שתף קטע נבחר

הורי חייל שהתאבד: איבריו נלקחו בלי הסכמתנו

הוריו של מנחם כונדאשוילי ז"ל שנותח במכון לרפואה משפטית, טוענים כי נתנו את הסכמתם לנתיחת ראשו של בנם בלבד. בפועל, חודשים אחדים אחרי ההלוויה, הם קיבלו בחזרה מספר איברים שונים של בנם ונאלצו לערוך הלוויה נוספת. ההורים תובעים את פיטורי פרופ' היס. משרד הבריאות: המכון אינו מבצע נתיחות בגופות ללא קבלת הסכמה בכתב. הבן נותח על ידי רופא אחר ולא על ידי פרו'פ היס

הוריו של חייל צה"ל ששם קץ לחייו לפני כשנה תובעים את פיטוריו המיידיים של מנהל המכון לרפואה משפטית, פרופ' יהודה היס, לאחר שבנתיחת גופתו נלקחו ממנה איברים ונמסרו למשפחה רק כעבור כמה חודשים.
לטענת המשפחה, היא הביעה את הסכמתה לנתיחה בראשו של הבן בלבד ולא בכל גופו. האיברים הועברו לאחר מכן למשפחה בתוך ארון קבורה קטן והיא נאלצה לקיים הלוויה חוזרת לחלקי גופתו של הבן.

האב: הרגשתי שהבן שלי מת בפעם השנייה

החייל, מנחם כונדאשוילי ז"ל, נמצא ירוי בראשו בחדר השירותים בבסיס ההנדסה הקרבית בו שירת בספטמבר 2001. אביו של החייל, תומס, מסר את הסכמתו בכתב לקיום נתיחה פתולוגית בגופת בנו, אולם בשיחה עם קצין העיר התנה את הסכמתו בכך שהנתיחה תיעשה רק בראשו של הבו, כי הירי התבצע אל הראש.
לאחר הלוויית הבן, שמע אביו על אי סדרים שונים במכון הפתולוגי ועל ועדת הבדיקה בראשות השופט אריה סגלסון שמינה משרד הבריאות לחקור טענות על נטילת איברים של נפטרים ללא אישור המשפחות. כארבעה חודשים לאחר ההלוויה, בינואר 2002, הועבר למשפחה ארון קבורה קטן, עטוף בדגל ישראל ובו איברים נוספים של הבן.
האב פנה אל המכון לרפואה משפטית ועל פי דרישת צה"ל נפגשו עימו כמה מעובדי המכון בראשות פרופ' היס. בפגישה הסבירו אנשי המכון כי תהליך הנתיחה מתבצע בכל הגוף על מנת לקבוע את סיבת המוות וכי בסופה משאיר המכון ברשותו דגימות של רקמות, על מנת לבצע בדיקות נוספות לאחר הנתיחה.
בעקבות השיחה דרש האב לבדוק את תכולת ארון הקבורה ואנשי הרבנות הצבאית העבירו לו צילומים של חלקי האיברים שהוטמנו בארון. האב טוען כי על פי מימדיה של התיבה מדובר באיברים שחלקם מגיע לגודל של כ-10 ס"מ. "מראה הארון הקטן שבו מונחים איברי בני, גרמו לי לחוות שוב את מותו", אמר האב. "הרגשתי כאילו המכון לרפואה משפטית הרג את הילד שלי בפעם השנייה".

חוות דעת: "הנתיחה בוצעה בסתירה לנוהל הקיים"

האב הפגוע פנה לפני כחודש לשר הבריאות נסים דהן, אולם השר השיב לו כי כעת נבדקות תלונות נוספות באותו עניין וכי מונה לרפואה למכון משפטית מנהל-על.
המשפחה הזמינה חוות דעת של מומחה, ד"ר מוריס רוגב, מנהל המכון לרפואה משפטית שקדם לפרופ' היס. על פי חוות דעתו, "נערכה למנוח נתיחה שלמה למרות שניתן היה בהחלט להסתפק בבדיקת הראש בלבד, שכן לא נמצאו נזקים או חשד לנזקים באיברי הגופה האחרים. מהגופה נטלו דגימות לא רלוונטיות למנגנון היגרמות המוות ולסיבת המוות".
ד"ר רוגב כתב עוד כי "על פי המסמכים שהוצגו לפני, נראה לי הנתיחה בוצעה בסתירה לנוהל הקיים, הן בצבא והן במכון לרפואה משפטית, היינו ללא הסכמת המשפחה. בקשת אבי המנוח כי רק ראשו של הבן ייבדק, לא נענתה". עם זאת כתב ד"ר רוגב כי בכתב ההסכמה שמסר האב לא מצוין לאיזו נתיחה הוא הסכים.
גם הרב הצבאי הראשי, תת אלוף ישראל וייס, התייחס לנסיבות הקשות של קבורת איברי החייל בהלוויה שנייה. "אני עומד במפתן הקבר ולא בפעם הראשונה ואני יודע שלאחר מותו נעשו מעשים שלא היו צריכים להיעשות", אמר הרב הצבאי הראשי.

משרד הבריאות: לא מבוצעות נתיחות ללא הסכמה

ממשרד הבריאות נמסר בשם המכון לרפואה משפטית כי "המכון לרפואה משפטית אינו מבצע נתיחות בגופות ללא קבלת הסכמה בכתב של משפחת החייל. בזמן הנתיחה מתבצעות בדיקות שונות בהתאם לסיבות המוות, בהן נלקחות דגימות רקמות ואיברים לשחזור מנגנון החבלה או כאמצעי פתולוגי לצורך ההליך החקירתי או המשפטי. דגימות אלה נשארות במכון לרפואה משפטית עד לסיום ההליך החקירתי או המשפטי, בדרך כלל כשנה, ואחר כך מובאות לקבורה על פי דתו של הנפטר. גופתו של מנחם כונדאשווילי ז"ל נותחה במכון לרפואה משפטית על ידי רופא מהמכון בצורה מקצועית ובכבוד הראוי ולא על ידי פרופ' היס. לעניין השעייתו של פרופ' היס, הנושא נמצא על שולחן היועץ המשפטי לממשלה ופרקליטת המדינה. משרד הבריאות יכבד כל החלטה".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "מנחם כונדאשוילי ז"ל מצא את מותו בנסיבות טראגיות. כמקובל במקרי מוות בנסיבות אלו, פנה צה"ל למשפחת המנוח לבקש את הסכמתם על פי החוק לנתיחת הגופה לצורך קביעת סיבת המוות. לאור חתימת המשפחה על טופס השכמה לנתיחה, פנה צה"ל למכון לרפואה משפטית לביצוע הנתיחה ובהתאם לכך בוצעה הנתיחה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
נושא ההשעיה נבדק. פרופ' היס
צילום גלי תיבון
מומלצים