שתף קטע נבחר

משרד הבריאות: לאסור מכירת טבק מתחת לגיל 17

נתוני העישון המבהילים גרמו לשר הבריאות להכריז על נקיטת צעדי מניעה: שטח האזהרה על קופסת הסיגריות יוגדל לכדי 50% מגודל האריזה, אזהרות יופיעו גם על טבק, ופקחים מיוחדים יאכפו את החוק המונע עישון במקומות ציבוריים ויקנסו מעשנים. על ההיערכות החדשה של משרד הבריאות לקראת יום ללא עישון

היום (שני) יניח שר הבריאות דני נווה על שולחן הכנסת את דו"ח המשרד על מצב העישון בישראל, לרגל יום ללא עישון שמצויין היום, וצויין ברחבי העולם בסוף השבוע האחרון. הדו"ח כולל נתונים קשים על מספר מקרי המוות כתוצאה מנזקי העישון בישראל, והפגיעה הקשה בבריאות המעשנים, ובמערכת הרפואה הישראלית.
בדו"ח שר הבריאות מציע נווה ליזום חקיקה אשר תגביל מכירת מוצרי טבק ועישון מתחת לגיל 17 בדומה לאיסורים הקיימים למכירת אלכוהול. עוד בכוונת השר להגדיל את שטח האזהרה המופיע על קופסת סיגריות לכדי 50% מגודל האריזה ולחייב את מפיצי הטבק לנרגילה בהדפסת אזהרות על אריזות מוצר. טבק לנרגילה הוא מוצר הטבק היחיד אשר אינו כולל על גביו אזהרה.
משרד הבריאות כבר מינה בשנים האחרונות נאמני עישון בבתי החולים, אשר ביקשו מציבור המעשנים לכבות את הסיגריות בשטחים האסורים לעישון ובהם בתי חולים. עתה מציע השר נווה להעניק סמכויות אכיפה וקינוס לאנשים אלו, ובכך למעשה להשוות את סמכויותיהם לאלו של פקחים.

מפסידים 22 שנים מהחיים

מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן מירי זיו סיפרה כי מידי שנה מתים 10 אלפים ישראלים כתוצאה מנזקי העישון. בעולם כולו מתים מידי יום 10 אלפים בני אדם, ומידי שנה כ-3.6 מיליון בני אדם. עד שנת 2030 צופה ארגון הבריאות העולמי כי מספר הנפטרים כתוצאה מעישון יגדל ל-10 מיליון בני אדם בשנה, במידה ולא יינקטו צעדים למניעת התופעה.
מומחים צופים כי בשנת 2020 עישון טבק יהפוך לגורם המוביל של מוות ונכות, עם 10 מיליון קורבנות בכל שנה. בכך יהפוך לגורם מוות גדול יותר מאיידס, שחפת, מוות בלידה, תאונות דרכים, התאבדויות ורצח במשפחה - ביחד. הדו"ח עוד מגלה כי מעשנים הנפטרים כתוצאה מעישון לפני גיל 70, מפסידים בממוצע 22 שנים מתוחלת החיים הרגילה.

סיכון גבוה לאימפוטנציה

מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מגלים כי שני שלישים ממקרי המוות הפתאומי בקרב נשים נגרם על ידי העישון, לעומת מחצית ממקרי התמותה הפתאומית בקרב גברים. מעל ל-50 אחוזים ממקרי אוטם שריר הלב אצל נשים נגרמים כתוצאה מעישון.
מעבר למחלות הקשות להן גורמים מאות הרעלנים המצויים בכל סיגריה, חוששים רבים מהמעשנים מאין-אונות (אימפוטנציה): המספרים מלמדים כי 85 אחוזים מהגברים הסובלים מאין-אונות עישנו בעבר. הסיכון לאין-אונות בקרב גברים מעשנים גבוה ב-50 אחוזים מבקרב גברים לא מעשנים. הסיכון לאי פריון אורב גם לנשים: סיכון זה בקרב נשים מעשנות גבוה ב-60 אחוזים מאשר אצל נשים שאינן מעשנות. נשים מעשנות העוברות טיפולי פוריות מורידות את הסיכוי להרות בשליש.

הילדים בסכנה

העישון פוגע גם בהריון: מחקרים מראים כי קיים קשר בין עישון לבין משקל לידה נמוך של העובר, בכ-150 גרם בממוצע. העישון גורם גם למומים מולדים ובהם חיך סדוק ושפה שסועה. תנועות הנשימה של העובר פוחתות תוך 5 דקות מתחילת העישון על ידי האם. גם לאחר הלידה מצוי הילוד בסכנה: הניקוטין המופרש בחלב האם נמצא בריכוז גבוה פי שלושה אצל מעשנות. הניקוטין נספג אצל התינוקות ועלול לגרום להרעלת ניקוטין.
מסקרים שנערכו בעבר בישראל נמצא כי 11 אחוזים מהבנים ו-10 אחוזים מהבנות בכיתות י'-י"א מעשנים מידי יום. כרבע מהתלמידים בכיתות ו' עד י"א התנסו בעישון. מרבית המעשנים (כ-90 אחוז) מתחילים לעשן לפני גיל 18. על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן מסתמנת עליה בשכיחות העישון בקרב בנות בארץ ובעולם.

נזק כלכלי

מדי שנה נרשמים בישראל כחצי מליון ימי אשפוז כתוצאה מעישון אקטיבי. מבין החולים המאושפזים כתוצאה מעישון, 64 אחוז סובלים ממחלות לב, 12 אחוז סובלים ממחלות בדרכי הנשימה, ו-10אחוז סובלים מסרטן.
האומדן של עלות האשפוזים עקב עישון אקטיבי בשנים 1992 עד 1998 הוא כארבעה מיליארד ש"ח, הוצאות אלה אינן כוללות הוצאות על תרופות וביקורים אצל רופאים. 14 אחוז מהמיטות בבתי החולים תפוסות על-ידי חולים שמחלותיהם קשורות בעישון טבק.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
נווה. נתונים קשים
צילום: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: דובר משרד הבריאות
האזהרה. תוגדל למחצית גודל האריזה.
צילום: דובר משרד הבריאות
צילום: מריאן הול
עישון. עד 10 מיליון מקרי מוות בשנה
צילום: מריאן הול
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים