שתף קטע נבחר

לפחות מיליון דולר בכיס

הונם המשותף של כל המיליונרים בעולם מגיע ל-27.2 טריליון דולר. באירופה יש הכי הרבה מיליונרים, באפריקה – הכי מעט. המיליונר הלטיני שווה יותר מאחרים, ול-300 אלף המיליונרים במזרח-התיכון יש ביחד 1.1 טריליון בירוקים. כל מה שרציתם לדעת על האנשים העשירים בעולם

יאכטה? מטוס פרטי? טירות מפוארות ברחבי העולם? יש אנשים שעבורם כל הדברים האלה הם לא חלום מתוק, אלא דרך חיים. לבנק ההשקעות העולמי "מריל לינץ'" יש עניין מיוחד בקבוצה היוקרתית הזאת: אלה הם הלקוחות בפוטנציה.
משום כך עורכים ב"מריל לינץ'" (ביחד עם חברת הייעוץ הפיננסי "קאפ, ג'מיני, ארנסט ויאנג") כבר כמעט 20 שנה מודל כלכלי על עשירי העולם, צרכיהם והדרכים שבהן הם משקיעים את כספיהם. מ- 1997 מפרסמות שתי החברות את "דו"ח העושר" על המיליונרים של העולם.
הדו"ח מתייחס לאנשים פרטיים, שיש ברשותם לפחות מיליון דולר בנכסים פיננסיים נזילים, כלומר ניירות ערך סחירים ו"כסף בבנק". "מריל לינץ'" אינה כוללת בנכסים הפיננסיים של המיליונרים נדל"ן או חברות ריאליות. בעלי קניונים גדולים או חברות תעשייתיות מצליחות לא זכו שרכושם זה ייספר בתוך הנכסים הפיננסיים שלהם. לעומת זאת חשבונות חיסכון, קרנות נאמנות ומניות של חברות פיננסיות וציבוריות, כמו "צ'ק פוינט" או בנק הפועלים, נכללים בחישוב העושר הפיננסי.
"דו"ח העושר" מכסה 59 מדינות בעולם, ותוצאותיו בשנים האחרונות היו מדויקות למדי. החישוב הוא סטטיסטי, על-פי נתוני הכלכלות הלאומיות, מודלים כלכליים והצלבות נתונים. עורכי הדו"ח אינם עוסקים בבדיקה פרטנית של הונו של כל מיליונר.

"המזומן הוא המלך"

הדו"ח של השנה מגלה, כי מספר המיליונרים העולמי עלה ל- 7.3 מיליון (לעומת 7.1 מיליון אשתקד). יותר מאלפית מאוכלוסיית העולם הם מיליונרים. מספרם עלה השנה ב- 2.1 אחוזים בלבד – העלייה הקטנה ביותר מאז החלה חברת "מריל לינץ'" לפרסם את דו"ח העושר.
מתברר שזו לא היתה שנה טובה למתעשרים החדשים. הונם המשותף של כל המיליונרים שבדו"ח עלה השנה ב- 3.6 אחוזים ל- 27.2 טריליון דולר. הגידול הזה משקף את ההאטה בכלכלת העולם. לשם השוואה, בשנת 2000 עלה העושר העולמי בכ- 6 אחוזים, ובשנת 1999 ב- 18 אחוז.
ב"מריל לינץ'" צופים, כי ההון של המיליונרים יגדל בכ- 7 אחוזים בכל אחת מחמש השנים הבאות ויגיע ל- 38 טריליון דולר בסוף שנת 2007. אורי גולדפרב, סגן נשיא "מריל לינץ'" לבנקאות פרטית בישראל, אומר כי הדו"ח מוכיח שעשירי העולם, כמו עשירי ישראל, יודעים לשמור על הנכסים שלהם יותר מהכלכלות הלאומיות. בעולם ובישראל היתה 2002 שנה רעה לכלכלה, אבל עשירי העולם ידעו להגן על כספם ולא להינזק. לדבריו, עבור המיליונרים השנה האחרונה היתה שנה של הגנה על הכסף, ולא של השקעות נועזות ואגרסיביות.
גולדפרב אומר, כי בשנת 2002 מי שהשקיע במניות – הפסיד. אבל העשירים ידעו לנתב את כספם לשלושה אפיקים אחרים: פקדונות נושאי ריבית במזומן, אגרות חוב והשקעות אלטרנטיביות, כמו קרנות גידור. מילת המפתח בשנה האחרונה היתה, לדבריו, גיוון בהשקעות. לדברי ג'יימס גרין, סגן נשיא "קאפ, ג'מיני, ארנסט ויאנג", אמר כי סיסמת המשקיעים השנה היתה: "המזומן הוא המלך".

האירופאים הפסידו יותר

כלכלני "מריל לינץ'" בדקו היכן מתגוררים המיליונרים של העולם. כ- 2.6 מיליון מהמיליונרים מתגוררים באירופה. סכום הכסף שיש להם בבנק מגיע לכ- 8.8 טריליון דולר. כ- 2.2 מיליון מיליונרים מתגוררים בצפון אמריקה. לכולם ביחד יש בבנק רכוש בשווי 7.4 טריליון דולר. במזרח אסיה מתגוררים כ- 1.8 מיליון מיליונרים, המחזיקים בבנק 5.7 טריליון דולר.
באמריקה הלטינית יש כ- 300 אלף מיליונרים, שרכושם הפיננסי המשותף מגיע לכ- 3.6 טריליון דולר. במזרח-התיכון עוד כ- 300 אלף מיליונרים, המחזיקים ביחד נכסים פיננסיים בשווי 1.1 טריליון דולר. באפריקה יש רק כ- 100 אלף מיליונרים, שרכושם הפיננסי המשותף מגיע לכ-600 מיליארד דולר.
מהנתונים אפשר ללמוד גם על הפערים בין עשירים לעניים. באמריקה הלטינית, בה מתרכז עושר פיננסי בשווי של כ- 3.6 טריליון דולר, יש רק 300 אלף מיליונרים. כל אחד מהם מחזיק הרבה יותר מהמיליונרים החיים במקומות אחרים בעולם. ל- 300 אלף המיליונרים במזרח-התיכון יש ביחד רק 1.1 טריליון דולר בנכסים פיננסיים, כלומר המיליונר המזרח-תיכוני הממוצע מחזיק בנכסים פיננסיים פחות משליש מהמיליונר הלטיני הממוצע.
בארצות-הברית ובקנדה, שבהן היתה ב- 2002 ירידה של שווי המניות בבורסה, ירד רכושם הפיננסי של כל המיליונרים בכ- 2.1 אחוזים. לעומת זאת, רכושם הפיננסי של המיליונרים האירופאים עלה השנה ב- 4.8 אחוזים – אולי בגלל עליית ערך היורו והלירה שטרלינג מול הדולר.
לדברי אורי גולדפרב, אם משקללים את הנתונים עם התחזקות היורו במשך השנה יוצא שעשירי אירופה הפסידו מנכסיהם יותר מעשירי אמריקה. למרות קשיי הכלכלה היפאנית, עלה הונם הפיננסי המשותף של עשירי המזרח הרחוק ב- 10.7 אחוזים.

יותר מולטי-מיליונרים

מתוך 7.3 מיליון העשירים, לכ- 6.5 מיליון בני-אדם יש רכוש פיננסי בשווי 1-5 מיליון דולר. 445 אלף מיליונרים מחזיקים, כל אחד, ברכוש פיננסי שערכו בין 5 ל-10 מיליון דולר. עוד 166 אלף מיליונרים מחזיקים רכוש פיננסי של 10-20 מיליון דולר. 44 אלף מיליונרים נוספים מחזיקים רכוש פיננסי שערכו בין 20 ל-30 מיליון דולר. 58 אלף איש נמצאים ברשימת המולטי-מיליונרים, כלומר אנשים שרכושם הפיננסי עולה על 30 מיליון דולר.
בשנת 2002 נרשמה עלייה של 3.6 אחוזים בהונם של המולטי-מיליונרים, למרות הירידה של 16.9 אחוז במחירי המניות בעולם. מספרם של המולטי-מיליונרים גדל ב- 2.6 אחוזים.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי שהשקיע השנה במניות- הפסיד
מומלצים