שתף קטע נבחר

 

גוגל תצנזר תוצאות חיפוש בסין

על מנת לקבל רישיון לפעול בסין, הסכימה ענקית החיפוש העולמית לצנזר את תוצאות החיפוש שיופיעו באתר הסיני שהיא משיקה. בכירים בחברה מגדירים את ההחלטה כמשתלמת

ענקית החיפוש גוגל הסכימה לצנזר את תוצאות החיפוש של הגירסה הסינית למנוע החיפוש. החברה מצייתת בכך למגבלות שהטילה המדינה על חופש הביטוי, בתקווה לשפר את מעמדה בשוק עם הצמיחה המהירה ביותר בתחום האינטרנט.

 

החברה האמריקנית מתכננת להשיק היום (ד') אתר חיפוש חדש, תחת הסיומת .cn, שיחליף את מנוע החיפוש שהיא מציעה לגולשים הסינים, ופועל תחת שם המתחם הרגיל שלה (Google.com).

 

בגוגל מקווים כי אתר תחת כתובת סינית ייעודית יסייע לה להגדיל את הנגישות למשתמשים בסין, ויהפוך את מנוע החיפוש שלה נוח יותר לשימוש בקרב גולשי המדינה המאוכלסת ביותר בעולם.

 

על מנת לקבל רישיון לפעול בסין, גוגל התחייבה לצנזר תכנים מקוונים, שהממשל הסיני מגדיר כמעוררי התנגדות. גוגל תפעל לפי הוראות שניסחו גורמים בממשל. 

 

מכרה זהב

 

הממשל בסין מנסה לחסום תכנים באינטרנט, ולא אחת נמנעה ממשתמשי גוגל בסין הגישה לאתר. גולשים שכן הצליחו לגלוש לאתר סבלו לא פעם מזמני תגובה איטיים במיוחד. הבעיות האלה תסכלו רבים בסין, והקשו על מאמצי גוגל להרחיב את נתח השוק שלה למדינה שבעשור הקרוב עשויה להפוך למכרה זהב אינטרנטי.

 

כבר עכשיו ישנם בסין למעלה מ-100 מיליון גולשים, והצפי הוא שמספרם יגדל בצורה ניכרת – תחזית מושכת במיוחד עבור גוגל, שמנסה להגדיל את רווחיה הגבוהים ממילא.

 

Baidu.com, חברה סינית שגוגל מחזיקה ב-2.6% ממניותיה, היא שמפעילה כיום את מנוע החיפוש הפופולרי ביותר בסין, אך בסקר שנערך לאחרונה בנוגע להעדפות הגלישה במדינה, התגלה כי Baidu עודה מאויימת על ידי ענקיות אינטרנט כמו גוגל ויאהו.

  

Gmail ו-Blogger לא יהיו זמינים

 

למרות שסין הקלה מעט את הצנזורה בשנים האחרונות, חלק הנושאים, כמו עצמאותה של טייוואן, כת הפאלון גונג והטבח בכיכר טיאנאמן מ-89', שנותרו אסורים לדיון.

 

גורמים בגוגל הגדירו את הסכמתה של החברה לשיתוף פעולה עם הצנזורה הסיניות כהחלטה קשה במיוחד עבור החברה, שאימצה את המינוח "Don’t Be Evil" (אל תהיה רשע, בתרגום חופשי) כמוטו שלה. אך הנהלת מנוע החיפוש הפופולרי בעולם רואה בכך הקרבה כדאית.

 

"אנחנו מאמינים כי הודות לתרבות החדשנות שלנו, נוכל לתרום באופן חיובי ומשמעותי לקצב ההתקדמות המרשים של סין", אמר אנדרו מקלאפלין, יועץ מדיניות בכיר בגוגל.

 

בשלב הראשון יוגבל אתר גוגל הסיני לחיפוש אתרים ותמונות בלבד. החברה תספק גם תוצאות חיפוש מקומיות וכן גירסה מיוחדת של אתר החדשות שלה, שיפעל אף הוא במסגרת המגבלות שמטיל הממשל על אמצעי התקשורת.

 

השלכה נוספת של שיתוף הפעולה עם הממשלה, היא העובדה שגוגל תחסום בפני הגולשים הסינים כמה מהשירותים שהיא מספקת, בהם שירות הדואר האלקטרוני Gmail ושירות Blogger, זאת, מתוך רצון למנוע מצב שבו הממשל יתבע ממנה למסור פרטים אישיים של גולשים.

 

גוגל מתכוונת להציג הודעה לגולשים על כך שחלק מהתכנים צונזרו על ידה, בהתאם לחוקים המקומיים. החברה נוהגת כך גם בגרמניה ובצרפת למשל, שם – על פי חוק - היא מצנזרת תוצאות חיפוש המפנות את הגולשים לאתרים נאציים.

 

לא רק בסין, לא רק גוגל

 

החלטתה של גוגל עוררה זעם בקרב אנשי הארגון "עיתונאים ללא גבולות", הפועל להגנה על זכויותיהם של כתבים ברחבי העולם, אשר ביקרו בחריפות את חברות האינטרנט האמריקניות, ביניהן גם יאהו ומיקרוסופט, שנכנעו לשלטון הצנזורה של סין.

 

"זו פשוט בושה, שמנוע חיפוש משתף פעולה עם הממשלה בצורה כזו. זה מקל מאוד על הממשל הסיני לשלוט בחופש הביטוי המקוון", אמר ג'וליאן פיין, מנהל דסק האינטרנט של הארגון.

  

במקביל לשיתוף הפעולה שלה עם הממשל הסיני, נאבקת גוגל בממשל האמריקני, שהגיש צו התובע ממנה לחשוף את רשימת החיפושים שבוצעו באתר במשך שבוע אחד – וכוללת מיליוני מילות חיפוש.

 

יאהו זכתה בעבר למטחי ביקורת, לאחר שמסרה לממשל הסיני את פרטי חשבון הדואר האלקטרוני של עיתונאי סיני, שהיה מנוי לשירות דואר הרשת שלה, והורשע לאחר מכן בהפרת חוקי הסודיות של המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
גוגל. כדאי להקריב את חופש הביטוי
צילום: איי פי
מומלצים