstock)
הבורסה בתל אביב(צילום: shutterstock)
  

 

כשהכלכלה השנייה בגודלה בעולם מושבתת

נגיף הקורונה התפרץ בחודש שעבר בעיר ווהאן הסינית והתפשט מאז ל-24 מדינות לפחות, בין היתר בריטניה, ארה"ב, תאילנד, צרפת, יפן, גרמניה, רוסיה ושבדיה. הכרזתו של ארגון הבריאות העולמי על מצב חירום עולמי בסוף השבוע בשל התפשטות הנגיף הבהירה לכל מי שעוד היה לו ספק שמדובר באירוע בינלאומי בעל השלכות גלובליות מרחיקות לכת. פחות מחודש מאז שהנגיף שהתפרץ בסין גבה את קורבנו הראשון, מספר הנדבקים בו כבר עבר את זה שהדביק נגיף הסארס בתשעת החודשים שבהם השתולל בגלובוס. אך ההשלכות של התפרצות הקורונה צפויות לזלוג הרבה מעבר לחייהם האישיים של אלו שנדבקו בו, ולטלטל את הכלכלה הגלובלית הרבה יותר משעשה הסארס ב-2003-2002.

צוותי חיטוי ברחובות ג'ג'יאנג (צילום: AFP)
צוותי חיטוי בסין(צילום: AFP)
 

קצב ההתפשטות המהיר של נגיף הקורונה בהשוואה לסארס הוא בין היתר תוצאה של הליך הגלובליזציה שעבר העולם ב-17 השנים האחרונות, פתיחתה של סין, הרווחה הכלכלית היחסית במדינה ויציאת התיירים הסינים לטיולים מסביב לגלובוס. בשנת 2000 עמדה ההוצאה השנתית של סינים על טיולים מחוץ למדינה על 10 מיליארד דולר. ב-2018 עמד מספר זה כבר על 277 מיליארד דולר. עתה מצב החירום שעליו הכריז ארגון הבריאות העולמי הביא לביטול כל הטיסות מסין ואליה.

 

הצעדים הקיצוניים שנקטה ממשלת סין לסגירת ערים שלמות, צירי תנועה מרכזיים ומרכזי קניות הגיעו בעיצומה של חופשת השנה החדשה, תקופה שיא עונתית לפעילות הכלכלית במדינה. לפעולות הממשל האגרסיביות נוספת התגובה הטבעית של האזרחים המפוחדים, שמקבלים מידע שוטף באמצעות הרשתות החברתיות ופיתוחים טכנולוגיים שלא היו בנמצא בתחילת העשור הקודם. הם מעדיפים להישאר בבתיהם, מבלי לצרוך, מבלי לעבוד ומבלי לייצר. התמונות מסין ומהונג קונג חושפות אזורי ענק ריקים לחלוטין, אזורים שבימים כתיקונים היו שוקקי חיים - קל וחומר בעת חג לאומי.

 

להשבתה של כלכלת סין, השנייה בגודלה בעולם, צפויות השלכות מרחיקות לכת לא רק על המדינה עצמה אלא על הכלכלה העולמית כולה.


פורסם לראשונה 02/02/2020 10:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים