שתף קטע נבחר

אט"ד: שני מפעלים "מצטיינים" דווקא מזהמים הסביבה

טוענת, "רותם אמפרט נגב" ו"תרכובות ברום", שאמורים לקבל את מגן השר לאיכות הסביבה, מזהמים את הסביבה; כימיקלים לישראל: אין שום הוכחה לזיהום

שני מפעלים, מקרב כמה מפעלים שאמורים לקבל ביום א' הקרוב בבית הנשיא את "מגן השר לאיכות הסביבה לתעשייה", הם דווקא מפעלים הפוגעים בסביבה. כך טוענת עמותת אדם טבע ודין (אט"ד).
במכתב ששיגר מנכ"ל אט"ד, פיליפ ורבורג, לשר לאיכות הסביבה, צחי הנגבי, הוא מציין כי שני המפעלים, "רותם אמפרט נגב" ו"תרכובות ברום" (מקבוצת כימיקלים לישראל), "אכן מצטיינים, אך לא בשמירה על איכות הסביבה כי אם בפגיעה בה".
לדברי אט"ד, רותם אמפרט נגב הוא אחד האחראים המרכזיים לזיהומו של אקוויפר "חבורת יהודה" בנגב. לטענת העמותה, המפעל אכסן במשך שנים את שפכיו בבריכות אידוי לא מדופנות, וכתוצאה מכך דלפו מהבריכות אותם שפכים תעשייתיים בעלי חומציות ומליחות גבוהות ביותר, זיהמו את האקוויפר הסמוך וגרמו בכך לאובדן מיליוני קובים מעוקבים של מי שתיה שירדו לטמיון. אט"ד אומרת, כי שלחה לפני כחודשיים מכתבי התראה לרותם בנושא.
המפעל השני, תרכובות ברום, אומרת אט"ד הוא המפעל השני בגודלו בעולם לייצור ה"מטיל ברומיד", חומר הדברה לחקלאות, המהווה את אחד הגורמים לפגיעה בשכבת האוזון.
"למרות שמדינת ישראל חתומה על פרוטוקול מונטריאול ותיקוניו המחייבים אותה לצמצם את השימוש והייצור ב'מתיל ברומיד', מקיים תרכובות ברום שותפות עם מפעל סיני לייצור החומר, למרות שסין סירבה לחתום על התיקון לפרוטוקול מונטריאול, בו מעוגנת ההתחייבות לצמצום השימוש ב'מתיל ברומיד'", כותב מנכ"ל אט"ד במכתבו.
אט"ד מבקשת מהנגבי לחזור בו מהחלטתו להעניק לאותם מפעלים את מגן השר, וכן להורות להם "לעשות מעשים שיוכיחו את מחוייבותם לאיכות הסביבה, לפני שיזכו במגני הצטיינות".

מצטרפים למחאה

אל המחאה הצטרף גם "חיים וסביבה", ארגון הגג של ארגוני הסביבה. יו"ר הארגון, ד"ר אלון טל, אמר כי מתיל ברומיד, הוא מהחומרים הבולטים הפוגעים בשכבת האוזון ובכך גורמים לחדירת קרני אולטרה סגול מהשמש ולהתגברות מקרי סרטן עור בעולם. לדבריו, בתחום זה ישראל תורמת לפגיעה בסביבה הרבה מעבר לגודלה היחסי.
לדבריו, קיים כיום קונצנזוס עולמי אפקטיבי, לו שותפה גם ארה"ב, בנושא גזים זוללי אוזון, ועל-פי פרוטוקול מונטריאול הוצב יעד של חיסול הדרגתי של השימוש בחומרים אלה בתוך שנים ספורות. הוא הביע צער על שהפרס היוקרתי ביותר של המשרד לאיכות הסביבה ניתן דווקא למפעל המייצר רעל סביבתי.

הנגבי עונה

מהמשרד לאיכות הסביבה נמסר בתגובה: השר הנגבי במכתב תשובה למנכ"ל אט"ד מציין, כי מפעל רותם אמפרט הקים מתקן לטיפול בשפכים ושילב מערכת למיחזור מים. כמו כן, אומר הנגבי, המפעל ממחזר ומטפל בחומרים מסוכנים ובפסולת מוצקה.
לגבי מפעל תרכובות ברום, אומר הנגבי במכתבו, כי החברה דרשה והצליחה לשכנע את ממשלת ישראל להצטרף לפרוטוקול מונטריאול וכי ישראל עומדת בכל דרישות האמנה. כמו כן מציין הנגבי, כי המפעל מקיים מחקר שכתוצאה ממנו הופחת השימוש במתיל ברומיד ופותחו תחליפים למתיל ברומיד.

גירסת כימיקלים לישראל

כימיקלים לישראל מסרה, כי בבדיקות ובעבודות שנעשו עד היום לא הוכח קשר בין המלחת קידוחי מים במישור רותם לבין מפעלי התעשיה הפועלים באזור. יתרה מזו, לדברי הקבוצה, גם בבדיקות שנעשו בעבר נמצא כי, קיימים מקורות פוטנציאליים רבים (תעשייתיים ואחרים) לתופעת המלחת המים.
לדברי כימיקלים לישראל, הטענה רותם אמפרט מזהמת את המים משוללת כל יסוד, כיוון שמדובר במים מליחים שהינם ברי שימוש תעשייתי. זאת ועוד, חברת מפעלי ים המלח הביעה כבר את נכונתה לצרוך את המים למפעליה והנושא מצוי בבדיקה של מקורות. קונצרן כימיקלים לישראל פועל באזור בשיתוף מלא עם המשרד לאיכות הסביבה ובאישורו.
מפעלי התעשייה במישור רותם, נאמר בהודעה, השקיעו בעבר וממשיכים להשקיע עשרות מיליוני דולרים בהשבחת מערכי הטיפול בשפכים תעשייתיים. השקעות אלה נעשות בתאום מלא עם המשרד לאיכות הסביבה ובאישורו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אט"ד. הצטיינות במה?
"אין הוכחה לזיהום"
מומלצים