שתף קטע נבחר

ראמספלד: נתקוף גם לבד; בריטניה: נשתתף במלחמה

שר ההגנה האמריקני אמר זאת בתגובה לשאלת עיתונאי, ועורר עליו את זעם הממשל הבריטי. בריטניה הבהירה שתשתף באופן משמעותי במאמצי המלחמה האמריקנים וראמספלד מיהר לפרסם הסתייגות. ארה"ב: לא נסכים לדחייה של חודש במועד האולטימטום; ההצבעה תתקיים השבוע. האמריקנים ביצעו ניסוי ב"פצצת על" חדשה

שר ההגנה הבריטי, ג'ף הוּן חזר והבהיר הבוקר (יום ד') את עמדת בריטניה והבטיח השתתפות בריטית משמעותית במאמצי המלחמה האמריקנים במפרץ. דבריו באו לאחר שאמש פורסם שארה"ב שוקלת לצאת למלחמה בעיראק גם ללא סיוע של כוחות בריטיים.
במסיבת עיתונאים אמש אמר שר ההגנה האמריקני, דונלד ראמספלד דברים ברוח זו והסביר שמקורם בלחצים הכבדים המופעלים על ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, מכיוון חברי מפלגתו, המאיימים לפרק את הממשלה. דבריו עוררו את זעמם של דוברי בלייר, שמיהרו להכריז כי בריטניה נמצאת בחזית אחת עם ארה"ב ומתכוננת לפעולה צבאית משותפת לפירוק נשקו של סדאם חוסיין. בעקבות התגובה הבריטית מיהר ראמספלד לפרסם הודעת הבהרה קצרה, ובה הביע ביטחון כי כוחותיה של בריטניה, בת הברית הבולטת ביותר של ארה"ב, יפעלו לצד כוחות אמריקנים אם יוחלט על מתקפה.
בראיון ל-BBC אמר הון הבוקר שדבריו אמש של ראמספלד היו היפותטיים בלבד. "הוא בוודאי דיבר על אפשרות תיאורטית במסגרתה כוחות בריטים לא ישתתפו במלחמה, אולם הוא היה ברור מאוד באומרו שיש לו כל סיבה להאמין שתהיה השתתפות בריטית משמעותית במאמצי המלחמה", אמר הון.

הצעה: דחיית האולטימטום

דבריו של ראמספלד נאמרים לנוכח המשך המגעים הדיפלומטיים במועצת הביטחון, לקראת הצבעה על ההצעה שהניחו ארה"ב-בריטניה וספרד על שולחן המועצה. דובר הבית הלבן, ארי פליישר, אמר שההצבעה תתקיים עוד השבוע, למרות שמאמצי ארה"ב ובריטניה להשיג רוב של תשע מדינות ולהסיר את איום הווטו הצרפתי, עדיין אינם נושאים פרי.
שגריר הבריטי באו"ם, ג'רמי גרינסטוק, העלה הצעת החלטה חדשה בת שני שלבים. מדובר בגירסה מתונה של הצעת ההחלטה האחרונה הקודמת והיא הוגשה בעקבות הודעתן של צרפת ורוסיה כי בכוונתן להטיל וטו בהצבעה. על פי ההצעה החדשה, בשלב הראשון יינתן לסדאם אולטימטום בן עשרה ימים לקבל "החלטה אסטרטגית" להתפרק מנשקו. בשלב השני, תינתן לפקחים שהות קצרה לאמת כי עיראק מבצעת את מה שיוטל עליה.
בתגובה להצעה הבהירה ארה"ב שסבלנותה אוזלת לנוכח המשך ההתמהמהות הדיפלומטית. סגן שר ההגנה האמריקני, פול וולפוביץ' אמר: "האם נמתין עד שהאנשים שיכולים לסייע לנו בעיראק יאבדו תקווה? האם נמתין עד שסדאם חוסיין יערך לבואנו עם נשק להשמדה המונית שיסכן את חיילינו?".
בינתיים הושלכה לקלחת הצעה נוספת על ידי "המדינות המתנדנדות" - שש המדינות החברות במועצת הביטחון שעדיין לא החליטו איך להצביע בעניין העיראקי. על פי ההצעה, האולטימטום האמריקני יוארך ביותר מחודש ותינתן לעיראק ארכה של 45 יום כדי לעמוד בהתחייבויותיה לפירוק מנשק. ארה"ב דוחה בתוקף את ההצעה, וגם השגריר הבריטי גרינסטוק אמר שבריטניה אינה תומכת בהארכה כזו. הלילה התקיים באו"ם דיון פתוח על הנושא העיראקי, והוא יחודש אחר הצהריים.

עיראק מונעת טיסות ביון

בתוך כך הודיע גורם אמריקני כי עיראק מונעת את טיסות הפיקוח האמריקניות מעל שטחה. לדברי הגורם, עיראק אף איימה על אחד המטוסים. גורם אמריקני אחר אמר כי הסירוב העיראקי מהווה הוכחה נוספת לכך שעיראק אינה משתפת פעולה עם פקחי הנשק. האו"ם אישר את העובדה שהטיסות נפסקו. פקידים עיראקים אומרים כי טיסות הביון הופסקו בעקבות "טעות טכנית" של הפקחים. הפקידים מדווחים כי פקחי האו"ם אף התנצלו בפני השלטונות בעקבות הטעות.
במהלך ישיבה סגורה במועצת הביטחון, אמר ראש צוות הפקחים, האנס בליקס, כי המזל"טים שהתגלו לאחרונה בעיראק אינם בגדר "אקדח מעשן", אולם הוא מתח ביקורת על עיראק שהשמיטה את עובדת קיום המזל"טים מהצהרת הנשק שלה. ארה"ב ובריטניה טענו כי זו הוכחה נוספת לסירובה של עיראק להתפרק מנשקה.
וברקע נמשכת ההיערכות למלחמה. ארצות הברית ביצעה אתמול ניסוי ב"פצצת על" חדשה. הפצצה, במשקל של כעשרה טון, הוטלה בחווה בפלורידה על מנת לבחון אותה. מדובר בפצצה הקונבנציונלית הגדולה ביותר שקיימת בידי ארה"ב, וטרם נעשה בה שימוש בשדה הקרב. בכירי הצבא האמריקני מכנים אותה "אם כל הפצצות". היא פותחה כחלק מלקחי המלחמה באפגניסטן, שם חסרו לארה"ב פצצות רבות עוצמה על מנת לפצח בונקרים. אם הניסוי יוכתר בהצלחה, האמריקנים עשויים להשתמש בה כבר בלחימה בעיראק.

טורקיה: ארדואן יקים ממשלה ויסייע לאמריקנים

ראש ממשלת טורקיה, עבדאללה גול, הודיע אתמול על התפטרותו מתפקידו, זאת כדי לפנות מקום למנהיג המפלגה השלטת, רצ'יפ טאייפ ארדואן. בעקבות ההתפטרות, ביקש נשיא טורקיה, אחמד נקצ'ט סזר, מארדואן להקים ממשלה חדשה.
על פי ההערכות המינוי יסייע לזירוז ההיערכות האמריקנית לקראת מתקפה בעיראק. עד לאחרונה היה מנוע ארדוגאן מהתמודדות על תפקיד ציבורי בשל הרשעה בהסתה על רקע דתי. כעת נראה שהוא יאפשר לאמריקנים להעביר 60 אלף חיילים לשטח המדינה, לצורך תקיפת עיראק מהצפון.
טורקיה צפויה לקבל בקרוב מארה"ב סוללות נוספות של טילי "פטריוט" שיוצבו על שטחה כדי להגן על אנקרה, כך מסרו דיפלומטים. גורמים בפנטגון הכחישו שהתקבלה החלטה בנושא אולם גורמים בנאט"ו אמרו שארה"ב כבר הגישה לטורקיה הצעה ברוח זו. הדיפלומטים ציינו שההחלטה לפרוש טילי "פטריוט" נוספים על שטחה של טורקיה אינה תלויה בתוכניות לפרישת חיילים אמריקנים סמוך לגבול על עיראק. הדיפלומטים ציינו שברשימת הציוד של טורקיה חסרו מספר פריטים שנדרשו על ידי טורקיה מחשש שתספוג מתקפה מצד עיראק. עד כה קיבלה טורקיה טילי "פטריוט" מהולנד בלבד, זאת ללא קשר לתוכניות הסיוע הביטחוני למדינה, שהיו במרכזה של מחלוקת בנאט"ו לפני מספר שבועות.

הרמטכ"ל יעלון: סבירות נמוכה מאוד למעורבות ישראל

ואצלנו, הרמטכ"ל משה (בוגי) יעלון, אמר בוועדת החוץ והביטחון בכנסת כי הנושא העיראקי אינו הדבר שהכי מטריד אותו וכי האיום ממגה-פיגוע מטריד אותו יותר. לדבריו, קיימת "סבירות נמוכה מאוד מאוד למעורבות ישראל במלחמה".
הרמטכ"ל הוסיף כי על פי הידוע למערכת הביטחון, התאריכים הקריטיים לפרוץ המלחמה בעיראק הם ה-17 וה-18 במארס.
קצין בכיר באמ"ן אמר כי העיראקים מרוצים מהישגיהם בזירה הדיפלומטית, שלדעתם יאפשרו להם לשרוד את המתקפה האמריקנית. "העיראקים מאירים פנים לפקחים, שנהנים משיתוף הפעולה", אמר, "הם מבינים שהמלחמה היא בלתי נמנעת אבל חוסר הלגיטימציה בזירה הבינלאומית יוצר אצלם סיכוי לשרוד את המלחמה. במישור הצבאי פועלים העיראקים לשפר את יכולת המגננה".

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הסתייג. ראמספלד
צילום: איי פי
צילום: איי פי
יסייע לאמריקנים. ארדואן
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
לא מוטרד מעיראק. יעלון
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים