שתף קטע נבחר

מיילדת פרטית: הפינוק שהופך את הלידה לקלה יותר

אף שנוכחות מיילדת פרטית עשויה לקצר את הלידה, להפחית את הצורך בהתערבות בה ולהפוך אותה לחוויה קלה יותר, רוב בתי-החולים אינם מאפשרים את השירות הזה, אם כי חלקם מאפשרים היעזרות בתומכת לידה (דולה). אלה שמאפשרים אותו גובים עבורו כסף רב. איפה אפשר ללדת עם מיילדת פרטית, דולה או רופא פרטי, וכמה זה עולה?

"ברגע שנכנסנו לפתח חדר הלידה התייצבה לצידנו המיילדת הפרטית. היא לא זזה ממני עד שהסתיימה הלידה, ונתנה לי ממש יחס אימהי. זה היה שווה כל גרוש, כי כך עברתי שעות ארוכות וקשות במקסימום הנוחות שבכלל אפשרית בזמן כזה", כך מספרת מאיה מקריית-אונו על חוויית הלידה בעזרת מיילדת פרטית. לדבריה, שכירת מיילדת פרטית אפשרה לה ולבעלה לקבל חדר לידה כמעט פרטי, מרוחק מהמהומה של חדרי הלידה הכלליים, כולל ג'קוזי, שהישיבה בו בין הצירים והעיסוי בעת הצירים הקלו עליה מאוד.

 

מיילדת פרטית היא אחות מוסמכת, שהוסמכה גם כמיילדת (יש הבדל בין מיילדת פרטית לבין מה שקרוי 'דולה', תומכת לידה - ראו בהמשך). בדרך-כלל היא מכשירה עצמה כמיילדת טבעית או הוליסטית. היא רוכשת ניסיון במגוון טכניקות לעיסוי לפני הצירים ובמהלכם, ומשתדלת להשתמש בטכניקות לא פולשניות לשיכוך כאבים.

 

הגאווה המקצועית הגדולה ביותר של המיילדות הפרטיות היא לידה ללא חתך. "חתכים רבים נחסכים הודות למיילדות פרטיות", אומרת רותי קרני הורוביץ, מחברת הספר "אמנות הלידה" ומנהלת אתר אינטרט בשם זה (www.leida.co.il). המיילדות הוותיקות ממש מתחרות ביניהן למי הססטיסטיקה הגבוהה ביותר של ביצוע לידות ראשונות ללא חתך. ישנן כאלה שמגיעות לשיא של 98%-90% לידות כאלה. חלק מהמיילדות הפרטיות מוסמכות לבצע לידה גם בבית, אך רק נשים בודדות מעוניינות בסידור כזה.

  

בתי-החולים היחידים שמציעים שירות מיילדת פרטית הם "שיבא" בתל-השומר ו"לניאדו" בנתניה. הם גובים עבורו סכומים נכבדים, ואינם מאפשרים למיילדת פרטית חיצונית, שאינה שייכת לבית-החולים, להיכנס לתחומם. נירית שפירא מתנועת "נשים קוראות ללדת - למען חופש בחירה בלידה" טוענת כי האפשרות לבחור מיילדת צמודה צריכה להיות פתוחה בפני כל אשה ללא תשלום נוסף. "המחקרים מעידים כי נוכחותה של מיילדת, שנבחרה מראש ומכירה את היולדת, מקצרת את משך הלידה, מורידה את כמות ההתערבות והופכת את הלידה מטראומה לחוויה", אומרת שפירא.

 

המרכז הרפואי "שיבא" בתל-השומר הוא הממוסד והממוסחר ביותר בתחום זה. קבוצה של כ-20 מיילדות פרטיות (המכונות כאן "מיילדות אישיות") פועלות במסגרת מועדון היולדות של אגף המיילדות. כולן שייכות לצוות הוותיק והמנוסה של האגף ומתפקדות גם כמיילדות ציבוריות. הנהלת בית-החולים, שמכירה בערך המיילדות שלה, מייצרת בעזרתן הכנסה נכבדה לתקציב בית-החולים.

 

השירות ב"שיבא" כולל פגישת טרום לידה לצורך הכנה ובניית תוכנית לידה, Birth Plan, המותאמת ככל האפשר לבקשותיה של היולדת - התנוחות המועדפות בעת הלידה (כולל כריעה), מידת מעורבותו של בן הזוג או המלווה, כן או לא לקבל משככי כאבים ועוד.

 

עם הגיעה לחדר הלידה נבדקת היולדת על-ידי מיילדת ציבורית, ואם אכן מתחילה הלידה - נקראת למקום המיילדת האישית. מרגעים אלה ועד היציאה מחדר הלידה מבצעת המיילדת האישית את כל מהלך הלידה, תוך כדי מתן הסברים ליולדת ולבן זוגה בכל שלב ושלב. בשונה מהמיילדות האחרות, שבוודאי אינן נופלות בהכשרתן וכישוריהן, המיילדת האישית אינה מתרוצצת בין שאר היולדות ולכן יכולה להעניק את כל תשומת הלב והתמיכה ליולדת שלה. צ'ופר נוסף: אלה שרוכשות את שירותיה של מיילדת פרטית - גדל סיכוין לקבל חדר לידה פרטי עם ג'קוזי.

 

וכמה זה עולה? התשלום ב"שיבא" הוא 3,900 שקל. 700 שקל במועד חתימת מסמך ההתקשרות, והשאר לקראת תאריך הלידה המשוער. אין אפשרות לבחור את המיילדת מראש, אלא לקבלה מהפול, המאגר, של אותו היום. במקרה של לידה ארוכה, המיילדות מתחלפות ביניהן.

 

לעומת "שיבא", במרכז הרפואי "לניאדו" אפשר לבחור באופן אישי אחת מתוך 12 מיילדות פרטיות, אם כי גם כאן היולדת חותמת על סעיף האומר כי ידוע לי שקיימת אפשרות שהמיילדת לא תהיה פנויה למתן השירות במועד הלידה ובמקרה כזה יינתן לי השירות על-ידי מיילדת אחרת מהקבוצה. התשלום: 2,600 שקל.

 

בחוזי ההתקשרות עם היולדות יש גם סעיף המפרט את תנאי החזר התשלומים במקרה של ביטול השירות, אם היולדת תתחרט לפני הלידה או שהלידה תתרחש לפתע בעיר אחרת. במקרה של לידה דחופה או ניתוח קיסרי שיסתיימו עוד לפני שהמיילדת הספיקה להיכנס לתמונה, מחזירים כמחצית הסכום בלבד.

 

למרות יתרונות המיילדת הפרטית, יש נשים שהעניין נראה להן מיותר. שטות לשלם כל-כך הרבה כסף רק כדי לקבל שירותים פרטיים ממיילדת, כשממילא נמצאת במקום מיילדת, אומרת נגה מתל-אביב, שעברה שתי לידות במרכז הרפואי ליס בתל-אביב. לאחר שעברתי חמש מיילדות, אני יכולה להעיד שכולן מתייחסות ליולדות כאילו היו לקוחות פרטיות שלהן. הן מקצועיות, מנוסות ונותנות יחס אישי ככל שהעומס מרשה להן. את העיסוי ברגעי הצירים קיבלתי מבן זוגי, ואת הכסף שמבקשים עבור מיילדת פרטית הועדתי לרכישת אבזרים חדשים לתינוקת. עניין של העדפה אישית.

 

מלבד "שיבא" ו"לניאדו", בתי-חולים אחרים לא מאפשרים להיעזר בשירותיה של מיילדת פרטית, גם אם תבקשו להביא אותה מבחוץ. כך בבית-היולדות "ליס" בתל-אביב, "רמב"ם" בחיפה, "זיו" בצפת, "מאיר" בכפר-סבא, "רבין" בפתח-תקווה, "וולפסון" בחולון, "הלל יפה" בחדרה, "קפלן" ברחובות, "מעייני הישועה" בבני-ברק ו"מרכזי הלידה" באזור ירושלים.

 

הנהלות בתי-החולים, מתברר, אינן אוהבות לערב את הצוות הרפואי שלהן עם גורמים חיצוניים. "אנחנו מתפקדים כבבית-חולים ציבורי, ששעריו פתוחים לפונות מכל רחבי הארץ", אומר פרופ' יוסי לסינג, מנהל "ליס", המייצג למעשה את מנהלי בתי-החולים האחרים, "כל המיילדות שעובדות אצלנו עברו הכשרות רבות, החל מלידות טבעיות ועד ללידות עם אילחוש אפידורלי".

 

בנוסף, ב"ליס" מתפארים בשירות המיוחד, המאפשר לידה טבעית (ללא אפידורל) באווירה ביתית. הסוויטה הביתית של "ליס" (שאליה יש להירשם מראש החל מהשבוע ה-25 להריון) כוללת מיילדת צמודה, מיטה זוגית מרווחת, ג'קוזי, טלוויזיה, מטבחון, פינת ישיבה, אבזרים תומכים ליולדת ואפילו נרות ושמנים ארומטיים ליצירת אווירה ביתית. לפי דיווחי בית-החולים, עד כה ילדו במסגרת תוכנית זו כ-500 נשים, ללא תשלום. מובן שמספר היולדות שזוכות ללדת בצורה זו מועט ביותר - על בסיס מקום פנוי.

 

אגב, לפי בדיקה שערכה שושנה, כמעט כל בתי-היולדות בארץ מציעים היום חדרי לידה עם ג'קוזי ואבזרים נוספים להקלה על היולדת, ורוב המיילדות עברו הכשרות בלידה טבעית או אלטרנטיבית.

 

אפשר גם עם דולה

 

למרות שרוב המרכזים הרפואיים אינם מסכימים להכניס לתחומם מיילדת פרטית, חלקם מסכימים שהיולדת תיעזר בשירותיה של דולה (תומכת לידה). לדולה אין ההכשרה הרפואית של מיילדת, אך יש לה ניסיון ויכולת ללוות את היולדת ואת בן-זוגה בכל מהלך ההריון, עד סופו הטוב. באמצעותה אפשר לעבור קורס פרטי או קבוצתי של הכנה ללידה, היא מציעה טיפולים כמו רפלקסולוגיה, שיאצו, ארומתרפיה, הרפיה, נשימות, דמיון מודרך ושימוש בכדור-הלידה הגדול המבפורסם, שמקל על ההריון ממש עד רגע הלידה ואחריה. ולא פחות חשוב: היא אמורה להקשיב, לייעץ ולענות על שאלות מטרידות במהלך ההריון.

 

הדולה מייעצת למשל מתי הגיע באמת רגע האמת ויש להיכנס למכונית ולטוס לחדר הלידה, ובכך יכולה לחסוך טרטורים רבים לבית-החולים והביתה. אם בית-היולדות מאפשר זאת, תגיע הדולה לחדר הלידה לשהות לצד היולדת ובן זוגה. ישנן אף כאלה שימשיכו לתמוך ביולדת לאחר הלידה ולתת לה הדרכה בהנקה.

 

ג'וני אבלמן, דולה ירושלמית ותיקה שמעבירה קורסים לדולות, מספרת שהרעיון הוא רעיון ישן, כי נשים תומכות בנשים כבר אלפי שנים. אבלמן: "התפקיד העיקרי שלנו הוא לעזור לבני הזוג להגיע לחוויה חיובית. חשוב שהדולה תלך עם הראש של היולדת, למרות שזה דורש ממנה לעתים לוותר על עקרונות הלידה הטבעית. חשוב שהיא תדע איך לעבוד עם הצוות הרפואי ותזכור שאנשי הצוות הם אלה שעליהם נופלת האחריות הרפואית. תפקידנו כדולות לדאוג לאווירה נעימה בחדר הלידה, ולכן עלינו להימנע מעימותים עם הצוות הרפואי".

 

חוזר מנכ"ל משרד הבריאות מחודש אוגוסט האחרון, שנשלח לכל בתי-החולים, מתייחס לנושא ומבהיר: "מלווה אישי ליולדת בחדר הלידה אינו רשאי להגיש כל טיפול או להתערב בעבודתו של הצוות הרפואי, לרבות התערבות בעבודתן של המיילדות והחלטותיהן המקצועיות. תרומתו של מלווה אישי היא ברווחת היולדת, וכל זה בתיאום ובאישור הצוות הרפואי".

 

מחירי הדולות נעים בין 1,200 ל-2,500 שקל, והם כוללים השתתפות בלידה עצמה וכשתיים-שלוש פגישות לפני הלידה. עבור הטיפולים האלטרנטיביים משלמים בנפרד. אבלמן מספרת שיש לא מעט נשים חרדיות שפועלות כדולות בחינם, בעיקר בבתי-היולדות בירושלים ובבני-ברק.

 

כמו בתחום המיילדות הפרטיות, לא כל בתי-החולים יסכימו שתביאו איתכן דולה ללידה. ב"שיבא" מאפשר מועדון היולדות לבחור דולה מתוך רשימה, במחיר גבוה במיוחד: 2,900 שקל. גם ב"לניאדו" אפשר לקבל שירות של דולה באמצעות רשימה מסודרת, וכאן המחיר הוא 1,600 שקל. ב"ביקור חולים" בירושלים וב"מעייני הישועה" בבני-ברק מאפשרים הכנסת דולה, אך על היולדת לפנות מראש להנהלות בתי-החולים ולבדוק האם הדולה שבה בחרה מקובלת גם על בית-החולים, אחרת לא יאפשרו את כניסתה.

 

בבתי-יולדות אחרים השירות אינו מקובל כלל, אך מכיוון שרוב המרכזים מאפשרים ליולדת להביא את כל מי שהיא רוצה - יכולה הדולה להיכנס על תקן החברה הטובה שיודעת לעשות מסז'. הדולות המקצועיות אינן אוהבות גישה זו, שכן היא מגבילה את חופש הפעולה שלהן בחדר הלידה.

 

"אני ממליצה לנשים לעשות הכול כדי שהלידה תלווה במיילדת או בתומכת לידה", מסכמת נירית שפירא. "זוהי זכותנו כנשים, וברוח זו יזמנו גם הצעת חוק, שנמצאת בימים אלה בדיונים בכנסת. הצעת החוק מכונה חוק זכויות היולדת והיילוד, והיא מדברת על זכותה של כל אשה לבחור בליווי הלידה הרצוי לה, בין אם מדובר במיילדת, תומכת לידה, מטפל שיאצו או זמרת אופרה".

 

ואולי עם רופא פרטי

 

ומה באשר לשירותיו של רופא פרטי? אם בעבר רק נשים מהעשירון העליון הרשו לעצמן לקחת רופא פרטי צמוד, היום מוכנות רבות לשלם סכומים מכובדים כדי שהרופא הנאמן והאהוב יעמוד לצידן בעת הלידה. הדבר מקובל דווקא בגזרת ירושלים, שם בתי-החולים אינם ממשלתיים או הסתדרותיים.

 

ב"הדסה עין-כרם" או "הר הצופים" וכן ב"שערי צדק" ו"ביקור חולים" תשלמו עבור לידה פרטית מחיר שנע בין 5,500 ל-10,000 שקל, תלוי בשעה של היום שבה מתרחשת הלידה, ברמת הרופא ובחומרי האילחוש שניתנים ליולדת. אם הלידה מתפתחת לניתוח קיסרי, ועוד בשעות הלילה או בשבת, שומו שמים - המחיר יכול להגיע ל-14,000 שקל.

 

לידות עם רופא פרטי אפשר לבצע גם ב"לניאדו", שם המשפחה מסכמת עם הרופא את הסכום שהוא מבקש והוא מגיע להסדר עם הנהלת אגף היולדות, וכן ב"מעייני הישועה" בבני-ברק, שם אפשר לעשות זאת עם רופא של בית-החולים או רופא שמביאה המשפחה מבחוץ.

 

אגב, על כל לידה, בין אם היא פרטית או רגילה - הביטוח הלאומי משלם לבית-החולים, כל בית-חולים, סכום נאה של כ-6,500 שקל.

 

פינוק: מלון ליולדת

 

התחרות בין אגפי היולדות של בתי-החולים השונים הפכה את הלידות בישראל לענף רב זרועות שיווקיות. מלבד שירותי מיילדת פרטית או דולה, מציעים גורמים פרטיים ובתי-יולדות קורסים רבים במהלך ההריון ולאחריו: קורסי הכנה ללידה, קורסים להפגת חרדות, התעמלות בזמן ואחרי ההריון, קורסי החייאה לתינוק, קורס עיסוי וקורס שחייה לתינוק, והכי חשוב: הדרכה בהנקה.

 

כולם מזמינים את היולדת ואת המלווה שלה לסיור מוקדם בחדרי הלידה, ויש כאלה שאף מוציאים לאור מגזינים מושקעים (מרובי עמודי פרסום למוצרי תינוקות), שבהם כתבות בנושאים שמעניינים את המשפחה הטרום והפוסט לידתית. להוציא את המגזינים, המחולקים בחינם, כל קורס או טיפול דורש תשלום נפרד.

 

אחד השירותים המפנקים ליולדת ניתן במרכז הרפואי "שיבא" , שם מפעילים את מלונית אפרופו בייבי, שהוקמה במיוחד לצורכי המשפחה היולדת. כאן יכולים האם ותינוקה לשהות כמה זמן שירצו בחדרים פרטיים או אפילו בסוויטות, הכוללים שירותים, מטבחון, מקרר, טלוויזיה, פינת טיפול בתינוק, כורסת הנקה ופינת אירוח. במלון יש חדר תינוקות המופעל על-ידי צוות רופאים ואחיות מקצועי של המרכז, והתינוק יכול לשהות בו חלק מהזמן לפי רצון היולדת.

 

אם התפוסה אינה מלאה, אפשר להגיע למלון ישירות מחדר ההתאוששות או לאחר אשפוז של יום-יומיים במחלקה. המחירים: חבילה בסיסית, הכוללת שני לילות על בסיס חצי פנסיון ליולדת העולה למלון במהלך 48 השעות הראשונות לאשפוז, מסתכמת ב-1,100 שקל. כל לילה נוסף ליולדת שהשתחררה מאשפוז - 550 שקל על בסיס ארוחת בוקר.

 

תוספת לבן-זוג או מלווה אחר בחדר ללילה וארוחת בוקר מסתכמת ב-225 שקל, ותוספת לילד - 125 שקל. במלון ממליצים להזמין מקום מראש לפי תאריך לידה משוער, ומבקשים מקדמה בסך 400 שקל. במקרה של ביטול יישארו בידי הנהלת בית-המלון 200 שקל.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'קוזי, עיסוי לפני צירים, חדר פרטי. ללדת בסטייל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים