שתף קטע נבחר

צה"ל על היירוט הכושל: "התהליך היה נכון"

בצה"ל תיחקרו את האירוע שבמהלכו שוגרו שני מיירטי "קלע דוד" אל רקטות מסוריה: "כלל הלקחים שעלו בתחקיר ייושמו". עם זאת אמרו כי הפרטים הטכניים אינם ניתנים לפרסום מטעמי ביטחון מידע. בשבוע שעבר דווח ב-ynet כי ייתכן שהשמדת אחד המיירטים מעל הכינרת סיכלה את הפגיעה במטרה

 

 

 

עם תום התחקיר המבצעי המקיף שביצעו בחיל האוויר לאחר היירוט הכושל של רקטות בסוריה בידי מיירטי "קלע דוד", אומרים הערב (יום א') בצה"ל כי "תהליך קבלת ההחלטות, אל מול זיהוי האיום ובהתחשב בלוח הזמנים הקצר, היה נכון". בשבוע שעבר דווח ב-ynet כי ייתכן שדווקא ההחלטה להשמיד את אחד הטילים המיירטים בעודו באוויר, ליד הכינרת, הייתה שגויה שכן בדיעבד ניתן היה להמשיך את מעופו עד לפגיעה אפשרית במטרה.

 

בצה"ל אמרו כי "היבטים טכניים נוספים של האירוע אינם ניתנים לפרסום, וזאת מטעמי ביטחון מידע. כלל הלקחים שעלו בתחקיר ייושמו בפעילות מערך ההגנה האווירית".

 

ביום שני שעבר זוהו שתי רקטות מסוג SS21 שעל פי מערכות ההגנה האווירית איימו לפגוע בריבונות ישראל ובאזרחיה. בעקבות הזיהוי, שוגרו שני מיירטים מסוג קלע דוד. בימים האחרונים בוצע תחקיר מבצעי מקיף בחיל האוויר, שממנו עולה כי "המערך מצוי ברמת מוכנות מבצעית וביכולות גבוהות לשמירה על ביטחון אזרחי ישראל ושמי המדינה", לשון הודעת דובר צה"ל. לפחות אחד משני הטילים הסורים שנורו נפל קילומטר בלבד מהגבול עם ישראל. במהלך האירוע נשמעו אזעקות ברחבי הצפון.

שיגור פטריוט גולן רמת הגולן צפת ירוט ()
שיגור "קלע דוד" לעבר הרקטות בסוריה

שיגור קלע דוד שרביט קסמים גולן רמת הגולן צפת ירוט (צילום: חן יעקבי)
(צילום: חן יעקבי)

שיגור טיל פטריוט בגולן (צילום: יוני לובלינר)
(צילום: יוני לובלינר)
 

מפעילי המערכת בחיל האוויר קיבלו החלטה סבירה לשגר את שני הטילים מאתרם הקבוע שבצפון. "קלע דוד" אינה ניידת כמו כיפת ברזל, אלא נייחת ועם כיסוי ארצי, בדומה למערכת החץ.

 

התחקיר הראשוני גרס שנקודת הפגיעה של שני הטילים הסורים במעופם, שנמשך בסך הכול בין דקה לדקה וחצי, הייתה בעומק אזור הצפון בישראל. לכן ההחלטה לשגר את הטילים המיירטים הייתה מוצדקת, תוך התעלמות מוחלטת משיקולי עלות כלכלית, שכן מחיר כל טיל קלע דוד הוא כמיליון דולר.

  

שיקול דעת שהאיץ במפעילים הישראלים שלא להסתכן נגע לחיתוכי הטווחים: המרחק בין אתר קלע דוד בצפון הארץ לנקודת יירוט אפשרית של שני הטילים הסוריים, למשל כ-10-5 ק"מ מהגבול עם ישראל, הייתה מעל כ-100 ק"מ, בעוד הטווח המקסימלי כאמור של ה-SS-21 הוא כ-70 ק"מ. כך שמהירות ההגעה של קלע דוד אליהם הייתה קריטית.

 

צוותי בדיקה משותפים ליצרנית "רפאל", למינהלת חומה במשרד הביטחון ולחיל האוויר תיחקרו את ההפעלה. מערכת "קלע דוד", שהוכרזה כמבצעית לפני כשנה, מיועדת להתמודד עם איומים משמעותיים כגון רקטות כבדות וטילים בליסטיים בשכבה שבין כיפת ברזל (פצמ"רים, קסאמים וגראדים) לבין "חץ 2" ו"חץ 3" (טילים ארוכי טווח, בעיקר מאיראן, שנעים מחוץ לאטמוספרה).

 

קלע דוד מיועדת לפגוע גם בטילי הקרקע-קרקע הסובייטיים מהסוג ששוגר בשבוע שעבר. הטילים הללו זכו לקוד נאט"ו SS-21 אך שמם הרוסי המקורי הוא "טוצ'קה", כלומר "נקודה", כדי להמחיש את יכולות הדיוק שלהם. הם פותחו בשנות ה-70 בברית המועצות ונמכרו מאז לצבא אסד. הטיל שוקל 2.5 טון, כש-480 ק"ג שוקל ראש הקרב המתפוצץ על המטרה עם רסס רב. טווח הטיל הוא בין 14 ל-70 ק"מ. קוטרו 65 ס"מ והוא משוגר ממשגר יחיד, דוגמת משאית, ומנוהג בכנפונים. מערכות הגילוי הישראליות אמורות לזהות אותו ולקטלג אותו, על כל מאפייניו המוכרים, באופן מהיר יחסית, תוך שניות, ולפעול בהתאם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוני לובלינר
שיגור "קלע דוד" לעבר הרקטות שנורו מסוריה
צילום: יוני לובלינר
מומלצים