מישראל לסודן ובחזרה: החיוויאי שרד את המסע
חיוויאי בן שלוש שנים שסומן בטבעות זיהוי בישראל בקיץ שעבר ע"י חוקר החיוויאים, סאמח דראושה, נדד ונלכד ע"י תושבים בסודן מספר חודשים מאוחר יותר. קשר שנוצר בין החוקרים במדינות סייע לשיחרורו של הדורס, שנצפה לפני כשבוע בישראל כשהוא צד נחשים ומכרסמים בשדות בשפלת יהודה
על כנפי חיוויאים. סאמח דראושה, חוקר מהמרכז לחקר נדידת ציפורים בלטרון של החברה להגנת הטבע עדיין לא מאמין שהחיוויאי המתבגר שלכד בשנת 2009, במסגרת מחקר על דפוסי הנדידה המסתוריים של דורסי היום, שרד את מסע הנדידה הארוך לסודן, נלכד על ידי תושבים מקומיים והצליח לשוב בחזרה ללא פגע. לפני כשבוע הוא נצפה צד נחשים בשדות גילאון בשפלת יהודה.
החיוויאים הם דורסי יום גדולים הניזונים מנחשים וממכרסמים קטנים. למרות שמדובר בעופות טריטוריאליים, שלא נוהגים לחלוק את אזורי המחייה והציד שלהם עם דורסים אחרים, מלבד בני הזוג, הם למדו עם הזמן לצוד את המזון שלהם בשדות מעובדים ללא קרבות זה עם זה ובשלום יחסי.
ביולי 2009, נלכד וסומן חיוויאי מתבגר בן כשנתיים על ידי דראושה, במסגרת מחקר שהוא מקיים בשנים האחרונות באוניברסיטה העברית על ההתנהגות המיוחדת של החיוויאים שמתלהקים בשדות החקלאות באזור שפלת יהודה, כדי לצוד טרף חי שנפלט אל הקרקע אחרי פעולות החריש.
החיוויאי בסודן (צילום: איסמית אל פאקי)
מטבע ציפורים סודני דיווח על החיוויאי
"אחרי הלכידה, שמנו לו על הרגליים טבעת זיהוי מאלומיניום כך שידעו שהוא סומן בישראל, בנוסף לטבעות צבעוניות שמסייעות לזהותו בקלות באמצעות תצפיות, ללא הצורך ללכוד אותו שוב", הוא מספר. הפרט המתבגר שקל 1.4 קילוגרם והיה מעט רזה ,דבר שהעלה חשש כי לא יצליח לנדוד לקראת ספטמבר בחזרה לאזור סודן.
ארבעה חודשים מאוחר יותר. מסתבר כי החיוואי הצליח לנדוד בשלום אל סודן. "ככל הנראה הוא נלכד על ידי תושבים מקומיים. יתכן שהיה חלש ונמצא על האדמה או שנלכד למטרות אחרות. הדבר הזה עדיין לא ידוע לנו במדויק, אך למרבה המזל, יכול להיות שהטבעות הן אלה שהצילו את חייו", הוא מציין.
לדברי דראושה, תושבים מקומיים, חובבי טבע, הבחינו בטבעות הגדולות על רגליו ושיערו כי מדובר בדורס מיוחד אך לא ידעו לזהותו.
"המודעות לדורסים במדינה היא לא מפותחת דיה, אבל היו להם כוונות חיוביות, הם דאגו לצלם אותו והזעיקו למקום מטבע ציפורים סודני, בשם איסמית אל פאקי, ששלח בדוא"ל את פרטי הטבעות למרכז הטיבוע הישראלי והם יצרו עמי קשר".
החיוויאי שנלכד ב-15 לנובמבר אשתקד נאלץ לשהות שלושה ימים בכלוב עד שדראושה הצליח ליצור עימם קשר וסיפר כי מדובר בדורס אותו הוא חוקר ואפשר לשחררו בחזרה לטבע. "הם סיפרו כי הוא ישוחרר, אך מאז לא ידענו מה עלה בגורלו. מאחר שקיבלנו את כל המידע דרך גורם צד שלישי, לא הצלחנו לקבל מידע על איך החיוויאי התמודד עם העקה (סטרס) במהלך התקופה הקצרה בשבי וחששנו שהוא לא שרד".
החודש בשדות גלאון, משחר אחר טרף (צילום: שרגא אלון)
הפתעה בשדות: החיוויאי מסודן תועד טורף נחש
לפני כשבוע, צלם הטבע והצפר שרגא אלון, תושב גלאון, המרבה לתעד את החיוויאים, שלח לדראושה צילומים של חיוויאי עם טבעות צבעוניות שתועד בשדות כשהוא צד. "אלון מסייע לי רבות במסגרת המחקר וכשבחנתי את הצילומים של החיוויאי, פתאום אני הבחנתי בטבעות מוכרות מאוד", מגלה דראושה. "כשבדקתי במאגר הרישומים, פשוט לא האמנתי שמדובר בחיוויאי מסודן. זה פשוט מדהים שלמרות הכל, הוא המשיך בנדודיו ואף צולם אותו לפני מספר ימים כשהוא לוכד נחש".
אך לא כל החיוואים אחריהם עוקב דראושה במסגרת מחקרו, שרדו את מסע הנדידה מסודן לישראל ובחזרה. ארבעה פרטים שמושדרו בעזרת משדר לווייני, תועדו בחזרה לישראל. אחת הנקבות שמושדרה, הצליחה לשרוד מספר חודשים בדרפור, אך התחשמלה בשנת 2008 על עמוד חשמל בישראל.
לדבריו, דווקא שיתוף הפעולה הבינלאומי מוכיח כשהדבר נוגע לציפורים ודורסים, אפשר לגשר על הפערים. הוא מקווה כי אזור שפלת יהודה ההומה בחיוויאים יהפוך בעתיד למוקד תיירות עולמי, בדומה לאגמון החולה. "להיות שם ולצפות בלי להפריע לדורסים המרהיבים הללו צדים נחשים ומכרסמים בהמוניהם, זה להיות בתוך סרט טבע ומן הראוי שנדע לשמור על האוצר הייחודי שמגיע אלינו לישראל", הוא מציין.