שתף קטע נבחר

סמי עופר שוב במרכז סערה ציבורית בטורקיה

הפרקליטת בטורקיה החליטה להעמיד לדין את ראש מינהל ההפרטות בחשד לליקויים בהליך מכירת מניות בתי הזיקוק של חברת טופראש לסמי עופר. דוברו של עופר: המניות נקנו על פי החוק הטורקי ובהתאם לכל דין

שוב סערה בטורקיה סביב מעורבותו של סמי עופר במכרז למכירת בתי הזיקוק של חברת טופראש (Tüpraş) הטורקית. לאחר שנה וחצי של חקירה, החליטה הפרקליטת בטורקיה להעמיד לדין את את ראש מינהל ההפרטות הטורקי, מטין קילג'י (Metin Kilci), בחשד להתנהלות לקויה במכירת המניות לסמי עופר. אם יורשע צפוי קילג'י לקבל עונש מאסר של בין שלושה חודשים לשש שנים. כך מדווח היום העיתון "Turkish Daily News".

 

התביעה נגד קילג'י הוגשה על ידי איגוד עובדי הנפט הטורקי, בהתבסס על החלטה שקיבל משרד התובע הציבורי. סגן מנהל מינהל ההפרטות עוסמאן דמירקי, וראש המחלקה מהמט סוקרו דוגאן, יעמדו גם הם לדין על אותם אישומים.

 

בכתב התביעה טוען התובע הציבורי של אנקרה, אלפ ארסלאן, שלמרות שמינהל ההפרטות פרסם את המכרזים למכירת בית הזיקוק, לא ניתנה די פומביות למכרז ובכך נמנע מאנשי עסקים נוספים להתמודד במכרז.

 

רווח על הנייר של 800 מיליון דולר

עופר רכש את המניות בחודש מרץ 2005, אך הפרשה נחשפה כחצי שנה מאוחר יותר בחודש ספטמבר 2005, יומיים לאחר השלמת המכרז למכירת בתי הזיקוק. אז התגלה כי עופר שילם 446 מיליון דולר תמורת 14.67% מבית הזיקוק טופראש - מחיר נמוך בהרבה מהסכום ששילמה חברת האחזקות הטורקית KOC, שעמד על  4.14  מיליארד דולר תמורת 51% מחברת בתי הזיקוק לאחר ההפרטה

 

בעקבות הפרסומים נזפה רשות ניירות ערך הטורקית במינהל ההפרטה על כך שלא הודיע להם על המכירה הפרטית של מניות טופראש לעופר. מנהל מינהל ההפרטה אמר כי לא היה לו מושג מי רכש את המניות.

 

מעורבות ממשלתית  

גם באשר להתנהלות בכירים אחרים לא פסחה העתונות. העיתון "מילייאט" פרסם אז, כי שר האוצר הטורקי, שממונה על ההפרטות, נפגש עם איל עופר, בנו של סמי עופר, בתחילת מרץ השנה. העיתון דיווח עוד, כי שר האוצר נתן את ההוראה למכירת המניות.

 

מינהל ההפרטה הודיע ב-1 במרץ 2005 על מכירת המניות, והבורסה באיסטנבול התירה את המכירה באמצעות חברת גלובלי יאטרום של מהמט קוטמן. ב-4 במרץ מכרה גלובל את המניות לשש קרנות, כאשר לפי העיתון חמש מהן הוקמו על ידי גלובל עבור עופר.

 

עוד דיווח העיתון, כי למרות הודאתו של שר האוצר כי נפגש עם איל עופר פעם אחת בלבד, התקיימו בפועל שלוש פגישות כאשר הראשונה שבהן התקיימה ב-2002, אז לא כיהן ארדואן כראש ממשלה. פגישה נוספת התקיימה בדאבוס ב-2003, ובשלישית נפגשו סמי ואיל עופר עם ראש הממשלה במלון באנקרה. "מילייאט" טען כי נושא הפגישה בשנה שעברה היה הפרוייקט בגאלאטאפורט.

  

דובר קבוצת סמי עופר: "פניה למשקיעים פרטיים לרכישת מניות בחברה ממשלתית או פרטית ערב הפרטתה או מכירתה היא נוהג מקובל בעולם שנעשה גם בישראל מספר פעמים. התהליך הזה תורם לקיבוע מחיר למניה וליצירת תחרות במכרז העיקרי הפתוח לכלל הציבור. בהליך לא נפל כל פגם חוקי או משפטי מצידם של רוכשי המניות בראשות סמי עופר. החוק היה ותמיד יהיה נר לרגלנו הן במדינת ישראל והן בעולם כולו".

 

המידע הראשוני לידיעה הגיע באימייל האדום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים