שתף קטע נבחר

אתר רכוש נספי השואה: יוזמה ברוכה, ביצוע כושל

הכוונות מאחורי אתר "השבה", המיועד לעזור למשפחות לאתר רכוש של נספי שואה, הן טובות, אך הביצוע רחוק מכך. מרבית הקרובים, שלא לדבר על ניצולי השואה, יתקשו מאד לאתר שם משהו

החברה להשבת רכוש כספי השואה הודיעה בשבוע שעבר כי באתר שלה יוכלו לאתר קרובי הקורבנות את נכסיהם הכספיים והנדל"ניים, על מנת לקבלם לידיהם. האמנם?

 

הרעיון לפרוש באתר אינטרנט את רשימת הנכסים מבורך. זו הנגישות במיטבה. פנה אלי אבי הראל, שניסה למצוא שם את הנכס של הורי אשתו, וכשל. נכנסתי לאתר כדי להבין מדוע כשל. התוצאה לפניכם.

 

אתר "השבה", יש לומר, מעוצב ומתוכנן כיאות. צבעוניות ראויה וגודל אות תקין. מבט בדף אודות החברה מגלה שאורך השורה לא כל כך מאפשר לעקוב אחר התוכן. מרבית המחקרים טוענים שהמשתמש יתקשה להתמודד עם שורה באורך העולה על 65 תווים, אז שווה לקצר. "מאמרים וכתבות" היא קישורית לעמוד ריק (נכון לכתיבת שורות אלה). יעל ברנובסקי, שדיווחה על האתר ב-ynet, עלולה להיעלב. אם אין מאמרים וכתבות כדאי להסיר את הקישורית. הכפתור המפנה לשפה האנגלית כלל אינו פעיל. כל זה באמת שולי.

 

טבלה למנתחי מערכות

לב ליבו של האתר זו הרשימה של הרכוש, נכסי נדל"ן או נכסים פיננסיים של קורבנות השואה. נחתי על טבלה שכנראה רק מנתח מערכות מוסמך, או כספר בבנק ידעו להשתמש בה. גברים כמובן. הם פונים רק לגברים, בלשון זכר.

 

הנתונים ממוינים לפי המספר הסידורי של פרטי הרכוש. לאדם מן היישוב ייקחו דקות ארוכות להבין שאין צורך לסרוק סדרתית את כל הטבלה, 167 מסכים, 20 שורות בכל עמוד, כי השורה הראשונה בטבלה מהווה מנגנון איתור. ניתן כמובן לבחור שתופענה יותר מעשרים שורות בכל עמוד, רק חבל שמנגנון הבחירה נשתל בתחתית הטבלה ולא בראשה.

 


 

ניסיתי לבדוק בעזרת מנגנון האיתור אם השם וקסברג מופיע בטבלה. בטור "סוג הנכס" ניתן לבחור אחת משלוש אפשרויות: בחר, כספים או נדל"ן. ואם אני רוצה את שניהם? אז תשאיר את "בחר". כל כך קשה להוסיף שורה בה ירשם "הכל"? זו רק דוגמה אחת מתוך עשר לשיטת הצגה שנועדה להקשות על המשתמש.

 

מילאתי את הפרטים בתיבות המילוי וחיפשתי את הכפתור הגואל "חפש". בסוף הוא אותר מימין לתיבות ההקלדה. בעברית המשתמש יצפה למצוא אותו משום מה משמאל להן.

 

האם אתה בטוח?

בראש הטבלה מצוין "במידה וברצונך להגיש בקשה לנכס שאינו מופיע ברשימת הנכסים באתר לחץ כאן". אני גבר ולכן מותר לי ללחוץ. קפצה חלונית. מזל שהשבתתי היום את המנגנון החוסם הקפצת חלוניות. בחלונית רשום

"האם אתה בטוח שהנכס אינו מופיע ברשימת הנכסים שפורסמה באתר?".

 

עלי לבחור בין "בטוח" ובין "לא בטוח". אפשר חבר טלפוני? את מה שחיפשתי לא מצאתי, זו עובדה, אבל אם אני בטוח או לא זו שאלה טובה. הקלקתי על "לא בטוח". לתומי סברתי שיסייעו לי. הכיתוב בחלונית התחלף ל"אנא חפש את הנכס ברשימת הנכסים". מה עכשיו? סגור את החלונית ותקליק מחדש.

 

שורה אחרונה, מרבית הקרובים, שלא לדבר על ניצולי השואה, יתקשו מאד לאתר שם משהו. אין מה להאריך בדיבורים. יוזמה ברוכה מלווה בביצוע כושל.

 

אריאל אשל הוא רעיונאי לתקשורת שיווקית אינטראקטיבית, ארכיטקט מומחה לממשק משתמש ומנהל גוף הידע בארגון מומחי השימושיות הישראלי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים