סקר: 80% מבני הנוער מעדיפים עיתונים על ספרים
מסקר שנערך ע"י חוקרים בביה"ס לחינוך באוני' בר אילן עולה כי רק 33 אחוזים מבני הנוער קוראים ספרות יפה. הבנות קוראות יותר מבנים, וחרדים יותר מחילונים. בכל מקרה, העיתונים זוכים לעדיפות הגבוהה ביותר. עורכת המחקר: "קריאת העיתונים הנרחבת בקרב ילדים ובני נוער היא ייחודית לישראל ומחייבת את העורכים בשיקול דעת מיוחד"
מצב הקריאה: 80 אחוזים מבני מהנוער מעדיפים לקרוא עיתונים, ורק שליש בוחרים בספרים. כך עולה ממחקר שנערך בבית הספר לחינוך באוניברסיטת בר אילן ונחשף היום (ב') לקראת שבוע הספר העברי.
מהסקר עולה עוד כי מבין השליש שקוראים ספרים, 33% לא עושים זאת להנאתם אלא רק לצורכי משימות המוטלות בבית הספר. עוד עולה כי 70 אחוזים מהבנות קוראות להנאתן, לעומת 48 אחוזים מהבנים.
את המחקר ערכו פרופסור זמירה מברך וד"ר ברכה קרמרסקי מבית הספר לחינוך באוניברסיטה. הסקר הקיף 300 אלף תלמידים בגילאי 15-16 ובוצע במסגרת מחקר "פיזה" המבצע מבחנים בינלאומיים.
חרדים קוראים יותר קומיקס
עוד מתברר כי בני נוער חרדים קוראים יותר מאשר בני נוער חילונים. בחינוך הממלכתי קוראים פחות מהממוצע העולמי, בחינוך החרדי יותר מהממוצע ואילו בחינוך ממלכתי-דתי קוראים בני הנוער בממוצע העולמי.
לעומת זאת, 77 אחוזים מבני הנוער הלומדים בחינוך הממלכתי קוראים באינטרנט, לעומת 29 אחוזים מהנוער החרדי הקוראים באינטרנט.
בפילוח העדפות הקריאה עולה כי 48 אחוזים מהנוער קורא כתבי עת, 18 אחוזים קוראים קומיקס, 33 אחוזים קוראים ספרות יפה, 26 אחוזים קוראים חומר עיוני, 44 אחוזים קוראים חומר מתוקשב באינטרנט ובמחשבים, ו- 80 אחוזים קוראים עיתונים.
באופן מפתיע, 55 אחוזים מבני הנוער החילונים קוראים קומיקס, לעומת 80 אחוזים מהמגזר החרדי. עוד עולה כי היהודים קוראים יותר חומר מתוקשב ועיתונים מלא יהודים, שקוראים קריאה יותר מגוונת הכוללת קומיקס וספרות יפה.
מהמחקר בהשוואה לעולם עולה כי הרגלי הקריאה של בני הנוער בישראל הם קצת מעל הממוצע העולמי, כאשר הבנים קוראים פחות מהממוצע והבנות יותר מהממוצע.
"תופעה ייחודית לישראל"
עורכת המחקר ד"ר קרמרסקי אומרת כי קריאת העיתונים הנרחבת בקרב ילדים ובני נוער היא ייחודית לישראל והיא מחייבת את העורכים בשיקול דעת מיוחד. "דווקא לנוכח החדשות הטראומתיות חייבים להתייחס לילדים הקוראים עיתונים בשקיקה. בישראל קיימת הזדמנות נדירה להסתייע בעיתונות כאמצעי מעצב ולא רק כמקור מידע חדשותי או בידורי".