שתף קטע נבחר

בכיר בפיקוד דרום: "אפשר להיכנס להסדרה, קטנה או גדולה"

הקצין הבכיר הודה בפני כתבים שצה"ל הנחה לפגוע בחוליות המשגרים, אולם הפלסטינים הפיקו לקחים. על סבב הלחימה: "אנחנו לא רוצים מערכה בדרום, יש שיקולים רחבים". על הסבב האחרון: "אנחנו בנקודה הכי קרובה למערכה נוספת מאז 'צוק איתן'"

 

 

בצה"ל מסכמים בסיפוק זהיר את 20 השעות שבהן הוחלפו מהלומות עם חמאס והג'יהאד האסלאמי, אירוע שנחשב לאלים ביותר מבחינה ביטחונית בגזרה הדרומית מאז מבצע צוק איתן. קצין בכיר בפיקוד דרום אמר היום (ה') בשיחה עם כתבים: "כרגע המדינה לא רוצה מערכה בדרום כי ישנם שיקולים נוספים, רחבים יותר. צריך לזכור שארגוני הטרור הגבילו את עצמם בטווח הירי השבוע. המדיניות שלנו היא לחזור ליציבות ביטחונית מהר, להמשיך לבנות את המכשול נגד המנהרות ולאפשר לצה"ל להתמודד עם איומים גדולים יותר. פעלנו השבוע עם שכל והיגיון רב, ואנחנו כבר ערוכים למערכה גדולה יותר מצוק איתן". הוא הוסיף כי "אנחנו בנקודה הכי קרובה למערכה נוספת מאז 'צוק איתן'".

 

איזו הסדרה אפשרית? רון בן ישי על האפשרות הריאלית

 

לדבריו, על ישראל להכניס מייצבים אחרים לעימות עם עזה, "אחרת אנחנו נהיה בתוך מדרון שאו שנתגלגל אליו או שניזום בו. אפשר להפעיל צעדים קטנים שיתנו שנה-שנה וחצי של שקט, ואפשר להגיע להסדרה ארוכה. לא צריך לעזור לחמאס ולהרים אותו למעלה, אך כגודל הוויתורים של חמאס, כך יהיה גודלה של ההסדרה".

מצגת תקיפת יעדי טרור בעזה (צילום: דובר צה
תקיפה בעזה, השבוע(צילום: דובר צה"ל)

הקצין הבכיר ציין ש"גזרים" אלה נבחנים וייתכן שבקרוב יתקבלו החלטות על הקלות אזרחיות נוספות לפלסטינים בעזה מעבר להמשך פתיחת המעברים כרם שלום, ארז ורפיח לסיני: "ההרתעה קיימת אבל מוגבלת, כי אנחנו בתקופה של מציאות משתנה. כרגע אנחנו בפרשת דרכים לגבי עזה וצריך לקבל החלטות. חמאס נמצא במצב הכי קשה שהיה בו וכך גם הצבא. אפשר להתגלגל ולהיות מובלים, אפשר גם להיות מוכנים להסלמה או להיכנס לתוך עזה ללחימה, ואפשר גם להיכנס להסדרה קטנה או גדולה. אם רוצים להמשיך לחזק את ההרתעה, ניתן להכניס מרכיבים נוספים ובהם גזרים קטנים או גדולים".

 

לדבריו, הסדרה תהיה חייבת לקחת בחשבון את החזרת גופות החללים הדר גולדין ואורון שאול: "חמאס מנסה לחשוב איך הוא יציל את עצמו מקריסה ואין לו פתרון מעבר להסדרה או ללכת למערכה".

 

הקצין הבכיר הוסיף שפיקוד דרום נמצא במצב של מוכנות מלאה למלחמה ברצועת עזה במידה שהייתה נפתחת השבוע. הוא הודה שצה"ל לא הצליח לפגוע בחוליות שביצעו את ירי של יותר ממאה שיגורים בתוך פחות מיממה: "ניתנה הנחייה לאתר את החוליות ולתקוף אותן והופעלו תאי תקיפה, אבל האויב השתפר, הפיק לקחים, וחלק גדול מהירי בוצע עם טיימרים ומתחת לאדמה. יחד עם זאת נתחקר זאת".

שיגורים מרצועת עזה (צילום: AP)
ירי רקטות מעזה לישראל, השבוע (צילום: AP)

הקצין הדף את הביקורת שנשמעה היום על פגיעה בהרתעה הישראלית בשל העובדה שאף פעיל טרור לא נפגע: "מי שמשתמש במושגים של הרתעה או הכרעה בימים אלה עושה זאת בצורה דמגוגית ופשטנית". הוא הגדיר חלק מהאמירות שנשמעו בנוגע להיחלשות ההרתעה "קשקושים".

 

לדבריו, פרויקט הקמת מכשול הקיר התת-קרקעי נגד המנהרות התקדם גם השבוע, ועד כה הושלמו כ-11 ק"מ מתוך 64 ק"מ של גבול הרצועה. העבודות צפויות להסתיים באמצע או בסוף 2019.

 

בו בעת נמשכת התוכנית המבצעית של פיקוד הדרום לאתר ולהשמיד מנהרות חוצות. לדבריו תוך פחות משנתיים זוהו ונוטרלו 12 מנהרות טרור, האחרונה שבהן שלשום ליד כרם שלום. הקצין ציין שנמצאו בה שקי מלט של אונר"א שיועדו לסיוע הומניטרי לטובת אזרחי הרצועה, אך חמאס בחר להשתמש בהם לחפירת המנהרה.

 

לפי הערכות בפיקוד הדרום, חמאס ימשיך בהפגנות הגדר – בעיקר ביום הנכסה בשבוע הבא (יום השנה למלחמת ששת הימים) - אף שבאחרונות השתתפו אלפים בודדים. "ההרתעה של צוק איתן עדיין מהדהדת באזור ולכן חמאס העדיף צעדות שיבה על פני מערכה ותוך פחות מ-24 שעות הורה לעצור את סבב ההסלמה", אמר הקצין הבכיר.

 

"מפקדי חמאס והג'יהאד האיסלאמי ירדו השבוע למחתרת ונעלמו. עזה נמצאת על כרעי תרנגולת ובתקופה הכי קשה שהייתה לה אחרי שבשבעה שבועות נהרגו שם 140 איש, רובם פעילי טרור. להערכתי לא נראה ביום הנכסה את אותן כמויות שראינו ביום הנכבה. יש ביקורת פנימית גדולה מאוד על חמאס בתוך הרצועה. הג'יהאד האסלאמי פעל השבוע בהסכמה איראנית ויש לאיראן אינטרס להסלים את המצב בעזה לאור מה שקורה בסוריה ובאזורים אחרים".

שק מלט אונר
לא מלט. השק שהוצג בתדרוך(צילום: דובר צה"ל)

במהלך התדרוך, הוצגה תמונה של שקים עם הכיתוב "אונר"א", ולדברי הקצין הבכיר - החמאס עושה בהם שימוש לחיזוק תשתית מנהרות הטרור שנחפרות לישראל. בתדרוך נאמר כי מדובר בשקי מלט, אולם בהמשך הודיע דובר צה"ל כי נפלה טעות ואין מדובר בשקי מלט.

 

בצה"ל הבהירו כי "ארגון הטרור חמאס מנצל סחורות המיועדות לתושבי רצועת עזה לבניית תשתיות טרור. יש לציין כי מלט רב מושקע במנהרות, בזמן שיכול היה להיות מושקע למטרות אזרחיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ירי רקטות מעזה לישראל, השבוע
צילום: AP
מומלצים