שתף קטע נבחר

מזאיר לניו-יורק: איידס - כך זה התחיל

מאז גילויו של מקרה האיידס הראשון בשנת 1976 באפריקה, התפשט הוירוס בגופם של מיליונים ברחבי העולם. מהקופים הנשאים בזאיר, המין החופשי בארה"ב, מנות הדם הנגועות והזנות הגואה במזרח הרחוק. כך החל מסע המוות של נגיף האיידס. היום מתחיל שבוע המודעות לאיידס

הפסטורליה המקננת בג'ונגל האפריקאי של מזרח זאיר רק מטעה: ממש כאן נכנע הטבע לאימה החדשה על האנושות. מכאן פרץ האוייב הבלתי מנוצח של האדם, שהצליח לקטול כבר מיליונים וצפוי לקטול מיליונים נוספים בשנים הבאות. נגיף האיידס נולד.

 

לדעת מדענים, המיפגש הראשוני של האנושות עם נגיף האיידס היה של ד"ר ונסה הירש, מנתחת מדנמרק שעבדה בזאיר. הירש בודדה את נגיף ה- HIV1 מהקוף האפריקאי המערבי. היא האמינה כי הקוף נשא נגיף שכונה SIV – נגיף הכשל החיסוני בקופים, שהתפתח לנגיף דומה הגורם לתחלואה בבני אדם. הירש נפטרה בשנת 1976, לאחר שככל הנראה נדבקה בנגיף.

 

שלוש שנים מאוחר יותר התגלתה המגיפה לראשונה מחוץ לאפריקה: בשנת 1979 דווחו מקרי ההדבקה הראשונים בארצות הברית. ביוני 1981, זרמו דיווחים אודות הומוסקסואלים בארה"ב שלקו במחלות הקשורות לכשל מערכת החיסון. חלק מהדיווחים תיארו דלקת ריאות, סרטן "קאפושי סרקומה" המתפתח לרוב רק בקשישים, ומחלות זיהומיות אחרות. הרופאים סברו כי המדובר במחלה אוטואימונית, ולא קישרו בין הנגיף למחלה.

 

באותה שנה כונתה המחלה החדשה GRID – Gay Related Immune Deficiency (מחלת כשל חיסוני קשורת-הומוסקסואליות), משום שהמחלה נמצאה כמעט בלעדית בקרב הומוסקסואלים. הרופאים הניחו כי המחלה קשורה לאורח החיים ההומואי הגורם ללחץ כלשהו על המערכת החיסונית. אחרים שיערו כי קיים קשר לתאים חיסוניים מסוג T העוברים במגע דם, מגע מיני או מהאם לעוברה.

 

בשנת 1982 הופיע לראשונה המונח "איידס" בעקבות דיווחים על חולי המופיליה שנדבקו ממנות דם אותם קיבלו. באותה שנה הנחה המימשל האמריקאי לבנקי הדם שלא לקבל תרומות דם מהומוסקסואלים, מחשש הדבקת מקבלי עירויי הדם.

 

אלא שרק שנה מאוחר יותר, במאי 1983, הודיע הנוירולוג הצרפתי לוק מונטאגניר כי צוות מדעניו מצא נגיף הקשור למחלה המסתורית. הנגיף כונה LAV – Lymphadenopathy Associated Virus (וירוס הגורם למחלת בלוטות לימפה). עוד שנה חולפת, עד שחוקר מרכז הסרטן האמריקאי, רוברט גאלו, הצליח לבודד את וירוס ה- HIV הידוע כיום כגורם למחלת האיידס.

 

במקביל לחדשות המפחידות מארה"ב, החלו לפתע להגיע ידיעות על מקרים נוספים של המחלה בשאר חלקי העולם. מקרה ההדבקה הראשון בתאילנד דווח בספטמבר 1984. הזנות הגואה באיזורים אחרים של המזרח הרחוק ודרום אמריקה תרמה מהר מאוד להתפשטות מדאיגה של וירוס ה- HIV גם שם.

 

אולם יותר מכל, היה זה דווקא כוכב הקולנוע רוק האדסון אשר הגביר את המודעות למחלת האיידס. בשנת 1985, השנה בה פותחה בדיקת הדם לגילוי האיידס, הודיע האדסון כי הוא נושא את הנגיף. שנתיים אחר כך, החלו הקריאות למין מוגן, לאחר שהתברר כי הנגיף עובר בהפרשות איברי המין של הגבר ושל האישה.

 

בשלהי שנות השמונים אישר ה-FDA את השימוש בתרופה הראשונה שהייתה "חלוצת קוקטייל התרופות" המשמשת את החולים עד היום. התרופה איי.זי.טי, לצד התרופות ריטונאוויר ואינדינאוויר הצליחו להאריך את חייהם של החולים, למנוע הדבקה מאם חולה לעוברה, ואף להציל צוותי רפואה שנדבקו מדקירת מחט נגועה.

 

על פי התחזיות, עד סוף השנה ישאו בגופם מעל 40 מיליון בני אדם ברחבי העולם את נגיף ה- HIV. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, מספר הנשים הנדבקות עולה על מספר הגברים הנדבקים, והתפשטות המחלה אינה נעצרת בקצב הצפוי. למעשה, מספר הנגועים גבוה ב- 50% מהתחזיות שהועלו בתחילת שנות התשעים.

 

מזרח אירופה ומרכז אסיה חשופות יותר מתמיד לסכנת הנגיף. עד סוף השנה מעריכים כי מעל 700 אלף נשאי איידס יאותרו שם, מספר הכפול כמעט ממספר הנגועים כיום. רובם של הנשאים נדבק בנגיף במהלך שימוש בסמים.

 

אולם נראה כי המצב המדאיג ביותר הוא באפריקה: אחת מכל עשר נשים שם נושאת את הנגיף הקטלני. מידי יום מתווספים לרשימה מעל 1,700 תושבים, רבים מהם תינוקות אשר נדבקו בנגיף במהלך ההנקה מחלב אימם. מכל תושבי אפריקה, נדבקו כבר יותר מעשרה מיליון בני אדם, רובם ימותו בשל המחסור במשאבים וצוותים רפואיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איידס. מאפריקה לעולם כולו
צילום ארכיון ynet
קופים. המדביקים הראשונים
צילום ארכיון ynet
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים