שתף קטע נבחר

פלסטינית שצה"ל גירש במתח: "אסיים התואר?"

ברלנטי עזאם נעצרה בדרך מרמאללה לבית לחם, שם היא לומדת באוניברסיטה. אף שהיה בידיה אישור שהייה מלפני 4 שנים - היא גורשה לעזה, רגע לפני השלמת התואר. בעמותת "גישה" טוענים שצה"ל חטא לנהלים, בצבא מתעקשים: היא שיקרה ושהתה שלא כחוק, אך נערוך לה שימוע מיוחד

בסוף החודש שעבר עשתה ברלנטי עזאם את דרכה מראיון עבודה ברמאללה חזרה לביתה שבבית לחם, שם היא לומדת באוניברסיטה הנוצרית. כשנעצרה לבידוק במחסום גילו חיילי צה"ל שבתעודת הזהות שלה היא רשומה כתושבת עזה, ואף שהיה בידיה אישור שהייה בישראל משנת 2005, היא גורשה חזרה לרצועה.  בצה"ל טוענים כי היא שהתה בגדה שלא כחוק, תוך הטעיית הרשויות.

 

בשיחה עם ynet מעזה סיפרה עזאם על תחושותיה ועל החוויה הקשה שעברה. "כעת אני בעזה עם בני משפחה. אני לא יודעת מתי יתקיים השימוע הבא בענייני, ובינתיים אני פה, מחכה. זה מצב מאוד קשה עבורי. חייתי בבית לחם במשך ארבע

שנים, ואני מחכה לראות מה יקרה עם האוניברסיטה, שבה אני אמורה לסיים בעוד חודשיים את התואר במנהל עסקים".

 

לדבריה, האוניברסיטה מתחשבת מאוד במצבה: "הם מביעים בי תמיכה רבה, ומנסים למצוא לי סידור שבמסגרתו אוכל ללמוד דרך האינטרנט, ולהעביר לי ספרים. אני מתגעגעת לחיים שלי שם, ומתפללת לחזור לבית לחם, ולסיים את התואר - זו התקווה היחידה שלי כעת".

 

מי שמנסה לעזור לעזאם לחזור ללימודים בבית לחם היא עמותת "גישה", ששמה לעצמה למטרה להגן על חופש התנועה של הפלסטינים בשטחים. כבר שבועיים שאנשיו מנסים להבין מדוע אירעה התקלה. "בצה"ל אמרו לנו שהם יחכו עד שתינתן לנו אפשרות להיפגש איתה, וזה מה שהודענו לה", סיפרה ל-ynet עו"ד שרי בשי, מנכ"ל העמותה. "בבוקר, כשעו"ד ידין עילם מהארגון שלנו התקשר למתקן הכליאה, הוא הופתע לגלות שהיא כבר לא שם, ולאחר בירורים נוספים נודע לנו שהיא הורחקה באותו הלילה אחרי שאזקו אותה, כיסו לה את העיניים, ואמרו לה שהיא בדרך למתקן כליאה".

 

בשיחה שקיים הארגון עם לשכתו של היועץ המשפטי לענייני הגדה המערבית של צה"ל, אל"מ עו"ד שרון אפק, התברר שהדבר נעשה בניגוד לנהלים. "באמצעות פרקליטות המדינה, הצבא מסר שהחיילים בשטח לא הבינו שהוראת הלשכה המשפטית היא הוראה מחייבת ולא הנחיה. הצבא מודה שהייתה תקלה, והם לא מוכנים להחזיר אותה", טענה.

 

צה"ל: היא שיקרה, אך נערוך לה שימוע חריג

עו"ד בשי הביעה צער על המקרה, וטענה כי זו הדרך לדכא דווקא את המתונים. "יש המון סטודנטים שרוצים ללמוד באווירה ליברלית, חלקם נוצרים כמו ברלנטי", היא מסבירה. "לא ברור מה מדינת ישראל מרוויחה מחסימת השכלה גבוהה, ודווקא מחסימת העצמאות של מערכת ההשכלה הפלסטינית".

 

אתמול הוגשה עתירה בעניינה של ברלנטי לבג"ץ יחד עם תלונות נוספות של פלסטינים שלהם נגרמו עוגמות נפש בנסיבות דומות. "בית המשפט טרם הכריע במחלוקת הזאת, והיא תלויה במחלוקות אחרות", אמרה עו"ד בשי. בשבוע הבא תובא עזאם לשימוע במחסום ארז, ואז תוכרע מול גורמי הצבא השאלה אם יותר לה לשוב ללימודיה, שמסתיימים מעט לפני חג המולד, ולהשלים את התואר.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי עזאם היא תושבת עזה, שהורחקה לאחר ששהתה ביהודה ושומרון באופן בלתי-חוקי ותוך הטעיית הרשויות. "באוגוסט 2005 נדחתה בקשתה להיכנס לאיו"ש לצורך לימודים באוניברסיטת בית-לחם, בשל האיסור הביטחוני המוטל על כניסת סטודנטים תושבי עזה ללימודים באזור", אמרו בצבא.

 

לטענת צה"ל, היתר כניסה לירושלים אכן הונפק לה לצורך שהות של כמה ימים, אך היא ניצלה אותו לשהות בלתי חוקית של כמה שנים ביהודה ושומרון.

 

בצה"ל ביקשו להדגיש גם כי שהיית סטודנטים מרצועת עזה ביהודה ושומרון נוצלה בעבר לא אחת לפעילות ארגוני הטרור, וכרוכה בסיכון ביטחוני משמעותי. "גב' עזאם הגישה עתירה לבג"ץ נגד הרחקתה לרצועת עזה, ובדיון שנערך בעניינה בבג"ץ היום הוחלט לקיים לה, באופן חריג, שימוע במחסום ארז, שלאחריו תתקבל החלטה סופית בעניינה", נמסר עוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברלנטי. "רק רוצה לסיים את התואר"
צילום: AP
מומלצים