האם כשמישהו גונב לכם את מפתחות הבית אתם עוברים דירה? או פשוט מחליפים מנעול? בפרסומים בכלי תקשורת שונים היום (ג') נטען על ידי שי בליצבלאו, מנכ"ל חברת האבטחה מגלן, שעשרות אלפי ישראלים יצטרכו להחליף את כרטיס האשראי שלהם בעקבות גילוי הקבצים בפורומים של האקרים טורקיים, שנחשפו בסוף השבוע. האמנם?
אלה העובדות: מספר קבצים, המכילים שמות משתמש וסיסמאות של יותר ממאה אלף ישראלים, פורסמו בפורום ההאקרים הטורקי cyber-warrior. שמות המשתמש
והסיסמאות, נגנבו ממספר אתרים גדולים וקטנים: הומלס, פיצה האט, אתר חב"ד ועוד מספר אתרים אחרים. זהו.
הסכנה האפשרית מהגניבה הזו, בהנחה שגם הסיסמה שלכם נגנבה - היא שאם אתם עושים שימוש בה לאתרים נוספים, כמו הדואר האלקטרוני שלכם או שירות התשלומים PayPal, ששירותים אלו יפרצו ויגנבו משם פרטים. כמו כן, אפשר להשתמש בתיבת המייל בשביל להשיג סיסמאות לאתרים נוספים.
אם אתם מקפידים להשתמש בסיסמה נפרדת וייחודית לשירותים הרגישים הללו, סביר להניח שאין לכם סיבה לדאגה וההסבר כאן.
אפילו בליצבלאו עצמו מסייג את ההערכה שלו, ואומר: "לא הייתי מתכונן לגל של מעילות והונאות, אלא התגברות של מעשי הונאה ספורדיים, יותר ממה שהיה לנו בחודשים האחרונים, כי המידע הזה הסתובב חופשי באינטרנט" (ההדגשות אינן במקור).
מה הוא אומר בעצם? שצפויה עליה מסוימת רק בגלל שהמידע הזה היה זמין לכל דיכפין - אך לא צפוי גל של הונאות. כלומר, שכמות האנשים שתיפגע בפועל, היא קטנה בהרבה מ"עשרות אלפים" כפי שזעקו הכותרות.
ורק כאמצעי זהירות נוסף, במקרה שהפורצים אכן הגיעו לפרטי כרטיס האשראי שלכם (תרחיש לא סביר, איך אפשרי) - מומלץ לבצע מעקב אחרי חיובי כרטיס האשראי בשבועות הקרובים (מומלץ לא לחכות לפירוט בדואר, ולבדוק באמצעות האינטרנט), כדי לוודא שלא נעשה בו שימוש לרעה - ולא לרוץ ולהחליף אותו כך סתם, פעולה הכרוכה בלא מעט כאבי ראש וטרטור.
רק אם עולה בכם החשד כי נעשה שימוש לרעה בכרטיס שלכם, כדאי לשקול את החלפתו ולפנות למחלקת הביטחון של חברת האשראי.
כמו שהיה אומר נחמן שי בתקופת מלחמת המפרץ הראשונה: הירגעו, ושתו כוס מים. וזו, תמיד המלצה טובה בימי הקיץ החמים.