שתף קטע נבחר

מלמדים קשישים להתגונן: "תנו כסף, החיים יקרים"

כדי להתמודד עם האלימות, אזרחים ותיקים מוזמנים להדרכת מומחים. "גם אם אתם בתור בשוק או בביטוח לאומי, אל תשכחו להיות עירניים", המליץ קצין המשטרה ונתן טיפ: מקל לא מספיק

האלימות נגד קשישים מכאיבה במיוחד. מדי שנה מותקפים עשרות אלפי קשישים על-ידי שודדים, גנבים ונרקומנים שרק מנסים להשיג 100 שקל למנת הסם הבאה. בניסיון להתמודד עם התופעה, נפגשים אזרחים ותיקים ולומדים על דרכי התמודדות עם השודדים.

 

 

"תלמדו להיות זהירים, אבל תמיד תזכרו שהחיים יותר יקרים, ותתנו כסף לגנב", זו ההמלצה המרכזית של קצין המשטרה חיים בקאני, שמעביר הרצאות לאלפי קשישים ומלמד אותם כיצד להגן על עצמם מפני מעשי תקיפה ושוד. בקאני, מדריך בכיר להגנה עצמית בבית הספר המבצעי של המשטרה, עובר בין הערים בארץ ובמפגשים הנמשכים שעתיים הוא עורך לקשישים מצגת, ומסביר להם על תרחישי אלימות נפוצים.


"הגנב ברחוב לא יתחשב", קצין המשטרה ומתנדבת מהקהל (צילום: ירון ברנר)

 

"אני לא יכול להגיד לכם, במיוחד לנשים, לא לענוד תכשיטים, אבל אתם בהחלט יכולים לא לקחת איתכם סכומי כסף גדולים בתיק", מסביר חיים בתחילת ההדרכה. כמה דקות לאחר מכן, מבלי שהקשישים שמים לב, הוא מסתובב ביניהם ו"חוטף" לאחת הנשים את התיק. "אתם רואים, כולכם הייתם מרותקים למה שאני אומר, ואף אחד לא שם לב לתיק הפרטי שלו. התיקים לא סגורים וגם לא מוצמדים לגופכם. אני עשיתי את זה בעדינות, אבל הגנב ברחוב לא יתחשב, הוא יפעיל כוח, כי הדבר היחיד שמעניין אותו, זה מנת הסם הבאה שלו".

 

ההרצאות מבוססות על ניתוח ומחקר של מקרים רבים של תקיפות קשישים. מנתוני המשטרה עולה כי בשנה האחרונה הוגשו כמעט 23 אלף תלונות על מקרי אלימות כלפי קשישים, אך ההערכות הן כי המספר בפועל כפול מזה עקב תופעה של תת-דיווח.

 

בקאני ביקש שאחת המשתתפות תעזור לו להדגים כמה שיטות מתוחכמות של השודדים. "גם אם אתם בתור בשוק או בביטוח לאומי, אל תשכחו להיות עירניים. אל תתנו לזרים לבלבל אתכם עם הדיבורים, הגנב גם יקפיד כל הזמן לגעת בכם, כדי שתתרגלו". במהלך השיעור סיפר חיים על ניצולת שואה שהגנה על עצמה עם מקל הליכה מפני שודד שאיים עליה עם סכין. לאחר שכמה מהקשישים הציגו את המקל שלהם, חייך והסביר, שלעיתים השודדים חזקים יותר ועדיף שלא להיכנס איתם לעימותים.

 

ניצולת שואה: "טוב ללמוד כמה טיפים"

אחת המשתתפות בהרצאה של קצין המשטרה היא שרה בורגנשטיין, שסיפרה כי פעם "שליח פרחים" ניסה לשדוד אותה בביתה. "לא רציתי לפתוח ואמרתי לו שאין לי יום הולדת, ואני לא מצפה לפרחים מאף אחד", סיפרה בורגנשטיין, ניצולת שואה החיה בגפה במרכז הארץ. "ברחוב עוד לא ניסו לשדוד אותי ואני מקווה שזה גם לא יקרה, אבל טוב ללמוד כמה טפים", הוסיפה.

 

כדי להיאבק בתופעה, מוביל המשרד לאזרחים ותיקים בראשות סגנית השר, ד"ר לאה נס, תוכנית למניעת אלימות כלפי קשישים, הנקראת "מאבק באלימות כלפי זקנים". מלבד הרצאות ברחבי הארץ, מסייע המשרד בסבסוד התקנת אביזרי ביטחון בבית (סורגים, בריח, עינית וכו'), ושולח מתנדבים שמלווים קשישים מסניף הדואר לבית ביום קבלת קצבת הזקנה.

 

עד כה התקיימו מאות הרצאות בשכונות בעלות סיכון, ועקב ההיענות חסרת התקדים וההשתתפות הפעילה בהרצאות, עמלים במשרד על הרחבת הפרויקט ומינופו לרמה כלל ארצית.

סגנית השר, לאה נס, אומרת כי המיזם מבורך במיוחד, הואיל ובמסגרתו מתקיים מגע ישיר עם האזרחים הוותיקים, ומקנים להם כלים מעשיים להתגוננות. "עקב התגובות החיוביות מצד ציבור הוותיקים והעדויות להצלחת המיזם בשטח, בחודשים הקרובים תורחב הפעילות לשם יצירת מעטפת בטיחות רחבה ככל האפשר", אמרה נס.

 

מנתוני סקר של המרכז לחקר הזקנה עולה כי 38% מהקשישים אינם מרגישים בטוחים בשכונת מגוריהם, ו-23% אינם מרגישים בטוחים בביתם. במשרד מתכוונים להפיק שורה של סרטונים המתעדים תרחישים שכיחים של תקיפות קשישים, ופעולות מרמה כלפי אוכלוסיה זו. בעתיד אנשי המקצוע והמשמר האזרחי יקרינו אותם לאוכלוסיה המבוגרת בבתי אבות ומועדוניות בעשר רשויות שכבר לוקחות חלק בפרויקט, ובהן חיפה, נתניה, אשקלון, עכו, שפרעם ולוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא להתעמת. בקאני בהרצאה לקשישים
צילום: ירון ברנר
סגנית השר לאה נס. מובילה תוכנית למניעת אלימות
מומלצים