שתף קטע נבחר

סוני: האיש שידע למכור

סוני, אחת מהחברות מהמפורסמות בעולם, הוקמה בבית שרוף בטוקיו ההרוסה על-ידי חבורת מהנדסים

סיפור צמיחתה של חברת סוני, שהוקמה בטוקיו החרבה זמן קצר לאחר סיום מלחמת העולם השנייה, לאחת החברות העשירות והמפורסמות בעולם, הוא סיפורה של מדינה שלמה - סיפור הפיכתה של יפאן ממדינה מיליטריסטית מובסת לענק כלכלי. סיפורה של סוני הוא במידה רבה גם סיפורו של אדם אחד, אקיו מוריטה, שהפך את יצרנית הרדיו-טרנזיסטור הראשון והטייפ לאחד המותגים המוכרים והמוערכים ביותר בעולם.

 

מוריטה העלה את יפאן על מפת הטכנולוגיה והעסקים, ולא מעט בזכות סוני היתה יפאן שם נרדף לאיכות בשלושת בעשורים האחרונים של המאה ה-20. המוצרים: רדיו-טרנזיסטור, טלוויזיה צבעונית, דיסקמן, מערכות מוסיקה, מצלמות וידיאו, פלייסטיישן ומשחקי מחשב, חברות מוסיקה וחברת סרטים.

 

 

נולדה מתוך החורבות

 

 

 

בתום מלחמת העולם השנייה היתה יפאן עיי חורבות: הערים הירושימה ונגסקי נמחקו תחת הפצצות האטומיות האמריקניות. בערים אוסקה, נגויה, יוקוהמה וטוקיו נשארו על תילם רק מבני בטון ובתי אבן אחדים, אחרי ההפצצות המסיביות של מטוסי ה-B -29 האמריקניים. בטוקיו היו פעילות רק 10% מהחשמליות ורק 60 אוטובוסים ומשאיות נשארו תקינים בעיר הענקית לשעבר, שבה חיו לפני המלחמה 7 מיליון איש.

 

חלק מהניצולים ברחו אל הכפרים, ובעיר נשארו 3 וחצי מיליון בני אדם, 22% מהם חולי שחפת. בעיר לא היו תרופות, תחבושות או אמצעי חיטוי, מדפי החנויות היו ריקים, דלק ואוכל ניתן היה להשיג רק בשוק השחור.

 

שנה לאחר מכן, ב-7 במאי 1946, התאספה בקומה השנייה של בית שרוף בטוקיו התחתית קבוצה של 20 צעירים, מהנדסי אלקטרוניקה וכימאים, שייסדו את חברת טוקיו טלקומוניקציה. בראש הקבוצה עמד המהנדס בן ה-38 מאסארו איבוקה. בין חברי הקבוצה היה גם אקיו מוריטה בן ה-25, פיסיקאי בעל כישורים בתחום האלקטרוניקה.

 

מוריטה היה דור 14 למשפחת יצרני שיכר אורז (סאקה) ויינות מהעיר נגויה. המשפחה היתה אמידה, מיוחסת ומשכילה. "בבית, בנגויה", סיפר מוריטה, היו כל המכשירים החשמליים מתוצרת ארה"ב. היתה גם מכונית פורד מודל טי ובהמשך מכונית ביואיק". הוריו הבודהיסטים העריכו השכלה מערבית וקדמה אמריקנית.

 

כאשר ייסדו את הקבוצה, לא יכלו 20 המייסדים לחלום כי החברה, שנקראה בהמשך סוני, תהפוך למותג עולמי וכי מוריטה יהיה אחד האנשים החזקים ביותר בכלכלה העולמית במשך 17 שנה, שבהן כיהן כמנכ"ל ויו"ר החברה. בינתיים דנו מה לייצר בתקציב המצומצם ועם מעט הרכיבים וחומרי הגלם שניתן היה להשיג בעיר ובמדינה ההרוסה.

 

 

קשר עם העולם

 

 

 

איבוקה, שהיה מהנדס מוכשר, הצליח להמציא מוצר שעורר עניין. היה זה מתקן המתחבר לרדיו ומאפשר לקלוט גם גלים קצרים, כלומר, גם קליטה ממרחקים גדולים. האפשרות לקלוט ביפאן תחנות רחוקות ולדעת מה נעשה בעולם הייתה מלהיבה.

 

המוצר הבא, אף הוא המצאה של איבוקה, היה שיפור ושכלול של טייפ מסורבל שיוצר קודם לכן בארה"ב ובגרמניה. סרטי ההקלטה של הטייפ שוכללו על-ידי עירוב חומרים ותמיסות בעבודה ידנית. למרות שכושר הקליטה של הטייפ היה בתחילה גרוע למדי, היתה התוצאה הכוללת מרשימה וטובה יותר מהטייפים שיוצרו במדינות אחרות. מאוחר יותר שימשה טכנולוגיית ההקלטה של איבוקה מוצרים רבים, אבל באותה עת איש ביפאן לא היה זקוק לטייפ, וטוקיו-טלקומוניקציה, שרשמה פטנט על ההמצאה, לא הצליחה למכור אותו. רק מאוחר יותר הצליחה החברה לייצא את הטייפים שלה לארה"ב, עובדה שגרמה ביפאן לגאווה רבה ופורסמה בעיתונים.

 

בשנת 1950 נסעו איבוקה ומוריטה לארה"ב וביקרו במעבדות בל. הם גילו שם המצאה חדשה ובלתי מוכרת לציבור: לוחות טרנזיסטור (לוחות חשמליים להגברת צליל). איבוקה ומוריטה השקיעו מאמצים רבים כדי להשיג רשיון לשימוש בלוחות. משהושג הרשיון לקחו את הלוחות ליפאן, שם שכללו מהנדסי טוקיו-טלקומוניקציה את ההמצאה החדשה בשיתוף עם הפיסיקאי היפאני ליאו אסאקי. אסאקי גילה ופיתח מרכיב כימי שעליו זכה בפרס נובל בשנת 1973. בזכות המצאתו של אסאקי והחוש הטכנולוגי, העסקי והשיווקי של איבוקה ומוריטה, נולד הרדיו-טרנזיסטור הראשון: רדיו קטנטן, שהפך ללהיט היסטרי, בעל איכות קול משובחת ואיכויות קליטה שלא היו כמותן לפניו.

 

הטרנזיסטור הפך למכשיר צמוד לכל צעיר וצעירה בעולם. בישראל בשנות ה-50 וה-60 כינו המבוגרים את הצעירים "דור הטרנזיסטור". זה היה כינוי גנאי לנוער שנמשך לסגנון מערבי.

 

 

שם קצר וקליט

 

 

אקיו מוריטה, שנחשב כבר אז לאשף השיווק של החברה, החליט שהחברה המתפתחת זקוקה לשם קצר וקליט יותר מהשם המסורבל טוקיו-טלקומוניקציה. את ההשראה לשם סוני קיבל מהמלה sonny, בן קטן, ומהמלה הלטינית sonus שפרושה צליל בלטינית.

 

מוריטה הבין כי אמריקה היא שוק היעד של סוני, וכי עליו להתגורר שם כדי להכיר את הטעם והצרכים של לקוחותיו הפוטנציאליים. הוא עבר עם רעייתו וילדיו לגור בניו-יורק, בדירה בשדרה החמישית. מכאן יצא לנסיעות התכופות לטוקיו, פאריס, לונדון וברצלונה, לוושינגטון ולשיקאגו.

 

מוריטה היה בעל אישיות כריזמטית ויצר קשרים אישיים עם ראשי מדינות וראשי הכלכלה והתרבות בעולם. במרוצת הקריירה שלו, הוא נפגש בין השאר עם מלכת בריטניה אליזבט, עם ג'ק וולש, מנכ"ל ג'נרל-אלקטריק, עם ז'אק שיראק, שהיה ראש עיריית פאריס ואחר כך נשיא צרפת ועם הכנר אייזק שטרן.

 

 

תרומת האולימפיאדה

 

 

 

בשנות ה-60 הציגה סוני טלוויזיה צבעונית בשיטה חדשה, מכונת חישוב שולחנית, מצלמת וידיאו ומכונת חישוב בשם סובאקס. באותו עשור הוקמו בטוקיו מפעלים חדשים של סוני לייצור טלוויזיות. בשנת 1964, שבה התקיימה אולימפיאדת טוקיו, נהרו היפאנים לרכוש טלוויזיות כדי לצפות בבית במשחקים, והמכירות עלו פלאים.

 

החברה פיתחה גם את מכשיר הוידיאו הביתי. המכשיר שקדם לו, מתוצרת חברת אמפקס האמריקנית, היה בגודל של חדר שלם ומחירו היה יותר מ-100 אלף דולר.

 

שנות ה-60 היו גם העשור, שבמהלכו הפכה סוני מחברה יפאנית המוכרת את מוצריה לכל העולם, לחברה בינלאומית של ממש. ב-1959 הוקמה סוני שווייץ, וב-1960 סוני ארה"ב. באותו זמן החלה סוני גם לגייס כספים בשוק ההון הזרים, וב-1970 נרשמה למסחר בבורסה של ניו-יורק. כיום רשומה סוני למסחר ב-51 בורסות ברחבי העולם. את תהליך הבינאום של סוני השלימה הקמת מפעלי ייצור ברחבי העולם, תהליך שהחל עם הקמת מפעל ייצור באירלנד.

 

 

מדיסקמן ועד לוויין

 

 

מאז שנת 1950 ועד היום המציאה, פיתחה, שכללה וייצרה סוני שלל מוצרים: טלוויזיות, מצלמות וידיאו, מכשירי וידיאו, מערכות סטריאו, ווקמנים, דיסקמנים, רדיו-טייפ וסטריאו לרכב, טלפונים, טלפונים סלולריים, מכשירי הקלטה דיגיטליים, ציוד מקצועי לשידור ועריכה בתחנות טלוויזיה, לוויינים וכבלים, מקרנים, ציוד לוועידות וידיאו, מחשבים, ציוד היקפי למחשבים ורכיבים לתעשיית ההיי-טק והרובוטיקה, מיכשור רפואי, מקרנות וציוד לועידות וידיאו, סורקים , די.וי די, מוניטורים ומבחר מצלמות קלסיות ודיגיטליות. בין המכשירים שהם המצאת החברה עצמה: הווקמן והמיני דיסק.

 

בנוסף יש לסוני חברת תקליטים, סוני-מיוזיק-אנטרטיינמנט, חברת משחקי מחשב: סוני-קומפיוטר-אנטרטיינמנט וחברת סרטים: סוני-פיקצ'רס. אחד משיאי הקריירה של מוריטה היה רכישת חברות השאו ביזנס היוקרתיות בארה"ב. החברה רכשה את חברת התקליטים של סי.בי.אס ואת חברת הסרטים קולומביה פיקצ'רס.

 

בתחילת שנות ה-80 המציאו בפיליפס, ענק האלקטרוניקה ההולנדי, את הקומפקט-דיסק, שהחליף את הווקמן הישן. בחוזה היסטורי נחתם שיתף פעולה בין פיליפס וסוני. סוני נבחרה למשווקת של המכשיר החדש, שהפך להיט עולמי.

 

מוריטה האמין כי אחריות החברה כלפי המוצר ואיכותו תגרום להזדהות אישית של הלקוח עם מוצר סוני. בהיותו גאון שיווק, הוא הצליח להפוך את סוני כמעט לשם נרדף לאיכות. בזכות המוניטין הגבוה שיצרה לעצמה, מצליחה סוני למכור מוצרים במחירים גבוהים בעשרות אחוזים ממחירי מוצרים מקבילים של חברות מתחרות.

 

 

סוף שאינו סוף

 

 

בשנת 1993 בהיותו בן 72, נתבקש אקיו מוריטה על-ידי גיישי הירוואה, מאיגוד החברות העסקיות היפניות קאיידנרן, לשמש יו"ר האיגוד במקומו. המינוי היה אמור להיכנס לתוקף ב-30 בנובמבר אותה שנה.

 

מוריטה התעורר אותו בוקר, בביתו בהוואי, למשחק הטניס השבועי שלו. שעה קלה לאחר שהתחיל לשחק טניס צנח מוריטה על המגרש מהתקף שבץ מוחי. מאז בילה בכסא גלגלים עד מותו ב-4 באוקטובר 1991.

 

מותו של מוריטה לא היה סוף הקריירה של סוני. החברה מנוהלת כיום על ידי היור נוקיוקי אידאיי.

 

לחברה 168 אלף עובדים ברחבי העולם. ברבעון הרביעי של 2002 השיגה סוני רווח נקי של 1.06 מיליארד דולר. הכנסות החברה ב-2002 הסתכמו ב-60 מיליארד דולר, ירידה של 12% ממחזור 2001. זאת בעוד שבשנת 99', שנת מותו של מוריטה, עמד היקף הכנסות החברה על כ-56 מיליארד דולר. סוני ירדה מהמקום ה-30 בעולם בדירוג ירחון פורצ'ן למקום ה-36. חטיבת הסרטים של סוני הכניסה אשתקד 2.75 מיליארד דולר.

 

אחד ממקורות ההכנסות והרווח העיקריים של סוני כיום הוא תחום משחקי המחשב. פלייסטשן-3, שיצא לשוק בשנת 2003, הוא מכשיר משחקים בעל יכולת מיחשוב מבוזר: ISTRIBUTED COMUTINGD. תכונה זו, המשמשת כיום בעיקר אוניברסיטאות ומכוני מחקר המנצלים את יכולת המיחשוב הבלתי-מנוצלת, מאפשרת למשתמשי הפלייסטיישן-3 מהירות גדולה פי כמה מהמהירות הנתנת היום לשימוש.

 

הפיתוח נעשה בשיתוף עם יבמ. המתחרים העיקריים של סוני בתחום זה הם ניינטנדו ומייקרוסופט, המתמחות אף הן במשחקי פלייסטיישן.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים