שתף קטע נבחר

סין משתיקה את הבלוגרים

"בלוגספוט", שמספק לגולשים פלטפורמה אינטרנטית לפרסום יומנים אישיים, נחסם בעקבות פסיקת בית המשפט בסין, לפיה יש בשימוש באתר משום "חתרנות"

סין חסמה אתר אינטרנט שמשמש יותר יותר ממיליון אנשים ברחבי העולם עבור פרסום בלוגים, יומני רשת. אתר "בלוגר", שפועל מארה"ב, מציע לגולשים פלטפורמה אינטרנטית לפרסום יומנים אישיים. הבלוגים ניתנים לאירוח באתר-אח ל"בלוגר" בשם "בלוגספוט". על פי בלוגרים סיניים, הגישה לאתר זה נחסמה בסין על ידי חומת האש הווירטואלית הידועה לשמצה ב-8 בינואר, 2003.
"האתר לא נחסם עקב בעיות טכניות", טוען ג'ייסון שלן, מנהל פיתוח עסקי בחברת Pyra Laboratories, מפעילת האתר. לדבריו, צוות האתר קיבל פניות רבות ממשתמשי "בלוגספוט" בסין, שלא קיבלו כל הסבר המנמק את חסימתם. חלק צמשתמשים אלה יכולים לעדכן את הבלוגים שלהם אך לא לגשת לאתר "בלוגר" ולקרוא בלוגים שונים.
על פי אחד ההסברים לחסימה, הצעד מיועד למנוע מגולשי האינטרנט בסין לגשת לבלוג מסוים, בכתובת dweb.blogspot.com. הבלוג הזה פירסם כתובות של שרתי פרוקסי, שיכולים לשמש גולשים בסין כדי לגשת לאתרי אינטרנט מחוץ למדינה, שחסומים על ידי מערכת הצנזורה הטכנולוגית שמפעילה המדינה.
שלן אמר כי מאז החלה החסימה הופנו פניות לגורמים סיניים רשמיים כדי לפתור את הבעיה. הוא הביע תקווה כי מנוע החיפוש "גוגל", שנחסם אף הוא בסין במשך תקופה קצרה בחודש ספטמבר, ייחלץ כדי לסייע.

הממשל הסיני מטפח את "חומת האש הווירטואלית"

על פי הערכות, כ-50 מיליון סינים משתמשים באינטרנט. הממשל הסיני מעוניין לרתום את האינטרנט לטובת הכלכלה הסינית אך במקביל הקים "חומת האש הסינית", שמפרידה בין גולשים סיניים לבין "תכנים שפוגעים בביטחון המדינה ומשבשים את הסדר החברתי" באתרי אינטרנט במערב. גולשים סיניים מתלוננים על המערכת הטכנולוגית, שביכולתה לצנזר כתבות או מאמרים מסוימים באתרי אינטרנט, במקביל לחסימת אתרים שלמים. בעוד הגישה לחלק מהאתרים מותרת לגולשים הסינים, הם אינם יכולים לצפות בתכנים "אסורים".
נוסף על כך, שלטונות סין נעזרים ב"משטרת אינטרנט", שמונה 40 אלף שוטרים באזור בייג'ין בלבד, על פי דיווחים של ארגונים למען זכויות אדם. יחידה זו פועלת נגד גורמים שמפיצים תכנים חתרניים באמצעות האינטרנט, חוסמת אתרי חדשות זרים ולעתים מורה לאתרים סיניים למחוק תכנים מסוימים.
גורם רשמי במשרד המידע הסיני טוען כי אתרים זרים נחסמים רק כאשר הם מפרסמים תכנים פורנוגרפיים או תכנים שפוגעים ישירות בממשלה. "ממשלת סין לעולם לא תורה לאתרים זרים אילו תכנים לפרסם. הם נהנים מחופש ביטוי", אמר הגורם.

"חסימת אתר שקולה לניתוק קו טלפון"

בן אדלמן, חבר במרכז ברקמן לאינטרנט וחברה בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת הארוורד, טוען כי משטרת האינטרנט חסמה את אתר האינטרנט של המרכז בעקבות פרסום דו"ח לא מחמיא על הצנזורה שמפעיל הממשל. לדבריו, המשטרה חסמה את כתובת ה-IP של האתר, פעולה הדומה לניתוק קו טלפון.
סטודנט סיני בן 20 מהעיר הנגזו, המכנה עצמו "ליילופ", השתמש בשירות של "בלוגספוט". הוא דווקא סבור כי החסימה של "בלוגספוט" רק תעודד את אמצעי התקשורת ברחבי העולם לעסוק בנושא ותציג את הממשל הסיני באור לא מחמיא. "צנזורה רק מעוררת חילוקי דעות", הוא אומר, "גולשים שמבקשים לבטא את דעתם יוכלו להשמיע את קולם באמצעים אחרים".
במקביל, בית המשפט בסין הרשיע לאחרונה גולש סיני ב"חתרנות", עבירה שעונשה המרבי בסין הוא מוות. טאו היידונג, 45, נעצר בחודש יולי, 2002, לאחר שפירסם מאמרים "מעוררי מחלוקת" באתרי אינטרנט. הוא נשפט ב- 8 בינואר ומחכה לגזר דינו. ארגוני זכויות אדם מסרו כי התקשורת הסינית, הנתונה בשליטת השלטונות, האשימה את היידונג בפרסום מאמרים התוקפים את מנהיגי סין וחוזים כי כלכלת המדינה קרובה לקריסה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים