שתף קטע נבחר

איך לחיות טוב יותר עם תסמיני גיל המעבר

גלי חום, הזעות, ירידה בחשק המיני ודיכאון. אלו הם רק חלק מתסמיני גיל המעבר. אז אפשר לשבת בשקט ולסבול, אבל יש גם דרכים להקל על המצב

מנופאוזה (גיל המעבר) היא התקופה בחיי האישה שבה השחלות מפסיקות להבשיל ביציות, היכולת להרות יורדת בהדרגה, הפעילות הווסתית נחלשת ולבסוף נעלמת, והגוף מפסיק לייצר את ההורמונים הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון.

 

מנופאוזה מתרחשת בין הגילאים 40-55, והתהליך מתחיל בשינויים בתדירות ובעוצמת המחזור החודשי. הירידה ברמת ההורמונים בגוף גורמת לתופעות כמו גלי חום, הזעות לילה, יובש בנרתיק, ירידה בחשק המיני, נדודי שינה, עצבנות, דיכאון, כאבי ראש ופרקים, דפיקות לב, קשיי זיכרון, ידיים ורגליים קרות ודחיפות במתן שתן. בדרך כלל מתלווה למנופאוזה אוסטאופורוזיס (דלדול עצם). בנוסף, הירידה ברמת האסטרוגן גורמת לשינויים בשומני הדם: הכולסטרול הרע עולה והכולסטרול הטוב יורד.

 

התוצאה: עלייה במחלות לב וכלי דם. 60% מהנשים בגיל המעבר חוות חלק מהסימפטומים בצורה משמעותית. שני התסמינים שנשים מתלוננות עליהם ביותר הם גלי חום ויובש בנרתיק. האגודה הצפון אמריקאית לגיל המעבר ממליצה לנשים שהתסמינים שהן חוות מתונים: לפני שאתן מנסות טיפול הורמונלי, נסו תחילה לשנות את הרגלי החיים שלכן. כמובן, אם התסמינים קשים במיוחד – ההמלצה היא ליטול טיפול הורמונלי חלופי, בהתאם לחָמרת התסמינים, במינון הנמוך ביותר ולפרק זמן מוגבל. על אישה הנוטלת תכשיר הורמונלי חלופי להיות תחת מעקב רפואי צמוד, לעבור בדיקות שגרתיות תקופתיות ולהעריך מחדש את הצורך בטיפול, בהתייעצות עם הרופא המטפל, לפחות אחת לשנה. שינויים בהרגלי החיים שעשויים להקל את תסמיני גיל המעבר:

 

  • תזונה. אכלי בריא, העשירי את התפריט בסיבים תזונתיים (חיטה מלאה, ירקות ופירות בקליפתם), הקפידי על צריכת שומנים נמוכה (הורידי את כמויות המרגרינה, החמאה, בשרים, מאכלים מטוגנים וגבינות שמנות) ואכלי מזונות עשירים בסידן (מוצרי חלב, טופו, סרדינים, שומשום וטחינה). להקלת גלי החום הימנעי ממאכלים ומשקאות חריפים, שמעלים את טמפרטורת הגוף. השתדלי לא לעלות במשקל. נשים שמשקלן גבוה נוטות לסבול יותר מגלי חום.

 

  • תוספי מזון. הוסיפי בנדיבות רכיבי סויה לתפריט. סויה ומוצריה מכילים פיטואסטרוגנים – רכיבים צמחיים בעלי מבנה דמוי הורמון האסטרוגן, שביכולתם לסייע בוויסות רמת האסטרוגן בגוף. טלי טבליות של קוהוש שחור, צמח הידוע בתכונותיו המאזנות את המערכת ההורמונלית הנשית. מחקרים מלמדים שהורמונים סינתטיים מפריעים לספיגת הוויטמינים A, B, C ו-E. אם את נוטלת טיפול הורמונלי חלופי, היוועצי ברופא המטפל לגבי השלמה באמצעות תוספי מזון. גם נטילת כמוסות סידן עשויה להיות חיונית עבורך. קצובת הסידן המומלצת מעל גיל 51 היא 1,200 מ"ג ליום.

 

  • ספורט. התעמלי בקביעות. פעילות גופנית ממריצה את חילוף החומרים, משפרת סיבולת לב-ריאה, מפחיתה איבוד מסת עצם, מאזנת את לחץ הדם ומעלה את רמת הכולסטרול הטוב. ספורט יסייע לך גם בהתמודדות עם מצבי הרוח, נדודי השינה והדיכאון (בגלל האנדורפינים שהמוח מפריש בעקבות הפעילות הגופנית). זכרי: ככל שאת מבלה יותר שעות ללא תנועה, כך יגברו גלי החום.

 

  • סיגריות – אאוט. הפסיקי לעשן. מעבר לכך שעישון פוגע בבריאותך, הוכח שנשים מעשנות סובלות יותר מגלי חום.

 

  • נשמי נכון. נשימות עמוקות ואיטיות בזמן שאת מרגישה שגל החום מגיע יסייעו לשכך אותו.

 

  • איכות חיים. גיל המעבר אינו מסמל את אובדן הנשיות. נשים רבות מעל גיל 50 מדווחות שזוהי התקופה היפה ביותר בחייהן. הן אולי חזקות פחות מבחינה פיזית, אבל מרגישות יותר חופשיות, יצירתיות ובעלות עוצמה מאשר היו בצעירותן.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מריאן הול
פעילות גופנית למניעת גלי החום
צילום: מריאן הול
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים