ראש השנה לדין

ראש השנה לדין שאנו חוגגים עתה הוא חג אוניברסלי שאיננו מתייחס אך רק לבני העם היהודי. ום זה, בו נידונים בני האדם והעמים לכף זכות או חובה מזמין אותנו לערוך חשבון נפש

יצחק אהרון פורסם: 22.09.06, 14:18

צמד המילים ראש השנה מוזכר ביהדות מס' פעמים כדי לקבוע מועדים שונים בשנה. במשנה נזכרות כמה התחלות לעניינים שונים : ראש השנה למלכים (בניסן), ראש השנה לאילנות (בשבט), ראש השנה למעשר בהמה (באלול) וראש השנה לדין, עליו נדון במאמר זה.

 

ראש השנה החל בתאריכים א-ב בתשרי נמשך יומיים רצופים. שני ימים אלה נחשבים למעשה חג אחד ארוך הנקרא בארמית " יומא אריכתא". שמו של חודש תשרי הגיע אלינו מבבל ע"י שבי ציון במאה השישית. המילה תשרי באה מהמילה הארמית "תשריתו" שפירושה התחלה.ובהתאם לספירה העברית המתחילה בחודש הראשון(ניסן) תשרי הוא החודש השביעי ולכן ראש השנה חל " בחודש השביעי באחד לחודש" (ויקרא כג').

 

חוכמת הקבלה מלמדת כי להבדיל מחגים אחרים ראש השנה אינו חג יהודי בלבד, אלא חג כלל אנושי לכל באי עולם.אם כן מדוע נבחר דווקא יום זה ליום הדין של כלל האנושות? לכך קיימות שתי גרסאות. הראשונה טוענת כי ביום זה נברא העולם ואיתו כל בני האדם.השנייה טוענת כי העולם נברא ב-כ"ה באלול ונשלם בתחילת תשרי. בגמרא נאמר כי המחלוקת קיימת עד עצם היום הזה אולם המסורת היהודית קובעת כי יום הדין חל בראש חודש תשרי .

 

בתפילות ראש השנה מתואר יום הדין כיום "הרת עולם" בו מתייצבים כל בני אדם לפני בורא עולם והוא לבדו שופט אותם על מעשיהם בשנה החולפת, מי לשבט ומי לחסד מי לחיים ומי למוות. אך לא רק בני אדם כפרטים נשפטים ביום זה אלא גם עמים ומדינות ועל כך נאמר "איזו לחרב ואיזו לשלום איזו לרעב ואיזו לשובע".

 

צמד המילים "ראש השנה" מופיע בתורה במילים "יום תרועה" (במדבר כט') ו "זיכרון תרועה"(ויקרא כג') וחכמי הקבלה לימדו כי יום תרועה קשור למצווה המיוחדת ליום זה והיא תקיעת שופר, המכריזה על התכנסות בית דין של מעלה ותחילת המשפט. בנוסף, לשופר מעלה עליונה נוספת והיא לעורר בלב האדם חרדה וחרטה על מעשיו הרעים בבואו להתייצב מול בוראו. לקשר הזה שבין השופר לחרטה נמצא רמז לשוני במדרש- השופר קורא לנו "שפרו מעשיכם". יסכימו איתי הקוראים כי הצליל הבוקע מהשופר אינו דומה לאף צליל אחר ובמהותו נועד לעורר בנשמת האדם חיל ורעדה ולמלא את ליבו יראה. על כך נאמר "אם יתקע שופר בעיר ועם לא יחרדו" (עמוס ג') הקבלה גורסת כי לא לחינם הדבר הואיל וקול השופר נקשר עם עולמות עליונים ככתוב במעמד הר סיני " קולות וברקים וענן כבד על ההר וקול שופר חזק מאוד" (שמות יט').

 

במישור הכללי, ראש השנה אינו בא לציין מספר נוסף במניין השנים, אלא במהותו נועד להשריש באדם את התקווה לעתיד טוב יותר ולהפיח בקרבו רוח חדשה אשר תישא אותו לעבר הגשמת מטרותיו. יתרה מכך,זהו היום הנכון להביט לאחור ולבחון לעומקם של דברים את מהותנו הפנימית. עריכת חשבון נפש מתוך מקום נקי השולל חשבונות של עלות מול תועלת עשויה בהחלט להסיר את המסך מבעד לנשמת האדם ולהאיר לו את הדרך לגילוי עצמיותו ומהותו.

 

ביום זה עלינו להביט לשמיים ולדעת כי העולם נברא בשבילנו ולמעננו ולתת לתחושה הנפלאה שמקורה בטוהר הנשמה לעטוף אותנו במלכות פנימית, הרי כולנו בני מלך!

 

 

עוד מאמרים מאת יצחק אהרון:

 

 

יצחק אהרון הוא ראש מרכז "חכמה ", המרכז הישראלי לקבלה ומיסטיקה יהודית בפתח תקווה, יועץ, מרצה וחוקר של תורת הקבלה.