האצילות מחייבת: הדפנה, צמח מנצח

ענת מדמוני מספרת על צמח הבר החסכוני שישדרג לכם גם את הגינה, גם את המנגל וגם את זרי יום ההולדת של הילדים. וגם: האם מותר לגדל צמחים בחדר השינה של התינוק? כדאי לקרוא

ענת מדמוני עודכן: 12.12.08, 07:20

אני תמיד מצטמררת כשאני שומעת את המשפט "אני עוזר לאשתי" או "קניתי לאשתי תנור חדש". ביני לביני אני תוהה: מה זאת אומרת 'עוזר'? בני זוג אמורים להיות שותפים, לא? הוא לא צריך תנור בבית? המשפטים האלה מעצבנים במיוחד, כשהדובר מעיד על עצמו שהוא פמיניסט. כדוגמא לפמיניסט אמיתי אני נוהגת להביא את הבעל של אחותי, שהוא בשלן נהדר, מגהץ מדופלם, עורך קניות ובעיקר, שימו לב, מכין את רשימת הקניות בעצמו. בבית הם אמנם שותפים אמיתיים אבל הגינה היא הטריטוריה הפרטית שלו. 

 

כבר סיפרתי לכם על הגינה הקטנה שלהם, שאני מקנאה בה עד מאוד. גינה שהיא גינה, לא רבע מרפסת כמו שיש לי. ככה זה, אלוהים נותן אגוזים למי שאין לו שיניים. בתור גנן חובב שהוא בעצם כלכלן, גיסי מגנן ממש בסדר גמור. הוא מטפח את הדשא הקטנטן, גוזם את הצמחייה הטרופית שמקיפה אותו ומחליף את הפרחים העונתיים פעמיים בשנה. ועדיין, אני לא ממש "מתה" על הגינה שלהם, כי אני מעדיפה גינה עם צמחיה ארץ ישראלית ולא שעטנז מוזר של דשא ושפלרה. למרות שמעולם לא התעמקתי במיוחד בשאלה מה גדל אצלם בסבך השיחים נטולי הפריחה, שלוש פעמים בשנה אני שמחה מאוד על הגינה - בכל פעם שיש לאחת משלוש בנותיהן יום הולדת. בעודי בולסת עוד תפוח אדמה על האש, אני מודה על הצמחייה העבותה שעושה את העבודה כמו שצריך ומסתירה אותנו, הסובאים חסרי הבושה, מעיני השכונה.

 

ביום ההולדת של הקטנה שבבננות, שהיא גם הגדולה שבשובבות, אני מקדימה להגיע ומגלה שהבית כמרקחה. אחותי אוחזת בזר פלסטיק ומנסה לשכנע את הקטנה לחבוש אותו, למרות שהיא רוצה, למרבה הפלא, זר מצמח אמיתי. אחותי בפאניקה. "צמחים זה מלוכלך ומאובק", היא מנסה את מזלה, "הפלסטיק מבריק ונקי". ואני סוקרת בעיון רב את הצמחים בגינה, אולי משם תבוא הישועה. פתאום אני מזהה את עליו החלקים והמבריקים של הער האציל, הלא הוא הדפנה. מצעיר הענפים אני מכינה זר, ועלים נוספים אני מניחה על הבשר הרוחש במנגל, למגינת ליבו של הפמיניסט. בבישול אולי אני לא משהו, אבל בצמחים בהחלט כן.

בדרך כלל הוא לא כזה גדול. ער אציל (צילום: ענת מדמוני) 

 

ער אציל: תעודת זהות

 

ער אציל: הוראות הפעלה

 

אתם שאלתם, ענת עונה 

אמיר מירושלים שואל: האם כדאי לגדל צמחים בחדר של התינוקת?

כדאי מאוד לגדל צמחים בכל מקום אפשרי, אפילו בשירותים ובחדר האמבטיה, כי, כידוע, צמחי בית משמשים כמטהרי אוויר: בתהליך הפוטוסינטזה הם קולטים פחמן דו חמצני ופולטים חמצן, אבל לא רק. על פי מחקרים של נאס"א, נמצא כי צמחים רבים יכולים לאגור גזים רעילים (כמו בנזן ופורמאלדהיד) הנפלטים ממכשירים אלקטרוניים, מבדים, מריהוט ומחומרי ניקוי. למרבה הצער, עדיין לא נמצא צמח שסופח עשן סיגריות.

 

הצמחים העושים היטב את המלאכה ומומלצים לגידול גם בחדרי תינוקות הם: פיקוס בנימינה, כידונן תלת פסי, פילודנדרון סלום, דרקונית דרמית, דרקונית בשמית, דרקונית השוליים, חמדוריאה סייפריץ, ירקה מצויצת, פותוס זהוב וספטיפילון. 

 

יש לכם שאלה לענת? שלחו אותה לאימייל madmony.a@gmail.com וענת מדמוני תענה על שאלות נבחרות.

 

 

 
פורסם לראשונה 12.12.08, 00:14