הגן הבוטני
ממש בלב ירושלים, בשולי קמפוס גבעת-רם, נושמת הריאה הירוקה של הגן הבוטני האוניברסיטאי. אחרי הסיור אפשר להתרווח בבית-הקפה על שפת האגם
במפת ירושלים מסומנת קריית האוניברסיטה בגבעת-רם ככתם ירוק. אליפסה בירוק כהה יותר מסמנת את איצטדיון גרוסברג. כתמים סגולים מסמנים את המבנים, והרצועות הלבנות החותכות את הירוק הן הכבישים הפנימיים. בדרום מזרח, בשוליים, כתם ירוק מוארך, שעליו כתוב בצנעה הגן הבוטני. פס צר מסמן כביש קטן שנכנס למקום. על המפה זה נראה כסתם כתם ירוק, אבל כשמגיעים הופך הכתם ל-800 כתמים של זני צמחים שונים, באינסוף גוונים. והכתם הכחול? זה כבר האגם. אין ספק, הגענו לגן הקסום.
אז ממש בלב ירושלים נח לו, בעמק קטן, גן יפה מוקף בבתיה השלווים של שכונת נווה-שאנן. הכביש הצדדי המוביל אליו יורד סמוך לסופרמרקט של שכונת ניות ומוליך אותנו עד הקופה ממש. מגרש החנייה מוקף צמחיה מגוונת, אבל ההפתעה עוד לפנינו.
כשעומדים בקצה המסלעה, נחשפת תמונה נהדרת: אגם כחול גדול, לידו בית עץ יפה שגגו אפור, מרפסת קטנה מקושטת בכיסאות, מדרון ירוק גולש מתונות למים, עצים וצמחים לרוב, שבילים לבנים שחורצים אותם. כך נראה הגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים.
800 מינים
הגן הראשון הוקם בשנת 1931, באוניברסיטה העברית שעל הר הצופים. פרופסור אלכסנדר אייג, אז ראש המחלקה לבוטניקה, הכין את התוכנית לגן, שהיה אמור לייצג את הצומח בארץ ישראל, מהר הלבנון ועד המדבר. ב-1948 ננטשה האוניברסיטה על הר הצופים, ועם הקמת המוסד החלופי בגבעת-רם, כמה שנים אחר-כך, הוקצתה חלקה בשטח הקמפוס גם לגן בוטני. קשיים רבים ליוו את הקמתו. הוא נבנה שלב אחר שלב, כשירושלים העיר סוגרת עליו, עד שהפך לפינת חמד ירוקה. כמה גופים חברו כדי לתמוך בגן הרך, ביניהם העיריה, קק"ל, האוניברסיטה ואגודת הידידים.
כיום ממלאים את שביליו כ-800 מינים של צמחים. שמותיהם מצוינים על שלטים קטנים, כדי שנוכל לקרוא לצמח בשמו.
באגם נחות באצילות כמה נימפאות בעלות פרחים אדומים, שתי מזרקות שולחות לשמים זרמי מים, ובצד אפשר להבחין גם בגומא ונופר צהוב. הבית היפה, המשמש בית-קפה ומסעדה, משתקף במי האגם.
הגן מחולק ל-15 אזורי צמחיה שונים, המייצגים אזורים דוגמת אגן הים התיכון, אוסטרליה וניו-זילנד, אירופה, אפריקה. במרכזו חממה טרופית מקורה, עם צמחיה עבותה ושרכים בעלי עלים ענקיים. האוויר ספוג רסיסי מים. שביל צר מתפתל בין צמחי הענק, מים זורמים מתחת לכביש, ומפלון קטן נופל אל בריכה עמוסת צמחי מים. גשרון עץ יפה ומרפסת, גם היא מעץ, מאפשרים תצפית נאה על הבריכה.
הקטעים הצפוניים מייצגים צמחיה של דרום-מערב ומרכז אסיה, ובשפיץ צמחיית אגן הים התיכון. שמורת טבע יפהפיה זו משנה את פניה מדי עונה, ואם תגיעו לכאן שוב בעיצומו של החורף תמצאו שלל גוונים אחרים. באביב הכל משתגע.
בגן נפתחה תערוכה של פסלים מעשה ידיהם של אמנים מזימבבואה. פסלי אבן שחורה שמתארים בעלי-חיים, שדים ורוחות מפוזרים בכל רחבי הגן ומשולבים בצמחיה.
הגן הבוטני האוניברסיטאי, ירושלים, 6794012/3-02. הכניסה בתשלום.