שתף קטע נבחר

טראמפ על צו המוסלמים: תראו את אירופה, איזה בלגן

ארה"ב מסתבכת עם בעלות בריתה באירופה: בזה אחר זה מקבלים אירופים בעלי אזרחות כפולה הודעה שגם להם אסור להיכנס לאמריקה כי נולדו בעיראק או באיראן והם מחזיקים גם בדרכונן. מרקל לטראמפ: "נדאג לאינטרסים של אזרחינו". ר"מ בריטניה תרזה מיי: זו לא דרכנו. טראמפ: "חייבים גבולות חזקים, העולם בבלגן נוראי"

הצו הנשיאותי של דונלד טראמפ האוסר כניסת אזרחים של שבע מדינות מוסלמיות לארצות הברית יוצר מתיחות גלויה בין וושינגטון לבעלות בריתה החשובות ביותר באירופה. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מתחה בצהריים (יום א') ביקורת חריפה על הצעד השנוי במחלוקת של טראמפ, שגורם מאז אתמול למעצרם של נוסעים מוסלמים חפים מפשע בנמלי תעופה בארה"ב ולמניעת עלייה של נוסעים בעלי אשרת כניסה למטוסים שאמורים לקחת אותם לארה"ב. אחר הצהריים הגיב טראמפ על הביקורת וכתב בטוויטר: "המדינה שלנו זקוקה לגבולות חזקים ולבדיקות קפדניות למי שרוצה להיכנס אליה, ועכשיו! תראו מה קורה בכל רחבי אירופה – העולם בבלגן נוראי!".

טראמפ, מרקל ותרזה מיי. ערכים מנוגדים (צילום: רויטרס, gettyimages. AFP) (צילום: רויטרס, gettyimages. AFP)
טראמפ, מרקל ותרזה מיי. ערכים מנוגדים(צילום: רויטרס, gettyimages. AFP)

דובר הקנצלרית סטפן זייברט אמר בצהריים כי ממשלת גרמניה מביעה צער על האיסור שהטיל טראמפ ומתכוונת לבחון את ההשלכות שיהיו לו על אזרחים גרמנים בעלי אזרחות כפולה. מרקל ביקשה בהודעה להזכיר לטראמפ כי אמנת ז'נבה דורשת מהקהילה הבינלאומית לקלוט פליטי מלחמה ממניעים הומניטריים: "נבחן את ההשלכות על גרמנים בעלי אזרחות כפולה ובמקרה הצורך נייצג את האינטרסים שלהם מול שותפינו בארה"ב".

 

עוד אמר: "מרקל משוכנעת שאפילו המאבק הנחוץ והנחרץ נגד הטרור אינו מצדיק מצב שבו אנשים בעלי רקע מסוים או אמונה מסוימת מוגדרים מיד כחשודים". הדובר ציין כי מרקל הביעה דאגה באוזני טראמפ בשיחת טלפון שקיימה איתו אתמול. מפלגת הירוקים של גרמניה הזהירה כי הצו של טראמפ ישפיע על עשרות אלפי גרמנים בעלי אזרחות כפולה.

אזרחים מפגינים נגד האיסור של טראמפ הלילה בנמלי תעופה בארה"ב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אזרחים מפגינים נגד האיסור של טראמפ הלילה בנמלי תעופה בארה"ב(צילום: רויטרס)

גם ראש ממשלת בריטניה, תרזה מיי, שרק שלשום נפגשה עם טראמפ, הבהירה כי היא מתנגדת לאיסור שהטיל. הדובר שלה פרסם הבוקר הודעה שבה נכתב: "מדיניות ההגירה בארה"ב היא עניינו של הממשל האמריקני כפי שמדיניות ההגירה בבריטניה צריכה להיקבע על-ידי ממשלתנו. עם זאת, איננו מסכימים עם גישה מהסוג הזה, ולא זו הגישה שננקוט. אנחנו בוחנים את הצו הנשיאותי החדש כדי לראות מה משמעותו ואילו השלכות משפטיות יש לו, ובמיוחד כדי להבין מהי השפעתו על אזרחים בריטים. אם יהיו השלכות על אזרחים בריטים ברור שנעלה את העניין לפני הממשל האמריקני".

 

ראש העיר לונדון סאדיק חאן – המוסלמי הראשון המכהן בתפקיד – אמר כי הצו של טראמפ מביש ואכזרי. "לארה"ב יש היסטוריה גאה של אירוח פליטים ויישובם מחדש. הנשיא אינו יכול להפנות את גבו למשבר הבינלאומי הזה – כל המדינות צריכות למלא את חלקן בו", אמר חאן. "לכל מדינה יש זכות לקבוע מדיניות הגירה משלה, אבל המדיניות הזו מנוגדת לערכי החירות והסובלנות שעל יסודותיהם נבנתה ארה"ב".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בצהריים התרבו הדיווחים על נמלי תעופה בעולם שבהם מונעות חברות תעופה מנוסעים לעלות לטיסות לארה"ב על רקע ההנחיות החדשות הנובעות מהצו של טראמפ. כזה המצב בנמל התעופה הבינלאומי רפיק אל-חרירי בביירות – שם אוסרים כעת על אזרחי סוריה, עיראק, איראן, סומליה, סודן, לוב ותימן שאין להם גרין קארד לעלות למטוסים הממריאים לארה"ב.

 

חבר הפרלמנט הבריטי נדים זהאווי, יליד בגדד, אמר כי הוא מרגיש מופלה לראשונה בחייו. הוא אמר כי עורכי דינו אמרו לו כי הוא אינו רשאי להיכנס כעת לארה"ב, אף שבניו לומדים בה, וכי בניו לא יוכלו לבקר בבריטניה מבלי להסתכן בכך שלא יוכלו להיכנס אחר כך בחזרה לארה"ב. אזרחית איראנית החיה בסקוטלנד, המאשה תיירי, נתקעה בקוסטה ריקה ללא יכולת לשוב לבריטניה רק משום שטיסת ההמשך שלה יוצאת מניו-יורק.

 

איראן: אנחנו לא כמוכם - מי שיש לו ויזה, שיבוא

גם צעדי התגמול מגיעים: איראן הודיעה כי בתגובה לכך שטראמפ כלל את אזרחיה ברשימת הנוסעים שכניסתם לארה"ב אסורה, היא עצמה תאסור כניסת מבקרים מארה"ב לאיראן. עם זאת, בצעד שנועד להפגין את פניה הרכות של טהרן הודיע היום משרד החוץ האיראני כי לאמריקנים שכבר קיבלו אשרות שהייה יותר להיכנס אליה: "שלא כמו החלטת ארה"ב, ההחלטה שלנו אינה רטרואקטיבית", כתב שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף בטוויטר. "כל מי שיש לו ויזה לאיראן שהיא בתוקף יתקבל בשמחה".

 

ממשלת עיראק לעומת זאת פרסמה הודעה מפתיעה, ובה היא הביעה הבנה למניעים הביטחוניים העומדים מאחורי החלטת טראמפ. עם זאת היא הדגישה כי יש להביא בחשבון את "היחסים המיוחדים" בין ארה"ב לעיראק. דובר ממשלת עיראק סעד אל-חדית'י אמר כי העיראקים מקווים שההנחיה החדשה "לא תפגע במאמצים לחזק ולהעמיק את היחסים הבילטרליים בין עיראק לארה"ב". הוא הוסיף: "אנחנו מקווים שההנחיות האלה יהיו זמניות בלבד".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

הצו שפרסם טראמפ ביום שישי, נזכיר, ימנע בשלושת החודשים הקרובים את כניסתם של בעלי דרכונים של המדינות הבאות – כולן מדינות בעלות רוב מוסלמי: סוריה, איראן, סודן, לוב, סומליה, תימן ועיראק. לבעלי אשרות כניסה מסוגים מסוימים יותר באופן חריג להיכנס, בכלל זה דיפלומטים באו"ם. הצו של טראמפ קובע כי למשך ארבעת החודשים הקרובים תיעצר זמנית - אך באופן מוחלט – כניסת פליטים, כדי שהממשל האמריקני יבדוק אם יש צורך בשינוי תהליך הסינון שלהם. הרשויות בארה"ב יוכלו להכריז על מקרים ספציפיים של פליטים כמקרים חריגים.

 

איסור מוחלט הוטל בצו על כניסת פליטים סורים עד שיבוצעו "שינויים מספקים" בתוכנית הפליטים – שינויים שלא נמסר מהם. לפי הצו, כשהכנסת הפליטים תתחדש תקלוט ארה"ב פחות פליטים – ב-2017 ייקלטו רק 50 אלף לעומת 85 אלף שנקלטו בה בשנת 2016. נוסף על כך, למדינות השונות בארה"ב תינתן האפשרות להחליט שלא לקלוט אדם כלשהו. ממשל טראמפ טוען שהצעד הדרמטי נחוץ כדי להגן על האמריקנים ולתת לגורמי הביטחון בארה"ב זמן לגבש מדיניות הגירה חדשה.


פורסם לראשונה 29/01/2017 13:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, gettyimages
טראמפ ומרקל
צילום: AFP, gettyimages
מומלצים