שתף קטע נבחר

פערים ברמת השירותים למגזר הערבי

לא גובשה תוכנית לצמצום הפער ברמת השירותים הרפואיים. ליקויים בטיפול בסילוק השפכים ובתשתיות הביוב ביישובי המיעוטים, וכן ליקויים באספקת המים ובתשתית הכבישים

לכל אורך דו"ח המבקר מודגש הפער בין רמת השירותים הניתנים למגזר היהודי לבין אלה הניתנים למגזר הערבי. הפערים ניכרים בכל התחומים, החל ברמת השירותים הרפואיים, דרך הטיפול בילדים עם מוגבלויות וכלה בבעיות בתשתית הביוב, באספקת מים ובכבישים.

משרד הבריאות

על אף המאמץ מצד משרד הבריאות וקופת החולים הכללית לצמצם את הפערים ברמת השירותים הרפואיים במיגזרי המיעוטים, מציין הדו"ח כי מאז 1992 לא נערכה בדיקה לגבי רמת שירותי הבריאות במגזר המיעוטים, ולא הוכנה תוכנית חומש לצמצום הפערים או תוכנית אב לשנות ה-2000.
בדו"ח מצויין כי ב-1997, למשל, היה שיעור התמותה מסרטן ריאות גבוה ב-50 אחוזים בקרב גברים ערבים לעומת גברים יהודים בני אותו גיל. כמו כן, שיעור התמותה מגורמים הקשורים ללידה היה גבוה ב-24 אחוזים בקרב בני מיעוטים.
עוד קובע הדו"ח כי עקב אבחון בעיות בשלבים מאוחרים, ילדים עם צרכים מיוחדים אינם זוכים לקבל את הטיפול שלו הם זקוקים, ועקב ההזנחה הבעיות מחריפות ואף עלולות להיות בלתי הפיכות.
המבקר קובע כי יש לפעול להגברת המודעות לגורמי סיכון למוות ולתחלואה במגזר המיעוטים, לפעול לשיפור הטיפול בילדים עם צרכים מיוחדים ולפתח תוכניות לצמצום סיבות המוות היחודיות ולצמצום התחלואה.

תשתיות ביוב

דו"ח המבקר חושף ליקויים בטיפול בסילוק השפכים ובתשתיות הביוב ביישובי המיעוטים, וכן ליקויים באספקת המים ובתשתית הכבישים.
מנתוני נציבות המים שפורסמו במאי אשתקד עולה כי ל-58 מבין 82 רשויות מקומיות במגזר המיעוטים אין פתרונות ביוב מלאים. עוד עולה מנתוני הנציבות כי הרוב הגדול של היישובים מסלק את שפכיו אל בורות ספיגה ביתיים, דבר שלדעת המשרד לאיכות הסביבה גורם למפגעים סביבתיים.
כך, לדוגמא, מגלה דו"ח המבקר כי שפכים מהיישוב ג'סר א-זרקא זורמים היישר אל מקור מים שפירים בנחל תנינים, שפכים מהיישוב מועאיה זורמים היישר אל מקור מים שפירים בנחל ברקן ושפכים זורמים גם מטייבה אל מקור מים שפירים בנחל אלכסנדר.
באשר לאוכלוסיית הבדואים - במחוז הדרום נמצא כי יותר מ-60 אלף אזרחים מתגוררים בעשרות ריכוזים חסרי מעמד מוניציפאלי, המכונים "יישובי הפזורה הבדואית", ולכן לא תוכנן סילוק הביוב של אוכלוסייה זו ואין למשרד לאיכות הסביבה כל מידע על מצב הביוב ונפח השפכים המיוצרים ביישובים אלה.

בעיות אספקת מים ותשתית כבישים ירודה

בבדיקה לקראת פירסום הדו"ח נערך סקר בשיתוף המעבדה לסטטיסטיקה של הטכניון. הסקר נערך באמצעות שאלון שהופץ ב-88 רשויות מקומיות (רק 47 מהן השיבו).
21 אחוז מהרשויות מסרו כי בתחומן קיימות בעיות של אספקת מים סדירה בשעות היממה; ב-85 אחוזים מהיישובים קיימות שכונות או בתי אב שאינם גובלים בכבישים סלולים; ב-36 אחוז מהיישובים אין תאורת רחוב ברוב הרחובות ובכ-66 אחוז מהיישובים אין מעקי בטיחות. כמו כן, קטעים אחדים מרשת הדרכים העירוניות ביישובי המיעוטים היו במצב ירוד, לא היה בהם שילוט ותמרור נאות, לא קיימות מדרכות וישנם מפגעים בטיחותיים רבים, כגון עמודי חשמל בתחומי הדרך.
כן מגלה הדו"ח כי ב-98 אחוז מהיישובים של בני המיעוטים קיימים בתי מלאכה ותעשייה זעירה בתוך אזורי מגורים, ורק ב-43 אחוז מהרשויות קיימים אוזרים מרוכזים לתעשייה ומלאכה זעירה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים