שתף קטע נבחר

"אם יקרה לי שוב משהו, המורה לא תעזור לי"

גם מקרה קטן לכאורה של פגיעה עלול לגרור אחריו מחדל גדול. במקרה של רעות מלכה מטבריה, הפגיעה בעינה היתה שולית. הפגיעה העיקרית היתה אי הגשת עזרה מצד מורה

"אני אחזור לבית הספר רק אם המורה לא תהיה שם", אומרת רעות מלכה, בת 9 מטבריה, ערב תחילת שנת הלימודים. רעות מאד רוצה לחזור ללימודים ולשגרה, אבל רק בתנאי שהמורה שסירבה לעזור לה לאחר שנפגעה בעינה, לא תהיה שם.
בפברואר 99', כשהיתה בכתה ב', עלתה רעות, תלמידת בית הספר "איילים", במדרגות לעבר כיתתה. לפתע הרגישה כאב בעינה הימנית. תלמיד כיתה א' זרק משענת כסא שפגע בה ישירות. היא פרצה בבכי מתוך כאבים, אך נאלצה לראות כיצד אחת המורות מכניסה את ילדי כיתה א' לכיתה וסוגרת אחריה את הדלת, תוך התעלמות מסבלה. "אני לא פוחדת מהילד או מבית הספר. אני פוחדת שאם יקרה לי משהו, המורה לא תעזור לי" היא מספרת עכשיו.
רעות נכנסה בכוחות עצמה לכתה ונשכבה על הרצפה. שתים מחברותיה הזעיקו מורה מחליפה, שהגישה עזרה והזמינה אמבולנס. "בכל אותו זמן, איש לא פנה אליה", מספר אביה של רעות, דוד. "הסיבה שהמורה לא ראתה את המקרה ולא הבחינה בחפץ החד, נעוצה בכך שהיא פשוט לא היתה שם".

מפחדת להיות לבד

רעות חזרה ללימודים רק באוקטובר 99', כשנה לאחר המקרה. גם אז, היא הגיעה לבית הספר בליווי אחד ההורים, לשעתיים בלבד בכל יום. "רעות לא מוכנה להיות לבד אלא איתנו ולכן אנחנו עושים תורנות כדי שתמיד יהיה איתה מישהו", מספר האב. "עיקר העול נופל על רעייתי. גם בני, שהוא חייל, מסייע ונשאר עם רעות במקרים בהם אנחנו לא יכולים להיות איתה".
בעקבות המקרה הקים מחוז צפון של משרד החינוך ועדה, שבראשה עמד מפקח בית הספר. "לא יעלה על הדעת שחקירה בעייתית תנוהל על-ידי מפקח בית הספר", אומר דוד. לאחר פניה לשר החינוך לשעבר, יוסי שריד, הוקמה ועדת חקירה נוספת. הועדה, הפעם חיצונית, קבעה בין השאר כי החפץ, חלק ממשענת כסא פלסטיק חד, הושלך בשטח בית הספר מספר ימים לפני המקרה. עוד מצאה הועדה, כי באותו יום לא נקבעה תורנות מורים במסדרון. הועדה גם מצאה, כי מינוי הועדה הראשונה - היה בניגוד לנהלים.

התיק נפתח מחדש

לדברי המשפחה, רעות נמצאת במצב פסיכולוגי קשה. היא אינה ישנה לבד בחדרה, לא נכנסת לשירותים לבד וכן מתקשה בהליכה יציבה. "היא בתהליך של הסתגלות תוך קשיים ופחדים". לאחר שעברה ניתוח להשתלת פרוטזה במכון הרפואי בחיפה, ממשיכה רעות לסבול מדלקות בעיניים. היא נדרשת לנקותן מדי יום, אך לא תמיד משתפת פעולה. מאז המקרה חייהם של משפחת מלכה השתנו. גם בבית ערכו שינויים כדי לעזור לרעות, ונבנו מעקות, כדי להקל על הליכתה.
במהלך חופשת הקיץ נפתח התיק מחדש, לאחר שנסגר לפני שנה, משהסתמנו ראיות כנגד הילד הפוגע. משטרת טבריה מוסרת, כי בימים אלה מתנהלת חקירה ונאספות ראיות. משפחת מלכה דרשה את פתיחת התיק מחדש כדי לבדוק אם בית הספר מחזיק באחריות פלילית למקרה. ראש מפלג התשאול בימ"ר צפון, סנ"צ שלמה קרן, אומר: "אם ימצאו אשמים, מדובר בעבירה של עוון שדינה מאסר עד שלוש שנים".
אביה של רעות אומר כי יגיש בג"צ כנגד משרד החינוך אם יהיה צורך: "מנהל בית הספר אינו ראוי לנהל אלף תלמידים, ובטח שלא לעסוק בחינוך. פניתי בבקשה להעביר את המורה מבית הספר, אבל מכיוון שהמנהל משמש גם כיו"ר הסתדרות המורים במחוז צפון, קיים ניגוד עניינים".
משפחת מלכה שקלה גם לקום וללכת. לעזוב את העיר ולעזוב את מקום העבודה. אבל רעות, שעדיין מתקשה לחזור למסלול החיים הנורמלי, היא זו שרוצה להישאר בעיר ובאותו בית ספר: "איבדתי את העין, אני לא רוצה לאבד גם את החברות שלי".

"זו רדיפה אישית"

מבית הספר "איילים" נמסר, כי "זהו אירוע מקרי, אומלל ביותר שפגע בילדה בצורה קשה מאד. אין מילים להביע את הכאב. אבל זו רדיפה אישית נגד מורת בית הספר". בתשובה לשאלה מהם האמצעים בהם נוקט בית הספר למניעת מקרים נוספים, נמסר: "בעקבות המקרה הוכפל מספר השומרים והוקטנו שטחי האחריות של המורים".

לפנייה לכתב/ת
צילום: אילוסטרציה
צילום: אילוסטרציה
צילום: חגי אהרון
רעות מלכה. אני מפחדת
צילום: חגי אהרון
מומלצים