שתף קטע נבחר

איך הרגלי האכילה שלכם משפיעים על שנת הלילה?

קשה לכם להירדם, השינה שלכם מקוטעת ואתם מתעוררים בבוקר עייפים? איכות השינה מושפעת, בין השאר, מהתזונה. אז מה כדאי לאכול בערב, מדוע עייפות עלולה לגרום להשמנה, ואיזו חליטת צמחים תורמת לשינה ערבה יותר?

אנשים רבים סובלים מעייפות כרונית; הם מתעוררים בבוקר עייפים, ובקושי 'סוחבים' את שאר היום. לעייפות יש סיבות רבות, חלק מהן נפשיות, אבל הגורם המשפיע ביותר הוא כמובן איכות השינה.

 

האם יש קשר בין שינה ותזונה? קשה להצביע על גורם תזונתי מסוים שגורם במישרין לקשיי הירדמות, אך התזונה בהחלט יכולה להשפיע על איכות השינה. עודף משקל, דיאטות חריפות, קפאין ומחסור בסרוטונין הם חלק מהסיבות לקשיי הירדמות או לשינה מקוטעת.

 

דיאטות הרזיה

 

דיאטות הרזיה ממושכות עלולות לפגוע באיכות השינה ולגרום לקשיי הירדמות. בתקופת דיאטה קיצונית משתנה קצב שריפת האנרגיה וחילוף החומרים בגוף. כשעושים דיאטה לא מאוזנת, תאי הגוף אינם יודעים שאנחנו אוכלים פחות ומרעיבים את עצמנו בכוונה תחילה. מבחינת הגוף, האנרגיה הדרושה לפעילות אינה מגיעה מפני ש'אין' מה לאכול, כפי שקורה בשעת רעב אמיתי.

 

למרבה הצער, גוף האדם שנמצא במשטר דיאטה מגיב באותו אופן כמו ברעב: הוא מפתח מנגנון הגנה מפני מוות ברעב ומפחית את קצב חילוף החומרים. כלומר, על אותן פעילויות שאנחנו מבצעים אנו שורפים פחות קלוריות. הגוף מנצל טוב יותר את האנרגיה שהוא מקבל ומבזבז פחות. מתברר שהירידה בקצב חילוף החומרים קשורה בירידה מסוימת בייצור החום על ידי הגוף, ובייחוד בשעות המנוחה בלילה. זוהי אחת מהדרכים של הגוף לחסוך באנרגיה, ובכך 'להציל' אותנו מהרעב שבו אנו נתונים.

 

להמחשה, במחקר שבדק את השפעת הדיאטה על איכות השינה נתנו לנשים שמנות דיאטה המכילה 800 קלוריות ביום (בניגוד לצריכתן הרגילה, שהיתה מעל 2,300 קלוריות ביום) למשך חודש. לאחר תקופה זו איבדו המשתתפות בממוצע 6 ק"ג, וכן נמצאה ירידה משמעותית בקצב חילוף החומרים.

 

כשנבדקה איכות השינה של המשתתפות בהשוואה לתחילת הדיאטה, התגלו ירידה בחום הגוף בזמן השינה וירידה באיכות השינה, שהתבטאה בקיצור זמן השינה, שבו יש פעילויות של בניית הגוף ושיקום מאגרי האנרגיה. התוצאה הסופית היתה זמן שינה קצר יותר ושינה באיכות ירודה, שפוגעת בעירנות ובמרץ ביום המחרת.

 

האם אכילה נכונה עשויה לשפר את איכות השינה? ובכן, כשבדקו האם תוספת קלוריות יכולה לתרום לשינה טובה יותר בנערות אנורקסיות, גילו, כצפוי, שיפור באיכות השינה לאחר הפסקת הדיאטה והדפוסים האנורקטיים.

 

עודף משקל

 

דיאטות הרזיה גורמות לקשיי הירדמות ולשינה קצרה, אך גם עודף משקל משפיע על איכות השינה. עומס המשקל על הריאות שצריכות להתמלא באוויר, ועומס העבודה של הלב שצריך לספק דם לגוף במשקל רב, גורמים לקשיי נשימה בזמן השינה ולהפסקות נשימה קצרות ובלתי מודעות (תסמונת דום נשימה), ולהתעוררות של עשירית השנייה מדי כמה דקות. תופעות אלה גורמות כמובן לשינה באיכות ירודה, ולכן אדם הסובל מעודף משקל גדול עלול לסבול גם מעייפות יתר במשך היום. עייפות זו אינה תורמת לשינה עמוקה, מאחר שהשינה המקוטעת תימשך כל עוד קיים המשקל העודף.

 

נחירות: 70% מהסובלים מנחירות ומהפסקות נשימה קצרות (תסמונת דום נשימה) סובלים ממשקל יתר. ככל שהמשקל גבוה יותר, כך מחמירים הנחירות ודום הנשימה. עודף המשקל עלול להצר את צינורות דרכי הנשימה עד למצב של התמוטטות הדפנות הצדדיות באותו אזור. הרזיה יכולה לשפר את המצב ואף לפתור את הבעיה.

 

הקשר בין עייפות להשמנה: עייפות גורמת לפעמים לחיפוש אחר מזון מעורר, המכיל הרבה סוכרים פשוטים, וזלילתם מובילה להמשך ההשמנה. עייפות גם עלולה לגרום לעצבנות, ואנשים רבים מגבירים במצב זה את צריכת המזון כדי להירגע.

 

רמות סרוטונין

 

סרוטונין הוא חומר שנוצר במוח ומשפיע על מצב הרוח ועל מרכז הרעב והשובע במוח. רמות גבוהות של סרוטונין גורמות למצב רוח טוב, תחושת רגיעה ותיאבון מופחת. רמות נמוכות עלולות לגרום לעצבנות ולתיאבון מוגבר.

 

כשאוכלים כמות גדולה יחסית של פחמימות מורכבות (לחם, פסטה וכו') נוצר יותר סרוטונין במוח, ולכן מזונות אלה נחשבים מרגיעים ויכולים להפחית תיאבון. אבל שומרי משקל רבים מוותרים דווקא על מזונות המכילים פחמימות מורכבות, ובכך מפחיתים את רמות הסרוטונין.

 

דווקא כשמרגישים חוסר מנוחה ולחץ נפשי (ובייחוד במהלך דיאטת הרזיה) חשוב לאכול פחמימות מורכבות. אם אוכלים יותר לחם במשך היום, ולקראת הערב גם ארוחת פסטה, מעלים את רמות הסרוטונין למקסימום, וזה עשוי לעזור להירדם.

 

קפאין

 

קפאין יכול להעלות את קצב הלב ולחץ הדם, ועקב כך יש לו השפעה מעוררת. הוא גם משפיע על תפקוד המוח וגורם להפחתת עייפות ולעלייה בעירנות (לצד הפחתת הריכוז). אנשים רבים ששותים קפה שנים רבות אינם חשים בתופעות אלו, ייתכן משום שגופם 'הסתגל' לקפאין ולהשפעותיו. אנשים רגישים יותר עלולים לסבול מעירנות יתר, אפילו 4-3 שעות לאחר שתיית כוס קפה (כולל קפה נמס).

 

לפיכך, מי שסובל מקשיי הירדמות צריך לשתות את כוס הקפה האחרונה שלו אחר הצהריים, ולאחר מכן להימנע ממשקאות המכילים קפאין.

 

שוקו חם: למרות שקקאו מכיל קפאין (באחוז נמוך), נודעה לו השפעה מרגיעה ביותר ומשפרת מצב רוח. גם חלב חם ומתוק יכול להרגיע (תינוקות ומבוגרים כאחד).

 

תה צמחים

 

תה רגיל מכיל חומרים שפועלים בגוף בדיוק כמו הקפאין, ולכן הוא מעורר באותה מידה. מי שחש עירנות יתר כתוצאה משתיית קפה, צריך להפחית את צריכת התה הרגיל באותו אופן. לעומת זאת, קיימים סוגים רבים של חליטות צמחים, הנודעות בהשפעתן המרגיעה ואף המרדימה. תה קמומיל מרוכז, למשל, יכול להפיג מתחים ולעזור בהירדמות.

 

ישנם סוגים רבים של תה רגיל שאליו הוספה תמצית צמחים, לדוגמה 'תה דובדבנים'. מדובר בתה הרגיל, המכיל קפאין, יחד עם טעם וריח של צמח כלשהו. תה כזה אינו מומלץ לסובלים מקשיי הירדמות, בייחוד לא בערב. גם תה ירוק מכיל כמויות גדולות של קפאין, ולכן לא כדאי לשתות אותו לפני השינה.

 

ארוחת לילה

 

שני מצבים קיצוניים עלולים להשפיע על ההירדמות ועל איכות השינה:

  • ארוחה כבדה ועתירת שומן: הגוף משקיע אנרגיה רבה בתהליך העיכול. לכן, כשאוכלים ארוחה גדולה ועתירת קלוריות מייד לפני השינה, מקשים על תהליך העיכול ופוגעים באיכות השינה.
  • שינה 'על קיבה ריקה': אם לא אוכלים כלום בערב והולכים לישון רעבים, הבטן המקרקרת, חומצות העיכול המופרשות אל הקיבה הריקה, הרעב המציק ורמות הסוכר הנמוכות - עלולים לגרום לקשיי הירדמות או להתעוררות באמצע הלילה עקב רעב.

 

אלה הדברים שכדאי לזכור:

 

  • בעלי עודף משקל צריכים לרזות בעזרת דיאטה מאוזנת ופעילות גופנית. איכות השינה תשתפר לאחר השלת הקילוגרמים הראשונים.

 

  • דיאטת רזון לא מאוזנת עלולה לגרום לשינה מקוטעת וקצרה ולעייפות במשך היום. במצב כזה יש לבחור בדיאטה העונה כל צורכי הגוף (רצוי להיוועץ בדיאטנית קלינית).

 

  • כדאי להגדיל את כמות הפחמימות המורכבות (עדיפות ללחם) הנצרכות במשך היום ולסיים את היום בארוחת ערב המכילה לחם / פסטה בכמות גדולה יותר.

 

  • רצוי להימנע מקפה כבר משעות אחר הצהריים, ובמקומו לשתות חליטות צמחים. הצמח המומלץ ביותר למטרות שינה הוא קמומיל (בבונג).

 

  • אפשר לשתות לפני השינה כוס קקאו חם. אין לאכול ארוחה דשנה לפני השינה, ובאותה מידה לא מומלץ ללכת לישון רעבים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
התזונה משפיעה על איכות השינה ויכולה לגרום קשיי הירדמות
צילום: סי די בנק
להפחית צריכת קפה אחר הצהריים
צילום: גבי מנשה
וגם תה. לעומת זאת, לחליטות צמחים יש השפעה מרגיעה ומרדימה
צילום: גבי מנשה
וגם קקאו מרגיע ומשפר את מצב הרוח
ד"ר רק שאלה
מומלצים